6. New York - Lőrincz Taveras Erika

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Ezentúl minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Hatodikként - az ENSZ alapításának 62. évfordulója kapcsán - New Yorkból kérdeztük Lőrincz Taveras Erikát.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Ez magában is több kérdés, lássuk egyesével: Szolnokon születtem, Gödöllőre költöztünk, onnan jöttem ki 1991-ben. Számomra meglepetés volt a dolog: édesanyám nem csípte az akkori barátomat, akivel laktam, szerette volna, ha kikerülök a karmai közül. Az Anyu egyik barátnője már az USA-ban babysitterkedett és ő felajánlotta Anyunak, hogy talál nekem munkát - mindezt az én tudtom nélkül. Aztán egyszer, mikor hazamentem látogatóba, anyukám feltette a nagy kérdést: - "És mondd, szeretnél kimenni Amerikába?" Mutass egy másik 24 éves lányt, aki nem ugrik erre a kérdésre!

Hosszas gondolkodás után - ami kb 30 másodperc volt - "ÖÖÖÖÖÖÖ, aha" volt igen egyszerű válaszom. Hozzátenném, hogy egy szót nem beszéltem angolul, és még mikor pár hónappal később megérkeztem New Yorkba, is csak annyit tudtam mondani, hogy " Hi, how are you?" Szóval Anyu barátnője talált egy bébiszitter állást, ahol nem bánták a nyelv-hiányomat, úgy gondoltÁk, hogy majd csak megoldjuk valahogy. Megoldottuk. Csupán a gyerekek hitték az, hogy hülye vagyok, hiszen nem tudtak felfogni, miért nem értem, amit mondanak.

Jelen pillanatban gyógymasszőr vagyok, és extenzív magánpraxisom van, melybe bele tudom vonni Aloe Vera iránti imádatomat; az FLP aktív tagja vagyok.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
New York a világ egyik legnagyobb olvasztóüstje, szerintem minden nemzetiség képviselteti magát - lásd a mostani bevándorlási problémát -, ebből adódóan megvan a sajátos hangulata, élete, területei. Néhány utcán belül a világ másik részén találod magad, az egyik oldal olasz, a másik már kínai vagy görög. Ez a város nem alszik - közhely, de így van. Hajnali háromkor is ugyanolyan élet van, mint délután háromkor. Van nyitva üzlet, tudsz pénzt kivenni a bankból, és ha a fogad fáj, tuti, hogy találsz fogorvost. Persze, ha nem szereted a nyüzsgést, ez nem a te helyed!

Az ország pedig olyan hatalmas, hogy bizony többórányi repülőút lehet szükséges úti célod eléréséhez, még sincs szükséged útlevélre. Jó, tudom, már az Európai Unióban sem kell útlevél, de itt nem hagyod el az országot. A nyelv ugyanaz - talán ezért nem érdekli az amerikaiakat az, hogy tanuljanak másik nyelvet. Ezt nagyon nem szeretem.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Elérheted, amit akarsz, több a lehetőséged, és a kormány nem ANNYIRA korrupt, mint otthon. Itt élek, itt vannak a gyerekeim, a férjem. Otthon Gödöllőn laktunk, itt rálátok Manhattanra. Imádok utazni, lehetőségem van, hogy évente több nyaralásra vigyük a gyerekeket. A világ minden nemzetiségével összehoz a sors. És ez csak néhány ötlet így este tízkor.

Miben rosszabb?
Nincs itt a családom, hiányoznak az otthoniak. Újra kellett kezdenem az életet a semmiből (ez nem mindig rossz...). Felejtem a nyelvet. A gyerekeim nem fogják megérteni Szabó Lőrinc, Móra Ferenc vagy Radnóti Miklós műveit; nem tudják, mi az a rokolya; nem tudom megtanítani nekik az összes népdalt; nem tudják, mi az, hogy nincs TV; nem tudnak élni számítógép nélkül; és minden erőfeszítésem ellenére sem tudjak értékelni a pici dolgokat. Azt csinálnak az iskolában, amit akarnak, mert a gyerek itt Isten. Nincs fegyelmezés.

Mi hiányzik Magyarországról?
Mindaz, amit az előbb felsoroltam. A kultúra, a történelem, a törődés.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden , amim itt van - itt élek 16 éve, és már nem vagyok 24!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Abból, amit a szüleimtől és a barátaimtól hallok, azt kell mondanom, hogy jóval magasabb. De mivel nagyon régen nem élek otthon, ez nem személyes tapasztalat. De mikor Anyukám, aki végigdolgozta az életét, panaszkodik, hogy nem tudja, hogy fogja felfűteni a lakást jövő télen, és a legalapvetőbb termékek is fantasztikusan drágák... Köszönöm, jól vagyok itt.

Mennyibe kerül egy kávé?
Nem tudom, nem kávézom! Egyébként itt más a kávé, mint otthon. Otthon az espresso az elterjedt, itt hosszú, tejes kávét isznak, ami attól függően, hogy a sarki kisboltban vagy a Starbucksban veszed, kerülhet 1/2 dollártól 4 dollárig bármennyibe.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Ma már iszonyatosan sok! Mi nyolc évvel ezelőtt laktunk bent Manhattan központi részében egy gyufásskatulyányi egyszobás sötét pici lukban, akkor volt az 1800 dolcsi, és megint emelték. Ekkor jöttünk el onnan. Az egyik barátom most fizet 2400 dollárt (majdnem félhavi fizetését!) egy szép egyszobás kis lakásért , de nem a központban.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Én úgy gondolom, igen, de hát a régi dal azt mondja: " ahogy lesz, úgy lesz, a jövőt nem sejtheted..." De tudom, hogy a húgom, akinek nagyon jó állása van és jól keres, problémákkal küszködik.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem tudom, mit csinálnék otthon. Gyógymasszőr vagyok, úgy tudom, már otthon elterjedt, tehát valószínűleg igen. Azt nem tudom, hogy képes lettem volna-e fizetni az iskolámat otthon. És úgy tudom, hogy még a legszínvonalasabb helyen is jóval kevesebb a fizetés (én pedig nagyon tehetséges vagyok ám!) A Forever Living elterjedt otthon is, azt is tudnám csinálni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Szerintem jóval kellemesebb. Nyugodtan megyek ki az utcára, nem kell félnem, hogy feltörik a kocsimat, ha benne felejtem a használt edzőcipőmet. Persze mindig van valami, ami felkavarja az érzelmeket, de az mindenhol van. Szeptember 11. nagyon felrázott mindenkit, de a borzalmas tragédiából jó is származott; jóval biztonságosabb az élet.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Természetesen a terrorizmus és az illegális bevándorlók helyzete (ez utóbbit nagyon át tudom élni).

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem tudom, utálom az újságot. Még ha lenne benne valami jó is, de csak arról tudósítanak, hogy öt ember meghalt, tornádó volt, Paris Hiltont három nap után kiengedtek a börtönből (mit tesz a pénz). Szóval csupa rossz. Nem akarok depressziós lenni! Nekem az az újság, mikor a lányom jó jegyet hoz az iskolából, a kisfiam remekel karatén, vagy készülök a legújabb utazásunkra!

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Fitnesz, egészséges életmód. Az én családomban- mint említettem - a karate, olvasás, utazás és az Aloe Vera.

Visszajössz?
Nem hiszem, hogy már tudnék otthon élni. Mikor fiatal voltam, még nem volt olyan nagy kunszt áttelepülni egy másik világba, ma már itt vannak a gyökereim. És könnyű a jót megszokni, nem valószínű, hogy az életszínvonalat tudnám tartani otthon.

<