Meghalt az OTP-tulajdonos svájci cég menedzsere

Vágólapra másolva!
Meghalt szerdán a legnagyobb svájci független vagyonkezelő cég, a Julius Baer Holding AG privát banki főnöke, Alex Widmer. Az üzletember 52 éves volt. A bankár "váratlanul" hunyt el a bank pénteki közleménye szerint, amely a Widmer családra tekintettel nem közölte a halál okát.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

A pénzintézet szóvivője, Jan Bielinski szerint nincs összefüggés a személyes tragédia és a bank folyamatban lévő ügyletei között. A Reuters hírügynökség ugyanakkor úgy értesült, hogy a svájci bankár öngyilkosságot követhetett el. A rendőrség nem erősítette meg ezt a hírt.

Widmer 2005-ben csatlakozott a Bloomberg szerint a Julius Baerhez, miután csaknem két évtizedet töltött a Credit Suisse Group AG-nál. Tavaly novemberben a Julius Baer bank vezérigazgatójává nevezték ki.

Ők hozták a nyereség nagy részét

Az ő részlege hozta a pénzintézet adózás előtti profitjának csaknem 60 százalékát az első félévben, és körülbelül 222 milliárd svájci franknak, azaz 185 milliárd dollárnak megfelelő összeget kezelt. A csoport összesen 364 milliárd frankot kezel, június végi adatok szerint.

Widmer pozícióját most a 63 éves Hans de Gier veszi át, aki szeptemberig a teljes Julius Baer csoport vezérigazgatója volt. A hír nyomán a Julius Baer árfolyama 7,9 százalékkal esett a tőzsdén.

Részesedés az OTP-ben

A Julius Baer Investment Management LLC 2007. szeptember 12-ével 10 százalék fölé növelte részesedését az OTP Bankban. Idén szeptember 30-án az időközben Artio Global Management LLC névre keresztelt cégnek 10,21 százalékos részesedése és 10,38 százalékos szavazataránya volt az OTP Bankban.

Így ez a cég az OTP Bank egyik legnagyobb ismert tulajdonosa. (Az OTP tőzsdei negyedéves jelentésében nem szerepel a Bank of New York, amelynek általában a Julius Baernél is nagyobb a részesedése az OTP-ben, de ez az amerikai bank letétkezelőként szerepel a tulajdonosok között.)

Az OTP bankban ugyanakkor Megdet, Timur és Ruszlán Rahimkulovnak 8,43 százalékos részesedése és 8,58 százalékos szavazati aránya, a Groupama Csoportnak 7,99 százalékos részesedése és 8,13 százalékos szavazati aránya volt.