Külföldi vakáció vagy nyugdíj

Vágólapra másolva!
Heves vitát váltott ki Németországban Peer Steinbrück pénzügyminiszter, aki a minap lényegében azt javasolta honfitársainak, hogy a nyugdíj szintjének megőrzése érdekében mondjanak le a külföldi nyaralásról.
Vágólapra másolva!

A németeknek le kell mondaniuk a vakációjukról! - így kezdődött a Bild című nagy példányszámú bulvárlap pénteki szalagcíme, s így folytatódott: az adók nőnek! Minden drágul! Nincs nyugdíjemelés! És a politikusaink most a vakációt kezdik ki..."

Peer Steinbrück a Hörzu című magazinban előző nap közölt interjújával kavarta fel az indulatokat. Kijelentette ugyanis: az embereknek fel kell készülniük arra, hogy az elkövetkező években többet kell költeniük a nyugdíjra, az egészségügyre és a hozzátartozókra. Ha ez bizonytalannak látszik, le kell mondanunk a nyaralásról, hogy takarékoskodjunk a jövő érdekében.

A miniszter nyilatkozata már csak azért is ellenérzést keltett, mert amúgy is az ő személye jelképezi a nyugdíj- és egészségügyi járulékok, valamint az áfa népszerűtlen emelését. Mivel a hét elején közölt gazdasági adatok szerint a növekedés üteme nagyobb, mint várták, az áfa-emelés szükségessége sokak szemében még inkább kétessé vált.

Az idegenforgalmi ipar képviselői jeges elutasítással fogadták a miniszter szavait, hiszen ez az ágazat máig érzi a 2001. szeptember 11-i merényletek káros hatását, azóta is megszenvedi a terrorizmustól való félelmet, a geopolitikai feszültségeket és az olyan egészségügyi tényezők is csökkentik jövedelmezőségét, mint a madárinfluenza.

Steinbrücknek talán szüksége lenne nyaralásra, hogy kipihenje magát és jobb ötletekkel térjen vissza - jelentette ki Michael Buller, a lastminute.com utazási iroda vezetője, aki szerint a miniszter javaslata felér azzal, mintha a németeknek azt ajánlanák, hogy csak havonta egyszer menjenek a bevásárló központokba.

A Dresdner Bank egyik tanulmánya szerint a németek a vakáció kétharmadát külföldön töltik, és rengeteg devizát költenek ott, ami idén várhatólag mintegy 59 milliárd eurót jelent. Mindazonáltal a turizmus tavaly a német GDP 7 százalékát teszi ki, ami 185 milliárd eurót jelent és az ágazat 2,8 millió munkahelyet biztosít.

A pénzügyminiszter még kormányán belül is bírálták kijelentései miatt. A társadalombiztosításnak elsőbbséget kell biztosítani és a reformok szükségesek, de mértékletesen kell cselekedni - jegyezte meg Ernst Hinsken (CSU), aki a gazdasági minisztériumban a turizmus felelőse. Az év legszebb heteit minden állampolgár számára elérhetővé kell tenni, nem pedig elrontani számukra - tette hozzá.

A Berliner Kurier arra mutatott rá, hogy a németek szemében ez az egyik legkényesebb dolog. Két dolgot nem szabad megtenni a németekkel: elvenni az autójukat, vagy eltörölni a szabadságukat.