Brit nagykövetségi dolgozókat vettek őrizetbe Teheránban

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek nyolc brit nagykövetségi alkalmazottat Teheránban. Irán azzal vádolja őket, hogy tevékenyen részt vettek az elnökválasztás utáni zavargások szításában. A brit külügyminiszter a nyolc ember azonnali szabadon bocsátását követeli.
Vágólapra másolva!

Örizetbe vették Nagy-Britannia teheráni nagykövetségének nyolc helyi alkalmazottját az iráni hatóságok. Azzal vádolják őket, hogy tevékenyen részt vettek az elnökválasztások utáni zavargásokban - jelentette vasárnap a Farsz iráni hírügynökség.

A Farsz a forrás megjelölése nélkül azt írja, hogy az őrizetbe vett követségi dolgozóknak Irán szerint "jelentős szerepük volt" a közelmúltbeli eseményekben. "Ez a csoport tevékeny szerepet vállalt a közelmúltbeli zavargások szításában" - olvasható a tudósításban. A teheráni angol nyelvű Press tévé hasonló tartalmú hírt közölt iráni forrásokra hivatkozva.

Nagy-Britannia a letartóztatott követségi alkalmazottak azonnali szabadon bocsátását követeli Teherántól - mondta vasárnap David Miliband brit külügyminiszter, aki a görögországi Korfun az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet értekezletén vett részt. Miliband "zaklatásnak és megalázónak" minősítette a teheráni hatóságok eljárását, amely London számára "teljesen elfogadhatatlan". "Épen szeretnénk szabadon látni őket" - mondta a brit diplomácia vezetője.

Gordon Brown brit miniszterelnök kedden jelentette be, hogy Nagy-Britannia kiutasít két iráni diplomatát, miután Teherán előzőleg ugyanezt tette két brit diplomatával. Az iráni külügyminisztérium közölte, hogy Teherán fontolóra veszi a Nagy-Britanniával fenntartott kapcsolatok alacsonyabb szintre süllyesztését, a hírszerzést felügyelő iráni miniszter pedig azt állította, hogy egyes, brit útlevelekkel rendelkező személyek részt vettek a választás utáni erőszakos cselekményekben Iránban.