Nyár óta 40 százalékkal lett olcsóbb az olaj

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel folytatódott az olaj árának csökkenése, az amerikai könnyűolaj hordónkénti árfolyama 86,5 dollárra süllyedt, a Brent olajfajta jegyzése pedig 83 dollárra mérséklődött.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kereskedők szerint az olajárcsökkenés részben azokkal a félelmekkel magyarázható, hogy a globális pénzpiaci válság mérsékelni fogja a nyersolaj iránti keresletet.

Szerdán a világ vezető jegybankjainak összehangolt kamatcsökkentése után a nyersolajárak csak átmenetileg emelkedtek, utána az olajkereslet tartós gondjai, a recessziós kockázatok miatt ismét estek. A líbiai olajügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy az OPEC tagországai konzultációkat folytatnak decemberre tervezett értekezletük november 18-ra történő előre hozataláról, hogy megvitassák a pénzpiaci válság olajpiacra gyakorolt hatását. A szakértők szerint az OPEC a kvóták betartására szólítanák fel a tagországokat, abban az esetben pedig, ha az árak a 80 dollár alá süllyednének, csökkentenék a kitermelést.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta (WTI) hordónkénti ára csütörtök reggel 87,56 dollárnál járt, ami 1,39 dolláros csökkenést jelent a szerdai záráshoz képest. Ez az árszint egyéábként 40 százalékkal alacsonyabb a nyár közepén feljegyzett 147,27 dolláros szinthez képest. A másik fontos olajfajta, a Brent árfolyama Londonban csütörtök reggelre 1,3 dollárral 83 dollárra esett.