Így védenék meg a bolygó 30 százalékán a biodiverzitást

biodiverzitás
A biológiai sokféleség megőrzésére hozták létre a koalíciót
Vágólapra másolva!
A Globális Környezetvédelmi Alap (GEF) vancouveri közgyűlésén ratifikálta a biológiai sokféleség védelmére létrehozott új globális alapot, amely elősegíti, hogy a tavaly decemberi COP15 egyezménynek megfelelően a tagországok 2030-ig a bolygó 30 százalékán megvédjék a biodiverzitást.
Vágólapra másolva!

Vancouverben 185 ország mintegy 1500 küldöttje vett részt a GEF hetedik közgyűlésén. Mint David Cooper, az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményének (CBD) ügyvezető titkára kiemelte: a résztvevők "az egyetértéstől a cselekvésig" jutottak.

A Globális Biodiverzitási Alap (GBF) finanszírozását az alapot ratifikáló országok kormányai, közhasznú nem kormányzati szervezetek és a magánszektor biztosítja. A

GBF lehetőséget teremt a fejlődő országok, különösen a legsebezhetőbb kis szigetállamok támogatására.

– olvasható a GEF honlapján megjelent közleményben. – Kiemelten támogatják majd a fejlődő kis szigetországokat és a legkevésbé fejlett országokat, amelyeknek az alap forrásainak több mint egyharmada juthat.

A biológiai sokféleség megőrzésére hozták létre az alapot Forrás: Flickr

A Globális Biodiverzitási Alap "a biológiai sokféleség jövőjével kapcsolatos törekvéseinket testesíti meg".

Az első két nagy támogatását Kanada és Nagy-Britannia fizette be: Kanada 200 millió kanadai dollárral (52 milliárd forint), Nagy-Britannia pedig 10 millió fonttal (4,5 milliárd forint) járult hozzá az elindításához.

A Globális Környezetvédelmi Alap közgyűlését négyévente rendezik meg. A rendezvény házigazdája idén Vancouver volt, amely Brit Kolumbiában, Kanada nyugati részén fekszik, ahol éppen hatalmas erdőtüzek pusztítanak.

– hangsúlyozta Carlos Manuel Rodríguez, a Globális Környezetvédelmi Alap elnök-vezérigazgatója a szervezet közleményében. – Erre a rendkívüli pillanatra még sokáig emlékezni fogunk.

Hozzátetet: a GEF hetedik közgyűlésén megmutatták, hogy még nehéz körülmények között is - mikor erdőtüzek dúlnak - előre tudnak lépni a nagyobb biodiverzitású bolygó érdekében, ami mindannyiunk javára szolgál.

(MTI/AFP)