Vágólapra másolva!
A StarHub vállalat Szingapúrban elindította a világ első kereskedelmi femtocella-szolgáltatását, mellyel a felhasználók az otthonukba telepített, vezeték nélkül antennák segítségével bővíthetik az operátorok hálózatát.
Vágólapra másolva!

A Home Zone névre keresztelt szolgáltatás segítségével a leendő előfizetők 3G-s eszközökkel és kábelmodemmel érhetik el otthonukból a világhálót. Ezáltal korlátlan mennyiségű helyi hang- és videóhívást kezdeményezhetnek vezetékes és mobilirányba, illetve az sms-küldéseknek sincs felső határa - amennyiben a lefedett területen tartózkodnak.

Minden egyes Home Zone előfizető egy Huawei által gyártott 3G-s femtocellát kap kézhez, amelyet otthon csak össze kell dugnia a szélessávú kábelmodemmel. Így a felhasználó - és a hozzá kapcsolható további három előfizető - a továbbiakban a hang- és videóhívásait és szöveges üzeneteit ingyenesen küldheti tovább a normál kábelmodemem.

A szolgáltatás kereskedelmi bevezetését teljes körű tesztelési időszak előzte meg. Az új felhasználóknak megéri igyekezni, hisz a szolgáltatásért az év végéig csak havi 16, 05 szingapúri dollárt kell fizetni az első évben. Aki 2009-től fizet elő, az már ennek a dupláját: 32.10 dollárt fizethet minden hónapban. A feltűntetett ár sajnos nem tartalmazza az adatforgalmi díjakat.

A Home Zone felhasználóknak kínált femtocellák természetesen HSPA-képesek, így 7.2 Mbit6sec-es letöltési sebességet produkálnak. A StarHub új megoldása egyelőre viszonylag korlátolt, mivel az új rendszer összesen 200 előfizetőt képes kiszolgálni. Várhatóan ez a szám drasztikusan megnő majd. Az adótornyot az előfizetőnek magának kell felszerelnie, de a szolgáltató is végez próbaméréseket az otthonokban.

A StarHub szolgáltatónak 2008 szeptember végén összesen 1,7 millió előfizetője volt - ebből 586 000 ezer volt 3G-felhasználó.