27 év börtön után szabadult az ártatlan brit férfi

Vágólapra másolva!
Ártatlanul töltött 27 évet börtönben egy gyilkosság miatt elítélt férfi Nagy-Britanniában, de egy DNS-vizsgálat bebizonyította ártatlanságát, így szabadon engedték. A tárgyalás során több körülmény is a férfi ellen szólt, például az, hogy ő maga is elismerte a gyilkosságot.
Vágólapra másolva!

"Nagyszerű érzés szabadnak lenni" - Sean Hodgson ezekkel a szavakkal távozott szerdán annak a fellebbviteli bíróságnak az épületéből, amely kimondta ártatlanságát. Az 57 éves férfi 27 évet töltött börtönben egy gyilkosságért, amelyet nem ő követett el. Ártatlanságát egy DNS-vizsgálat eredményeként állapították meg.

A férfit egy 30 évvel ezelőtti, Suthamptonban történt gyilkosságért ítélték el. Azzal vádolták, hogy megerőszakolt és megölt egy 22 éves nőt. Abban az időben még nem alkalmaztak DNS-teszteket a büntetőeljárásokban, és több körülmény is Hodgson ellen szólt - idézi fel a BBC.

Hodgson ugyan a tárgyalásán tagadta bűnösségét, de előtte több vallomásban is beismerte a gyilkosságot. Védői már akkor állították, hogy a férfi beteges hazudozó, a vallomásait ezért nem szabad elfogadni. A bűnössége mellett szólt az is, hogy vércsoportja megegyezett az elkövetőével.

A rendőrség tavaly novemberben végzett el egy átfogó vizsgálatot Hodgson jogi képviselőinek kérésére. Ennek során derült ki, hogy a DNS-minta nem egyezik, és a bíróság ezt követően határozott úgy, hogy a férfit szabadon engedik. Az ügyészség nem tiltakozott a döntés ellen, a három évtizeddel ezelőtti gyilkosság nyomozását pedig újrakezdik.