McPassport: szakmai útlevél az étteremlánctól

Vágólapra másolva!
Szeptemberben egységes szakmai ajánlólevelet vezetett be a McDonald's étteremlánc McPassport néven Európában. A munkatársak a dokumentum birtokában könnyebben vállalhatnak munkát a külföldi éttermekben. Igaz, a munkavállalási engedélyt nem váltja ki.
Vágólapra másolva!

Az "útlevél" tulajdonképpen egy ajánlólevél, egy fényképpel ellátott egységes formátumú irat, amelyben a kibocsátó ország éttermének vezetője számol be egyrészt arról, hogy mely területeken kapott képzést a dolgozó, illetve arról, hogy milyen színvonalon teljesítette a követelményeket, elvárásokat - mondta megkeresésünkre Gáspár Ferenc, a gyorsétteremlánc HR munkatársa.
Segítségével a külföldi étteremvezetők számára egyszerűbbé válik a döntés a pályázók felvételéről, hiszen beletekintve részletes képet kapnak az alkalmazottról.

A McPassport azonban nem helyettesít semmilyen, külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt, és nem garantálja a befogadó ország éttermeibe történő felvételt sem. Tehát ha valaki egy németországi McDonald'sben szeretne dolgozni, továbbra is munkavállalási engedélyre van szüksége.

A jól teljesítők kapják elsősorban

A McPassport az EU 25 tagállamának 5800 éttermében használható, mutatható fel. "Az útlevéllel az étteremlánc célja egyrészt a munkavállalói mobilitás előremozdítása, hogy a dolgozók az itt szerzett tapasztalataikat hasznosítani tudják más országokban is. Az ajánlólevél megszerzésére egyébként elsősorban a kiemelkedően jól teljesítő kollégák esélyesek.
Az ötlet egyébként Dennis Hennequin-től, a McDonalds európai elnökétől származik. Úgy tudjuk, az étteremlánc hazai dolgozói közül eddig ketten igényelték a szakmai útlevelet.

Oroszi Babett