Halálos veszély: ezektől az ételektől infarktust kaphatunk

szív, heart, érrendszer
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Európai Kardiológus Társaság éves ülésén bemutatott kutatási eredmények azonnali cselekvésre szólítanak fel, mert két frissen publikált tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentősen megnövelik a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a szívinfarktus és a szélütés kockázatát.
Vágólapra másolva!

Valóságos "ártalom hullámot" okoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az erősen feldolgozott termékek, mint például a gabonafélék, a fehérjeszeletek, a szénsavas italok, a készételek és a gyorsételek globális fogyasztása jelentősen megugrott az elmúlt években. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrend jóval több mint fele ultra-feldolgozott élelmiszerekből (UPF) áll.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek két új kutatás szerint Forrás: pexels.com

Egyes társadalmi csoportok, így különösen a fiatalabb korosztály, a szegényebb vagy a hátrányos helyzetű emberek étrendjében

80 százalékos az UPF kategóriába tartozó élelmiszerek fogyasztása.

A legújabb kutatások egyre több bizonyítékot tárnak fel az ultrafeldolgozott élelmiszerek okozta „ártalom hullámra". A világ legnagyobb szívkonferenciáján ismertetett két átfogó tanulmány kimutatta, hogy az UPF milyen pusztító hatást gyakorol a szív- és érrendszeri egészségre - írja a bemutatott kutatásokra hivatkozva a The Guardian.

Az UPF fogyasztása elsősorban a szív és érrendszert károsíthatja Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

Az első vizsgálat, amely tízezer nő étkezési szokásait követte nyomon 15 éven át, azt találta, hogy akiknek az étrendjében a legmagasabb arányt képviselték az UPF élelmiszerek,

azoknál 39%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki a magas vérnyomás

azokkal szemben, akiknél ez az arány a legalacsonyabb volt.

A magas vérnyomás által károsított agyterületek Forrás: Dr Lorenzo Carnevale, IRCCS INM Neuromed

Köztudomású, hogy a magas vérnyomás jelentősen megnöveli a súlyos szívbetegségek kockázatát, beleértve ebbe a perifériás artériás betegségeket, az aorta aneurizmákat, és az érrendszeri demenciát, de a magas vérnyomás a vesebetegség kialakulásában is komoly szerepet játszik.

Rendkívüli egészségügyi kockázat az UPF élelmiszerek mértéktelen fogyasztása

A második tanulmány, ami egy több mint 325 ezer férfi és nő bevonásával elvégzett metaanalízis, kimutatta, hogy azok, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert ették 24%-kal nagyobb valószínűséggel kaptak szív- és érrendszeri betegségeket, beleértve a szívrohamot, a stroke-ot és az anginát. A napi UPF-fogyasztás 10%-os kalóriabevitelének megnövelése a szívbetegségek kockázatának 6%-os növekedésével járt együtt.

Egyre sósabbá és kalóriadúsabbá váltak az élelmiszerek az elmúlt évtizedekben Forrás: pexels.com

A kínai Hsziani Katonai Orvostudományi Egyetem által vezetett kutatás szerint pedig azok, akiknél az UPF az étrendjük kevesebb mint 15%-át teszi ki, a legkevésbé voltak kitéve a szívproblémáknak. Az eredményeket az Európai Kardiológiai Társaság éves amszterdami ülésén hozták nyilvánosságra, ahol a világ vezető szívorvosainak, tudósainak és kutatóinak ezrei kaptak tájékoztatást az elvégzett vizsgálatokról.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek olyan termékek, amelyek a gyártás során több folyamaton mennek keresztül.


Sültkrumpli adag. Ma az átlagos élelmiszerek nagyjából ötven százaléka minősül UPF-nek Forrás: 123rf.com

Gyakran magas a só- és cukortartalmuk, és adalékanyagokat, illetve tartósítószereket is tartalmazhatnak. Ezek az élelmiszerek jellemzően alacsony rosttartalmúak, és hiányoznak belőlük a friss, vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerekben található olyan tápanyagok, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek, a natúr joghurt és a házi kenyér esetében.

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/veszelyes-negyes-a-metabolikus-szindroma-szivinfarktushoz-is-vezethet

Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták a nagy mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását számos más egészségügyi problémával, köztük az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a rákkal is.

Rengeteg bio, "etikus", vagy környezetbarátnak feltüntetett élelmiszer káros valójában

Az első tanulmány egyik kutatója, Anushriya Pant, a Sydney-i Egyetem munkatársa az amszterdami konferencián újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy sokan nem is tudják, hogy az általuk egészségesnek vélt élelmiszerek, például a boltban vásárolt szendvicsek, levesek és alacsony zsírtartalmú joghurtok valójában UPF-ek. „Elképzelhető, hogy az egészségesnek vélt ételek valójában hozzájárulnak a magas vérnyomás kialakulásához" – nyilatkozta a kutató.

A nők általában jóval több UPF-et esznek, mint a férfiak

- tette hozzá Pant. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ennek hátterében az ultrafeldolgozott étrend és az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek nőkre célzott marketingje áll-e.

A nők jóval hajlamosabbak az egészségesnek, vagy biónak kikiáltott olyan élelmiszerek fogyasztására, amelyek valójában UPF-ek Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/pajzsmirigy-alulmukodes-a-%E2%80%9Cbeach-body-utjaban

Dr. Chris van Tulleken, a világ egyik legjobban elismert UPF-szakértője és az Ultra Processed People című bestseller könyv szerzője ehhez csatlakozva a következőket mondta: „E tanulmányok eredményei teljes összhangban állnak azokkal a tudományos kutatásokkal, amelyek azt mutatják, hogy a megnövekedett UPF fogyasztás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatának a jelentős megnövekedésével is.

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/magas_vernyomas/cikkek/a_magas_vernyomas_jelei/20140515143537

Sokak számára lehet ismerős a „junk food", de rengeteg olyan bio, szabadtartású, vagy „etikus" UPF van forgalomban, amelyet egészségesként, táplálóként, környezetbarátként vagy a fogyás szempontjából hasznosként árulhatnak. Szinte minden élelmiszer, amelyen valamilyen, az egészségre vonatkozó állítás szerepel a csomagoláson, valójában UPF – nyilatkozta dr. Chris van Tulleken.

Dr. Chris van Tulleken az egyik legjobban elismert UPF szakértő Forrás: Champions - The Speaker Agency

„Jelentős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek az egészségesnek tartott termékek megzavarják az étvágyszabályozást, megváltoztatják a hormonszinteket és számtalan egyéb káros hatást okoznak, amelyek valószínűleg ugyanúgy megnövelik a szív- és érrendszeri, illetve egyéb betegségek kockázatát, mint a dohányzás"- fűzte hozzá az UPF-szakértő.

Azonnali cselekvés szükséges a szakértők szerint

Van Tulleken azt javasolta, hogy helyezzenek el fekete figyelmeztető címkéket az UPF-csomagolásokon, amint azt már Chilében és Mexikóban megtették, és azt is felvetette, hogy korlátozni kellene az UPF forgalmazását,

valamint különösen a gyermekeket célzó UPF- reklámokat.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Szociális Minisztériumának képviselője közölte, hogy a minisztérium már bevezetett olyan jogszabályokat, amelyek korlátozzák bizonyos termékek szupermarketekben való elhelyezését és promócióját abból a célból, hogy visszatartsák a vásárlókat az egészségtelen élelmiszerek választásától.

Van Tulleken azt javasolta, hogy helyezzenek el fekete figyelmeztető címkéket az UPF-csomagolásokon Forrás: Wikimedia Commons

Henry Dimbleby, a brit kormány egykori élelmezési szakértője szerint az Amszterdamban bemutatott tanulmányok az elsők között utaltak arra, hogy az UPF által okozott kár nem csak a termékek magas zsír-, cukor- és sótartalma miatt érhető tetten. "Ez azt jelzi, hogy valami más is történik" – nyilatkozta Dimbleby. „Tekintettel arra, hogy az UPF manapság az étrendünk 55%-át teszi ki, ez ébresztő kell, hogy legyen... Ha nem teszünk semmit, az katasztrofális hatású lehet"- fűzte hozzá a szakember.

A szívbetegség, a magas vérnyomás magas kockázatának kitetteknek oda kell figyelniük és csökkenteniük a sófogyasztásukat Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/utolagos-sozas-egeszsegtelen/

Dr. Sonya Babu-Narayan, a British Heart Foundation (Brit Szív Alapítvány) orvos-igazgatója szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük az ultra-feldolgozott élelmiszerek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggéseket. "Így például nem tudjuk még pontosan, hogy ezt milyen mértékben okozzák a mesterséges adalékanyagok, vagy az ezekben az élelmiszerekben előforduló magas só-, cukor- és zsírtartalom" – mondta.

Dr. Sonya Babu-Narayan, a British Heart Foundation (Brit Szív Alapítvány) orvos-igazgatója Forrás: Imperial College London/Alex Orrow

„Tudjuk, hogy a minket körülvevő világ nem mindig teszi könnyen elérhetővé és megfizethetővé az egészséges választást.

Éppen ellenkezőleg, gyakran a kevésbé egészséges ételek kerülnek a középpontba.

E probléma megoldásához olyan átfogó stratégiára van szükségünk, ami olyan környezetet hoz létre, amely támogatja az embereket abban, hogy hosszú és egészséges életet éljenek "-fűzte hozzá a British Heart Foundation orvos-igazgatója.