Tízmilliárdokat bukott az állam az illetékeken

Illeték, okmánybélyeg
Vágólapra másolva!
Az állam több tízmilliárd forintot veszített az adózóknak kedvező jogszabályváltozások és az ingatlanpiaci visszaesés miatt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az APEH friss adatai szerint a múlt hónap végéig idén mintegy 81 milliárd forint illetéket fizettek a cégek és a magánszemélyek, ebből 35 milliárd az önkormányzatokhoz került, a fennmaradó összeg pedig a költségvetésbe. A büdzsé teljes éves illetékbevétele így nyilvánvalóan elmarad majd az előző kormány által kalkulált 110 milliárdtól.

Egyebek mellett az látszik meg az illetékbevételeken, hogy augusztus közepétől az egyenes ági rokonoknak nem kell ajándékozási és öröklési illetéket fizetniük. Utóbbiból az első félévben havonta átlagosan 400 millió forint folyt be az APEH-hoz, azóta viszont már csak 200-250 millió forint, szemben a tavalyi átlag 650 millióval.

A bevételek oroszlánrészét biztosító, az ingatlan-adásvételek után fizetett közterhek közel 40 milliárd forinttal zuhantak tavalyhoz képest, de ez csak részben okolható az ingatlanpiaci trendekkel, mivel januárban lényegesen csökkentek az illetékmértékek - írja a lap.