Nem döntöttek az Irán elleni szankciókról

Vágólapra másolva!
Nem jutott dűlőre az Iránnal tárgyaló hatok csoportja az újabb ENSZ-szankcióknak sem tartalmáról, sem bevezetésük időpontjáról. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország) és Németország külügyminisztériumainak politikai igazgatói pénteken New Yorkban tartottak tanácskozást, hogy áttekintsék a legutóbbi, júliusi találkozójuk óta eltelt eseményeket, illetve előkészítsék a külügyminiszterek jövő heti ülését.
Vágólapra másolva!

Robert Wood amerikai külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a hat ország megerősítette, hogy kitart a kétutas megközelítés - a mézesmadzag és furkósbot - politikája mellett, azaz ösztönzők és büntetőintézkedések kilátásba helyezésével próbálja meg rábírni Iránt az urándúsítás felfüggesztésére. Az újabb, immár negyedik ENSZ-szankciócsomag ügyében azonban egy tapodtat sem közeledtek az álláspontok Kína és Oroszország ellenállása miatt. A politikai igazgatók továbbra is arra bátorítják Iránt, hogy fogadja el a hatok ösztönzőket felkínáló júniusi javaslatát. Ugyanakkor jelezték, hogy folytatják az egyeztetéseket a további lehetséges szankciókról. Irán többször is jelezte, hogy nemet mond erre a javaslatra is, és nem adja fel urándúsítási programját.

Egy névtelenül nyilatkozó európai diplomata elmondta, hogy a tárgyaláson elvileg mind a hat ország egyetértett abban, hogy további szankciókra van szükség, de a tartalmat és az időzítést illetően nem jutottak konszenzusra. Oroszország nyilvánvalóan nem hajlandó most előrelépni, és Kínától nem áll messze az orosz álláspont - mondta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szeptember 15-én nyilvánosságra hozott jelentésében kimondta, hogy Irán továbbra is akadályozza az atomprogramja tisztázására irányuló erőfeszítéseket, és az ENSZ Biztonsági Tanácsával dacolva kitartóan bővíti urándúsító kapacitását. A NAÜ közölte: továbbra sem tudja egyértelműen megállapítani, hogy Irán valóban csak az atomenergia békés célú felhasználására törekszik-e, miként azt állítja. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt gyanítják, hogy Teherán nukleáris fegyvereket akar előállítani.

A Moszkvával való feszültséget jelzi, hogy az amerikai, a brit, a francia és a német külügyminisztérium politikai igazgatói péntek reggel külön is tanácskoztak a grúziai és a koszovói helyzetről. Utóbb csatlakoztak orosz és kínai kollégájukhoz, akikkel kizárólag az iráni atomdossziét tekintették át.

A Biztonsági Tanács márciusban fogadta el az Iránt sújtó harmadik szankciós határozatát, amelyben újabb 60 napot adott Iránnak, hogy teljesítse az urándúsítás felfüggesztésére vonatkozó követelést.