21 millió dollárt követel az átvert űrturista

Vágólapra másolva!
Huszonegy millió dollárt követel vissza peres úton egy japán milliárdos az űrturizmussal foglalkozó cég, a Sapce Adventures-től, mivel elmaradt az űrutazás és az előzetesen beígért űrséta a Nemzetközi Űrállomáson.
Vágólapra másolva!

Daisuke Enomoto azzal vádolja az űrügynökséget, hogy "megtévesztően és tisztességtelen módon" olyan 10 napos űrutazásért kért el tőle 21 millió dollárt, amely sosem valósult meg. A virginiai cég azután döntött úgy, hogy nem repülhet a japán internet-guru, hogy Enomoto visszautasította egy 10 millió dolláros felárat, amit az űrsétáért kellett volna kifizetnie. A Space Adventures a jelölt egészségi állapotára hivatkozva kért 50 százalékkal több pénzt az utazásért - írja a wired.com.

A japán üzletember szerint az űrcég folyamatosan zaklatta a 10 millió dolláros felár befizetése miatt, anélkül, hogy akár Oroszország, akár a Nemzetközi Űrállomást üzemeltető másik 15 nemzet hivatalos engedélyt adtak volna az űrsétára.

Forrás: Space Adventures

A perirat szerint a Space Adventure úgy tájékoztatta Enomotót, hogy az Orosz Szövetségi Űrügynökség jóváhagyta az üzletember űrsétáját, de a művelet további 10 millió dollárjába kerül. Az űrutazásokat szervező cég szerint ugyanakkor - bár Enomtó nyilvánvalóan csalódott - az üzletember nem a téves tájékoztatás miatt szenvedett kárt, hanem annak egyedüli oka az egészségügyi alkalmatlansága.

A milliárdos saját elmondása szerint már gyerekkora óta készült az űrbe és tervei szerint az utazás során kedvenc anime-karaktere: Char Aznable ruháját viselte volna az űrben. Enomoto több hónapos felkészítő tréningen esett át a Moszkvához közeli Csillagvárosban és az eredeti tervek szerint 2006 szeptemberében indult volna útnak Bajkonurból. Egy hónappal a start előtt váratlanul egy újabb orvosi vizsgálatra kötelezték. A korábbi vizsgálatokon megállapítást nyert, hogy az üzletembernek veseköve volt, de ettől függetlenül engedélyezték a repülést. A második vizsgálat kiderítette, hogy a vesekövek nagyobbak, mint azt korábban gondolták. A felperes szerint ugyanakkor az eredményekről egyáltalán nem kapott tájékoztatást.

A Space Adventure szerint Enomotónak nem jár vissza pénz, mivel a szerződésében van egy pont, amely szerint, ha a felkészülés során fény derül komolyabb, a repülést megakadályozó egészségügyi problémára, akkor a befizetett összeg elvész. Az űrcég ügyvédje szerint Enomotó a szerződés megkötésekor tisztában volt az ezzel járó kockázatokkal. Az űrutazáson végül az iráni-amerikai milliárdos üzletasszony, Anouseh Ansari vette át Enomotó helyét - írja a wired.com.