Először jár török elnök Örményországban

Vágólapra másolva!
Örményországba érkezett a török államfő, utazása történelmi jelentőségű. Abdullah Gült füttyszó fogadta a két ország fociválogatottjának mérkőzésén.
Vágólapra másolva!

Történelmi látogatásra Jerevánba érkezett Abdullah Gül, személyében először jár török államfő Örményország fővárosában. Gül örmény kollégája, Szerzs Szargszján meghívására utazott Jerevánba, ahol a két ország labdarúgó-válogatottjának világbajnoki selejtező mérkőzését nézték meg.

A török elnök elutazása előtt úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a találkozó és vizitje elősegítheti a csaknem száz éve egymással haragban álló két szomszédos nemzet közeledését. Utalt arra, hogy ez az első találkozó a két ország nemzeti tizenegyei között.

A néhány órás látogatás történelmi jelentőségű nyitásnak tekinthető Törökország és Örményország feszült viszonyában, amelynek hátterében elsősorban a karabahi konfliktus, illetve az első világháború idején, örmények ellen elkövetett népirtás elismerésével kapcsolatos vita áll.

A jereváni stadionba érkező Gült hangos füttyszóval fogadták a lelátók, s hasonlóan kifütyülték a török válogatottat és a török himnuszt is a hazai szurkolók (a borsos jegyárak miatt kevesebb mint 12 ezer néző váltott jegyet, míg a vendégek lemondtak a jegyek nekik járó öt százalékáról, csak a 115 tagú küldöttségnek kértek jegyet, illetve 15 VIP-helyet igényeltek). Jereván repterénél és a főváros utcáin szombaton néhány párt felhívására több ezren tüntettek a török államfő látogatása ellen, követelve Ankarától, hogy népirtásként ismerje ellen az 1915-ben az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságokat.