Leállt a termelés a lakókocsi-gyárban

Vágólapra másolva!
A Knaus nagyoroszi lakókocsigyárában leállt a termelés, mert miután a német anyacég csődbe ment, nincsenek megrendelések. Botka József ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a korábbi 350 dolgozóból már csak 277-en vannak a Knaus Tabbert Magyarországi Kft. alkalmazásában, jelenleg állásidőn. A menedzsment szerepét átvevő német csődbiztos garantálta, hogy az októberi béreket kifizetik. 
Vágólapra másolva!

Az ügyvezető igazgató közölte, azon dolgoznak, hogy elkerüljék a felszámolást, életben tartsák a gyárat január végéig, amikorra várhatóan stabilizálódik a piac. A német csődbiztos azon is gondolkodik, hogy önállóan értékesítse a nagyoroszi gyárat - mondta.

A nagyoroszi cég vezetői keresik az állami segítség lehetőségét az átmeneti időszakra, és a beszállítókkal folyamatosan kötnek megállapodásokat arról, hogy tartozásuk bizonyos részét megkapják.

Nem kapnak bankhitelt

A cég eddigi legjobb évét zárta július 31-ével, 3,5 milliárd forintot meghaladó forgalmat és 100 milliós adózott nyereséget könyvelhettek el. A lakókocsi gyártás mellett felfutott a textil- és a bútoralkatrész gyártás is, a kölcsönzött és bérelt munkaerővel együtt összesen 400 embert foglalkoztattak.

A cég válságát az okozza, hogy a bank nem hosszabbította meg az anyacég hitelszerződését, és az nem tudja kifizetni a beszállítókat. A Magyarországon egy, Németországban két gyárat működtető Knaus Tabbert Group GmbH csődöt jelentett. A nagyoroszi gyár önállóan gazdálkodott, viszont konkrét megrendelője az anyacég volt, azon keresztül zajlott a nyugat-európai értékesítés, a Nógrád megyében gyártott lakókocsik döntő részét pedig Nyugat-Európában adták el.