A Ferrari tiszta játszmát kér a Renault-tól

Vágólapra másolva!
A Ferrari technikai igazgatója, Ross Brawn felszólította a Renault-t, mellőzze a piszkos trükköket a szezon utolsó két versenyén, miután Fernando Alonso a Kínai Nagydíjat követően utalást tett arra, hogy jóval nagyobb segítséget vár csapattársától.  
Vágólapra másolva!

A bajnoki címért folytatott egyre kiélezettebb küzdelemben hatalmas szerepet kaphatnak az élcsapatok második számú versenyzői, akik értékes pontokat csenhetnek el csapattársuk riválisától, mellyel akár el is dönthetik a világbajnokságot.

Bár a csapaton belüli sorrend a 2002-es idény óta - mikor az Osztrák Nagydíjon a Ferrari két versenyzője az utolsó kör utolsó kanyarjában helyet cserélt egymással - hivatalosan is tilos a Forma-1-ben, a kínai futamot követően Alonso mégis elmondta: több segítséget vár Fisichellától.

Sokaknak még mindig a fülében cseng ez a kijelentés, mely a Ferrari műszaki igazgatóját, Ross Brawnt sem hagyja nyugodni. A szakember éppen ezért arra kéri a Renault-t, hogy a szezon hátralévő versenyein ne próbáljon meg tisztességtelen előnyhöz jutni a csapaton belüli sorrend felállításával.

"Nincs szükségünk arra, hogy a második számú versenyzők akadályozzák, vagy lassítsák a világbajnoki esélyeseket" - mondta Brawn, noha a Ferrari a múltban nem egyszer alkalmazta ezt a stratégiát. "Sajnálatos és elfogadhatatlan lenne, ha ez megtörténne. Korábban mi is alkalmaztunk ilyen stratégiát, de akkor az még nem volt megtiltva. Úgy gondolom, hogy egy bizonyos pontig indokolt lehet, de egy határon túl már elfogadhatatlan."

Brawn azt is elmondta, hogy a Ferrari sem alkalmaz csapaton belüli sorrendet a szezon utolsó két versenyén, a vezetőség Massára bízza a döntést.

"Ugyan tilos a csapatutasítás, illetve a csapaton belüli sorrend, a versenyzők szabad emberek, így saját maguk eldönthetik, mit szeretnének" - magyarázta. "Ha a rádión közli a csapat a versenyzővel, hogy vigyázzon a motorra, a gumikra, mert különben veszélyben van a célbeérése, akkor azt mindenki egyfajta kódolt üzenetnek veszi, és csapatutasításról beszél."

"Felipe nincs könnyű helyzetben, hiszen ahhoz, hogy futamot nyerjen, Michaelt kell legyőznie, és nem hiszem, hogy ezt szeretné. Ugyanez igaz Giancarlóra is."