Emberöléssel vádolják a betörőt lelövő rendőrt

Vágólapra másolva!
Egy tetten ért betörőt, egy 14 éves fiút lőtt le az a rendőr, aki ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat Ausztriában. Az eljárás során kiderült, hogy a betörőknél nem volt fegyver, a halálos lövés pedig hátulról érte a fiút.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek egy osztrák rendőr ellen, aki lelőtt egy betörésen tetten ért 14 éves fiút - közölte hétfőn az osztrák ügyészség. A tavaly augusztusi eset, különösen az áldozat kora miatt, felkavarta az osztrák közvéleményt. A rendőrt és egy társát betöréshez riasztották egy kremsi szupermarkethez augusztus 5-re virradó éjjel.

A rendőr a kihallgatáson azzal indokolta a halált okozó fegyverhasználatot, hogy a két tettes - a 14 éves áldozat és annak 17 éves barátja - a sötétben felfegyverzettnek látszott és hogy rájuk támadtak. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy a fiataloknál nem volt lőfegyver, csak egy kerti kapa meg egy csavarhúzó. Igazságügyi szakértők azt is megállapították, hogy a vádlott beszámolója több ponton nem fedi a valóságot. A halálos lövés például nem szemből, hanem hátulról, alig két méteres távolságból érte a 14 éves fiút.

Az ügyészség mindezek alapján kétségbe vonja, hogy indokolt volt a rendőr fegyverhasználata, így gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával bíróság elé állítják. Felmentették azonban a járőr másik tagját, egy rendőrnőt, aki figyelmeztető lövést leadva lábon lőtte a betörőpáros másik tagját, akit novemberben 18 hónap szabadságvesztésre ítélték a betörés miatt.