A mesterséges fények a városokba és olykor a halálukba csalogatják a madarakat

fényszennyezés, rózsamellű favágó
Rózsamellű favágók, mint aki a képen van, is voltak a között a majdnem 1.000 madár között, akik egyetlen éjszaka pusztultak el októberben, miután nekiütköztek a McCormick Place Convention Center épületének Chicagoban.
Vágólapra másolva!
Majdnem 1.000 madár pusztult el október 2-3-én, amikor egy fénylő üvegépületnek ütköztek Chicagoban. Bár az ilyen mértékű tömegszerencsétlenség ritka, a fényszennyezés komoly és növekvő fenyegetést jelent a vándorló madarak számára. - írja a Michigani Állami Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Majdnem 1.000 madár pusztult el október4-5-én, amikor egy fénylő üvegépületnek ütköztek Chicagoban. Bár az ilyen mértékű tömegszerencsétlenség ritka, a fényszennyezés komoly és növekvő fenyegetést jelent a vonuló madarak számára. A 100, vagy több madarat érintő tömegszerencsétlenségek túl gyakoriak.

Évente majdnem 1 millió madár ütközik épületeknek az Egyesült Államokban.

A legnagyobb ilyen fajta tanulmányban, melyet a Nature Communications magazinban publikáltak, a tudósok időjárás radar adatokat használtak, hogy feltérképezzék, a madarak, hol szakítják meg legsűrűbben az útjukat az Amerikai Egyesült Államokban és azt találták, hogy a mesterséges fény egy csúcs indikátora hol fognak landolni a madarak. A városi fények a madarakat ökológiai csapdába csalják. A vonuló madarak számára a belvárosok kisebb, mint ideális pihenő hely az ütközésekhez vezető épületek, a kevesebb élőhely, a szűkösebb táplálék és a több ember és macska miatt. A városi parkok megfelelő útmegszakítási helyszín, de az ott pihenő madaraknak lehet, hogy versengeniük kell a korlátozott forrásokért. A vándorlás kockázatos és kimerítő időszak egy madár életében. A madarak több száz, több ezer kilométert vándorolnak, időnként testtömegük felét elégetik az út során. Találni egy jó pihenőhelyet és feltöltődni meghatározó a költöző madarak számára a túléléshez és, hogy boldoguljanak, amikor elérik úti céljukat.

A tanulmány nyújtja az első kontinens-kiterjedésű megállási forrópontok térképét az egybefüggő Egyesült Államokban és ennek a mintázatnak az ismerete segít természetvédelmi tervek kidolgozásában. A belvárosok sok kockázatot jelentenek a költöző madarak számára. Forrásokat is nyújtanak a fáradt madaraknak, hogy pihenjenek és tankoljanak. A tanulmány terjedelmes adatokat - és egy csomó feldolgozást- kombinált az időjárás megfigyelő radar hálózat több űrbeli érzékelőből származó terjedelmes adatait, hogy megtudják, milyen hatással vannak a városi területek a vándorló madarakra.

Rózsamellű favágók, mint aki a képen van, is voltak a között a majdnem 1.000 madár között, akik egyetlen éjszaka pusztultak el októberben, miután nekiütköztek a McCormick Place Convention Center épületének Chicagoban. Forrás: https://geo.msu.edu/news-events/news/2023-12-04.html

A tanulmány több, mint 10 millió radarmegfigyelési adatot párosított vidéki és más hely alapú információkkal, hogy megpróbálják megmagyarázni, hogy a madarak miért azt a pihenőhelyet választják, amit. 49 előrejelzőből a fényszennyezés volt a második, a fényszennyezett helyeken szakítják meg útjukat a második lesűrűbben. Az első számú előrejelző a magasság volt, ami kontextust nyújt ahhoz, hogy a madarak hol repülnek, de nem magyarázza meg, miért ott. A költöző madarak által létrehozott mintázatok, amiket a radar érzékelt általában a partvonalakat követi vagy egy bizonyos magasságot. A fényszennyezés az emberi hatás első számú előrejelzője a madár vándorlásnak.

A fényszennyezés az emberekre is káros hatással van. Szétrombolja a cirkadián ritmust, ami egészségügyi problémákhoz vezet, depresszióhoz, álmatlansághoz, szív- és érrendszeri betegséghez és rákhoz.

Tennesseei poszáták, mint aki a képen van, is volt az 1.000 madár között, akik egyetlen éjszaka alatt pusztultak el októberben, miután nekiütköztek a McCormick Place Convention Center épületének Chicagoban. Forrás: https://geo.msu.edu/news-events/news/2023-12-04.html

Segít megakadályozni az ütközést, ha az ablakokra hálózatos, vagy vonalas matricákat teszünk, mert ez mutatja az akadályt a madaraknak. Szintén segít, ha ha csökkentjük a fényerőt és gyengítjük a fényszínt.

Az élővilág számára a legrosszabb a ragyogó fehér, vagy a kék fények, míg a melegebb színek, mint a piros, narancs, és sárga kevésbé vonzóak.

A kommunikációs tornyok folyamatos piros, vagy fehér fényt sugározta a repülőgépek figyelmeztetésére. A madarak a tornyok körül keringtek és nekiütköztek a tornyot körbevevő vezetékeknek. 2016-ban a természetvédelmi kutatások alapján, a Szövetségi Repülési Kormányzat azt kérte a kommunikációs tornyoktól, hogy használjanak villanó piros fényeket, mire rögtön drámaian lecsökkentek a madár ütközések.

Kyle Horton, a tanulmány vezető szerzője, a Coloradoi Állami Egyetem professzora azt mondja, ha a lekapcsolnánk minden fényt ma éjszaka, egy madár sem ütközne épületnek a fények miatt ma éjszaka. A hatás azonnali és pozitív a madarak számára.

(Forrás: Michigan State University: https://geo.msu.edu/)