Váltás a világ legrövidebb repülőjáratán

United Kingdom, Scotland, Orkney Islands, Papa Westray Island, fish farm at sea
Vágólapra másolva!
Több mint 12 ezerszer tette meg a mindössze 2,7 kilométeres távot a skóciai Orkney-szigeteknél Stuart Linklater, aki most abbahagyja ezt a munkát.
Vágólapra másolva!

A Westray és Papa Westray közötti táv alig két percig tart a földön való gurulással együtt, és ezzel a Loganair büszkélkedhet a világ legrövidebb repülőjáratával. Jelenleg egy retúrjegy 21 fontba (7100 forint) kerül, amivel valószínűleg az egy kilométerre eső legdrágább utazás címét is kivívhatta - írja a Telegraph. A pilótacsere ellenére a járatot 2016-ig még biztosan tovább működteti a társaság.

Forrás: AFP/hemis.fr/Bertrand Rieger
A Papa Westray Island

Stuart Linklater pilót Britten-Norman Islander típusú gépével az elmúlt 24 évben a szigetek között összesen 2 millió kilométert tett meg, amivel ötvenszer körberepülhette volna a Földet - tudósít a BBC. A jövőben részmunkaidőben továbbra is a Loganairnél fog dolgozni, de mint mondja, egyáltalán nem fásult bele eddigi munkájába, sőt, minden percét élvezte, a rendszeresen előforduló turbulenciák ellenére.

A repülőjáratok közül a leghosszabb rekordját egyébként a Singapore Airlines Szingapúr-Newark útvonala tartja. A 15 345 kilométeres távot a repülő több mint 18 óra alatt teszi meg, de novemberben megszüntetik a járatot, mert nem gazdaságos.