Németországban hivatalosan is üdülőhellyé nyilvánították Prorát, ahol a nácik egy gigantikus turisztikai központot akartak felhúzni a második világháború előtt.

Rügen egy kis sziget Németország északi részén, a Balti-tenger partjánál. Adolf Hitler itt tervezte felépíteni a Prora nevű üdülőkomplexumot, amelyben a Kraft durch Freude (Erő az örömből) náci szabadidős szervezet 20 ezer turistát tudott volna elszállásolni. 1936-ban meg is kezdődött az építkezés, ám a háború miatt 1943-ban leállt.

Az építkezés helyén nyolc gigantikus betonépület maradt 4,5 km hosszan, amelyek soha nem fogadtak nyaralókat a csodálatos, homokos tengerparton. Egy részüket lerombolták 1945 és 1949 között, az NDK kommunista vezetése pedig katonai laktanyának használta a házakat, amelyek az idő múlásával egyre romosabb állapotba kerültek.

Lepusztult épületekből pazar apartmanok

Sok év huzavona után végül most mégis üdülők szállják meg a hatemeletes betonkolosszusokat, ha másképp is, mint azt a náci tervezők gondolták. Az elmúlt években ugyanis magánbefektetőknek adták el az egyes blokkokat. Közülük néhányat már fel is újítottak, és tengerre néző luxusapartmanokat alakítottak ki belőlük.

Kattintson az alábbi képre, és tegyen egy időutazást a különleges üdülőhelyen!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Sauer

A legfrissebb fejlemény, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi kormánya a napokban hivatalosan is üdülőhelyként ismerte el a Binzerhez tartozó Prorát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jövő januártól a közösség turisztikai adót szedhet – írja az NDR.de. Középtávon Binz szeretné elnyerni a tengerparti üdülőhely státuszt is, ehhez azonban további infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtani.