Egy milliárdért kutatott a Montana

Vágólapra másolva!
A Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Zrt. a pályázatokon elnyert összegekkel együtt több mint 1 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre az elmúlt 7 évben: ennek egyik eredményeként a cég tavaly 260 százalékkal nagyobb bevételre tett szert saját fejlesztésű, a dokumentumkezelést támogató szoftverének eladásából.
Vágólapra másolva!

Vadász Pál, a magyar magántulajdonban lévő társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: tavaly 3,8 milliárd forint konszolidált árbevételt értek el, amiből a MonDoc System irat- és dokumentumkezelő szoftver eladása 730 millió forintot tett ki. Az iratkezelőt már több mint 15 ezren használják, köztük azok a szakemberek, aki a schengeni határt őrzik.

Hozzátette: a társaság 2000-ben döntött úgy, hogy saját szoftverek fejlesztésébe kezd, s a hardver-kereskedelemről a hangsúlyt a szolgáltatásokra és a szoftver-eladásokra helyezi. A stratégia sikeresnek bizonyult, s tavaly már a bevétel több mint 60 százaléka származott a szolgáltatásokból és a saját szoftver-értékesítésből.

A Montana másik saját fejlesztésű szoftvere az Infovadász, ami az elektronikus dokumentumokban való tartalomkeresést teszi lehetővé mintegy 90 százalékos pontossággal. A tanítható szoftver fejlesztését tavaly a második félévben fejezték be, az alkalmazást a rendőrség már megvásárolta.

A Montana tavaly 150 millió forintért adott el Infovadász szoftvert, az idén pedig a projektek számától függően várhatón 180-400 millió forint bevétele lesz belőle. A kutatás-fejlesztést is ideszámítva két-három nagy projektet biztosan megvalósít a társaság - mondta Vadász Pál.

Hozzátette: céljuk az, hogy saját forrásból a következő időszakban is 100-250 millió forint közötti összegeket költsenek évente k+f-re, mivel úgy látják, a piacon egyre nagyobb igény lesz a dokumentumkezelő, illetve a képeket és hangokat is kezelni tudó tudásmenedzsment szoftverek iránt. Úgy vélte, évről-évre egyre több pénzt költenek majd fejlesztésre, hiszen minél nagyobb lesz a szoftverből a bevétel, annál több jut erre a tevékenységre is.

A társaság adózás előtti nyeresége 100 millió forint körüli volt tavaly: a vállalat 2006-ban hasonló gazdasági eredményeket ért el, mint tavaly.