Ha olcsó repülőjegyet akarsz

Vágólapra másolva!
Egy repülőjegy megvásárlása - bármilyen egyszerű is manapság - mindig körültekintést, mérlegelést és némi időt igényel annak érdekében, hogy megtaláljuk a lehető legkedvezőbb megoldást. Az alábbiakban segítünk tájékozódni.
Vágólapra másolva!

Az emelkedő üzemanyagáraknak köszönhetően felmérések szerint 2006-ban több mint 10 százalékkal emelkedtek a repülőjegy árak, így sok esetben az utazási költségek legnagyobb részét a közlekedésre fordított összeg teszi ki. Ha az utazásunk tervezése előtt, illetve a repülőjegyek lefoglalásakor figyelembe vesszük az alábbi, talán kevésbé ismert tényeket, könnyebben kiválaszthatjuk a legolcsóbb megoldást.

A fapados nem mindig a legolcsóbb

A fapados légitársaságok népszerűség és ismertsége meredeken nőtt az elmúlt években Európában és a tengerentúlon is. Az olcsó jegyes ajánlatok mára ellepték a piacot, a légitársaságok pedig hétről hétre különféle akciókkal bombázzák a potenciális utasokat.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanakkor a fapados cégek nem mindig a legolcsóbb árakat kínálják. Azzal többé kevésbé már mindenki tisztában van, hogy ha egy fapados légitársaság ingyen, vagy minimális áron hirdeti jegyeit, az még tulajdonképpen nem jelent semmit, hiszen ezeknél a jegyeknél a nagyobb részt az adókra és illetékekre kell kifizetni. Ha tehát mondjuk egy Budapest-London jegyet 10 forintért hirdet egy fapados társaság, a végösszeg az illetékekkel együtt 20-30 ezer forint közé esik.

A hagyományos légitársaságok, látva a fapadosok hatalmas népszerűségét és az általuk generált forgalmat, sok esetben alámennek áraikkal a diszkont légitársaságok ajánlatainak. S bár a fapados légitársaságok működési költségei alacsonyabbak a hagyományos járatokat üzemeltető cégekénél, az emelkedő üzemanyagköltségeket ők is megérzik. Röviden, az utazás tervezésekor semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül a hagyományos társaságok ajánlatait sem!

Drága illetékek

Az utóbbi hónapokban a repülőjegyek mellett kötelezően fizetendő illetékek összege is jelentősen emelkedtek. Többnyire ennek oka is a magas olajárak és az ezek nyomán emelkedő kerozindíjakban keresendő, de az illeték összegét növelik a különböző biztonsági díjak is. A növekedés elsősorban a tengerentúli, vagy a távol-keleti járatoknál látványos. Egy Bangkokba szóló repülőjegy például 120-150 ezer forintba kerül legjobb esetben, az illeték pedig nem ritkán a 60-65 ezer forintot is elérheti.

A repülőjegy megvásárlásakor ezért minden egyéb költséget vegyünk figyelembe, ne dőljünk be az irreálisan alacsony alapárnak!

Kombinálható jegyek és járatok

A legolcsóbb jegyár megszerzéséhez érdemes kombinálni a légitársaságokat, de pénzt takaríthatunk meg akkor is, ha nem közvetlenül a célállomásra repülünk, hanem egy átszállással egy közbülső repülőtérről közelítjük meg úticélunkat. Ha például Amszterdamba készülünk nézzünk utána, hogy más-más légitársaságnak milyen ajánlatai vannak, az oda és a visszautakra vonatkozóan, ugyanis elképzelhető, hogy új jövünk ki a legolcsóbban, ha két különböző céggel utazunk.

A cégek akcióit figyelve szintén megtakarítást érhetünk el, ha mondjuk - maradva az amszterdami példánál - nem közvetlen járatra foglalunk helyet, hanem mondjuk németországi, vagy olaszországi átszállással jutunk el a városba. Így ugyan némileg hosszabb időt vesz igénybe az utazás, de akár 10-20 ezer forintot megspórolhatunk így.

Közvetlenül a légitársaságtól

Végezetül fontos tudni, hogy nem mindig a nagy utazási portálokon találhatjuk meg a legjobb ajánlatokat. Ezeknek a weboldalaknak ugyan általában bizonyos légitársaságokkal külön szerződésük van, ami kedvező árakat jelent, de mindegyikük más-más légitársaságot preferál, persze átfedések lehetnek.

Ezért szintén megéri, ha minél több utazási portált végigböngészünk, és megnézzük a légitársaságok saját oldalait is, mert így legalább a pár ezer forintos foglalási díjtól megszabadulunk. Már csak azért is érdemes az egyes társaságok saját weboldalát is átböngészni, mert egyre inkább tendencia, hogy a cégek a legjobb áraikat a saját weboldalukon teszik közzé.

Végül pedig nem árt, ha az utazás tervezésekor minél több időt szánunk a legjobb ajánlat felkutatására, ugyanis az árak akár egy napon belül is változhatnak.