Újabb csődközeli bankot vett a JP Morgan

Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb amerikai kereskedelmi bank, a JP Morgan Chase idén másodszor szerez olcsón konkurens bankot, "hála" a másodrendű jelzáloghitelek okozta válságnak. A bank ezúttal a Washington Mutual Inc. bankot és biztosítót veszi meg 1,9 milliárd dollárért. Ellenkező esetben a WaMu csődbe menne, minden idők legnagyobb amerikai bankbukását produkálva.
Vágólapra másolva!

Márciusban a JP Morgan körülbelül 2,3 milliárd dolláros, részvénycserés ügyletben már megszerezte a szintén csődveszélybe került Bear Stearnst, az elsőt a nagy Wall Street-i befektetési bankok közül, amely összeomlott a válság miatt. A Bear Stearns rossz követeléseinek leírásához a JP Morgan 29 milliárd dolláros kölcsönt kapott az amerikai szövetségi tartalékbankrendszertől (Fed).

A mostani ügylethez, pontosabban a Washington Mutual hitelportfoliójából a tervezett 31 milliárd dolláros leíráshoz a JPMorgan nem kap állami segítséget, viszont bejelentette, hogy új részvények eladásából egyelőre 8 milliárd dollárral emeli alaptőkéjét.

Az ügylet egyszersmind megmenti az amerikai szövetségi betétbiztosító intézetet (FDIC) is az esetleges fizetésképtelenségtől. A FDIC szervezőként közreműködött a felvásárlás összehozásában. A Washington Mutual mérlegfőösszege 310 milliárd dollár, csődje a legnagyobb bankbukás lett volna az Egyesült Államok történetében.

A hitelválsággal kapcsolatos leírásai következtében 53 százalékkal csökkent a JP Morgan Chase adózott eredménye a második negyedévben: 2 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 4,23 milliárd helyett.

A rossz hitelek miatt közel 3,5 milliárd dollárnyi, a Bear Stearns ügylet kapcsán további félmilliárd dolláros leírás terhelte a negyedévben a JP Morgan Chase-t. Ugyanakkor világszerte a bank kereskedelmi banki tevékenysége és értékpapírrészlege rekord bevételt és eredményt könyvelhetett el, ez mérsékelte a nehézségeket.

Még nem tudni, magán-mentőakciói jutalmául és nagy leírásai megkönnyítésére a JP Morgan is részesedik-e az amerikai kormány tervezett, 700 milliárd dolláros pénzügyi piaci mentőakciójából. Az összeg mindenekelőtt arra szolgálna, hogy a bankrendszert megtisztítsák a rossz követelésektől.

"Támogatjuk a kormány tevékenységét, de nem arra számítva döntöttünk a vétel mellett" - mondta a JP Morgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon, majd hozzátette: jelentős segítség lenne részesülni a mentőtervből.