Névházasság, gettókölykök, maffiózók

Vágólapra másolva!
A Goethe Intézet a Francia Intézettel közösen május 22. és 25. között nyolc filmet mutat be a Művész moziban: Németországban élő török és Franciaországban élő észak-afrikai származású fiatal rendezők alkotásait.
Vágólapra másolva!

A német "Migrantenkino" és a francia "Cinema du métissage" kifejezés olyan filmeket jelent, melyeket bevándorló családok gyermekei forgattak "második hazájukban", illetve olyan alkotásokat, amelyeknek a középpontjában az elsősorban nagyvárosi, multikulturális közegben élő többnemzetiségű családok mindennapjai állnak.

A Goethe Intézet és a Francia Intézet közös rendezvényének keretében nyolc filmet tekinthet meg a közönség a Művész moziban: négy olyan alkotást, amely Franciaországban élő észak-afrikai származású rendezők munkája, és négy olyat, amelyet Németországban élő török származású rendezők készítettek.

A teljes program:

Anam
Rendező: Buket Alakus
Főszereplők: Nursel Köse, Saskia Vester, Audrey Motaung, Patrycia Ziolkowska, Leonard Lansink, Navid Akhavan, Birol Ünel
Vetítés: május 22. hétfő 18.00, német nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással

A török Anam, a német Rita és a dél-afrikai Didi takarítónőként dolgoznak. Nem csak munkatársak, de barátnők is, bár nagyon különböznek egymástól. Amikor Anam megtudja, hogy férje megcsalja, és húszéves fia egyre keményebben drogozik, világa összedől. Elhatározza, hogy mindenáron megmenti a fiát, és ehhez barátnői is segítséget nyújtanak.

+++

En Garde
Rendező: Ayoe Polat
Főszereplők: Maria Kwiatkowsky, Pinar Erincin, Luc Piyes, Geno Lechner, Antje Westermann, Julia Mahnecke
Vetítés: május 22. hétfő 21.00, német nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással

A tizenhat éves Alice különösen fejlett hallással rendelkezik, emiatt egyrészt sokkal több mindent érzékel a világból, mint mások, ugyanakkor a rengeteg akusztikai hatás miatt sokkal fenyegetőbbnek is érzi a zajos külvilágot. Anyja egy katolikus nevelőotthonba küldi a lányt, ahol Alice összebarátkozik a kurd származású Berivannal.

+++

Inch'Allah Vasárnap / Inch'Allah Dimanche
Rendező: Yamina Benguigui
Főszereplők: Fejria Deliba, Zinedine Soualem, Marie-France Pisier, Amina Annabi, Rabia Mokedem
Vetítés: május 23. kedd 18.00, francia és arab nyelven magyar hangalámondással

1974-ben érkezik három gyermekével Franciaországba Algériából a harmincas éveiben járó Zouina. Férje, Ahmed után jött ide, akitől már 10 évet távol töltött, és akire szinte mint egy ismeretlenre tekint ennyi év után. Házuk udvarát egy nyugdíjas házaspárral kell megosztaniuk, akik ezt valódi csapásként élik meg, és az ellenségeskedés kitörése nem sokat várat magára.

+++

A kitérés / L'Esquive
Rendező: Abdellatif Kechiche
Főszereplők: Osman Elkharraz, Sara Forestier, Sabrina Ouazani, Nanou Benahmou
Vetítés: május 24. szerda 19.00, francia nyelven, magyar hangalámondással

A 15 éves Krimo egy Párizs környéki lakótelep sivár hétköznapjaiban tengeti unalmas életét szüleivel. Szerelmes lesz osztálytársnőjébe, a cserfes és csipkelődő Lydiába. Hogy módot találjon arra, hogy bevallhassa neki szerelmét, elvállal mellette egy szerepet abban a Marivaux-darabban, amelyet a gimnazisták éppen betanulnak.

+++

Voltaire hibája / La Faute a Voltaire
Rendező: Abdellatif Kechiche
Főszereplők: Sami Bouajila, Elodie Bouchez, Bruno Lochet, Aure Atika
Vetítés: május 24. szerda 21.00, francia és arab nyelven, magyar hangalámondással

Jallel bevándorlóként érkezik Franciaországba, hogy szerencsét próbáljon. Kézről kézre adva, ismeretségről ismeretségre, közszállásokról egyesületekhez eljutva Jallel lassan megismeri a párizsi számkivetettek sorsát és életét, és ahelyett hogy meggazdagodási álmai válnának valóra, a kitaszítottak sorsában kell osztoznia.

+++

Fallal szemben / Gegen die Wand
Rendező: Fatih Akin
Főszereplők: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Güven Kiraç, Meltem Cumbul, Hermann Lause
Vetítés: május 25. csütörtök 17.00

Sibel, a Hamburgban élő fiatal török lány, szeretne kiszabadulni konzervatív családja felügyelete alól, ezért megkéri a negyvenéves Cahitot, kössenek látszatházasságot. Sibel kezdetben élvezi a szabadságot: éjszakánként táncolni jár, és különböző férfiakkal bújik ágyba. A fiatal nő mellett Cahit lassan visszanyeri az életkedvét, s végül felismerik, hogy egymásba szerettek.

+++

Rövid és fájdalommentes / Kurz und schmerzlos
Rendező: Fatih Akin
Főszereplők: Mehmet Kurtulus, Aleksandar Jovanovia, Adam Bousdoukos, Regula Grauwiller, Idil Üner
Vetítés: május 25. csütörtök 19.00, német nyelven, magyar hangalámondással

Három barát: a török Gabriel, a szerb Bobby és a görög Costa. Gabriel súlyos testi sértésért börtönbe kerül, majd amikor kiszabadul, új életet akar kezdeni. Míg ő taxisofőrnek áll, Costa továbbra is kisebb stikliket követ el, Bobby pedig arról ábrándozik, hogy maffiózóként csinál karriert, ezért az albán gengszternek, Muhamernek kezd el dolgozni.

+++

Élet a paradicsomban / Vivre au paradis
Rendező: Bourlem Guerdjou
Főszereplők: Rosdhy Zem, Fadila Belkebla, Omar Bekhaled
Vetítés: május 25. csütörtök 21.00, francia és arab nyelven, magyar hangalámondással

1961-1962-ben vagyunk, az algériai háború idején. Lakhdar franciaországi bevándorlóként dolgozik mint építőipari munkás, és egy nyomornegyedben lakik. Szerettei otthon maradtak Algériában. Lakhdar egyre kevésbé tűri az egyedüllétet, elintézi, hogy családja utána jöjjön, és mindent elkövet azért, hogy megóvja őket attól, hogy a mocsokba és nyomorba süllyedjenek.