Hét nagyváros távhőszolgáltatója ellen indul felszámolás

távhőszolgáltató, távfűtés
Vágólapra másolva!
Hét nagyváros távhőellátását biztosító cégei ellen indított felszámolási eljárást az EMFESZ Kft., mivel az egy tulajdonoshoz köthető társaságok összességében 3 milliárd forinttal tartoznak a gázszolgáltatónak.
Vágólapra másolva!

Közvetlen tartozás és cégcsoporton belüli kezességvállalás útján közel 3 milliárd forint lejárt tartozása van Pomázi Csaba cégeinek: a Dunacent Kft-nek, ENERGOTT Kft-nek, az Alfa-Nova Kft-nek, a Szegedi Hőszolgáltató Kft-nek az EMFESZ Kft felé - áll az EMFESZ által kiadott közleményben.

A jogos követelése érvényesítése érdekében az EMFESZ Kft azonnali hatállyal valamennyi polgári- és egyéb jogi eszközt - ideértve többek között a készfizető kezességek érvényesítését, a felszámolási eljárások megindítását, a finanszírozó bankok értesítését - igénybe vesz.

A fenti társaságok - amelyek Szekszárd, Szolnok, Szeged, Székesfehérvár, Dunaújváros, Tatabánya, Győr távhőszolgáltatását biztosítják - súlyos és rosszhiszemű szerződésszegő magatartása megnehezíti az EMFESZ Kft hosszú távú gázvásárlási szerződéseinek előfinanszírozását.

Az EMFESZ Kft jelenleg 300 ezer lakossági, 300 önkormányzati, 1100 intézményi, 6000 kkv és több száz ipari fogyasztót lát el kedvezményes áron földgázzal.

A kialakult helyzetről az EMFESZ Kft tájékoztatta a Magyar Energia Hivatalt, valamint a gyors és hatékony megoldás érdekében kormányzati segítséget kért - olvasható a közleményben.

Közben a Népszabadság arról ír, hogy az EMFESZ Kft. 2,2 milliárd forintot nem fizetett ki a speciális gáztermék-kereskedelem elszámolását végző Keler Zrt.-nek, és az E.ON is hatalmas summát követel tőle. A cég állítja: neki sem fizettek, de bankkölcsönökből áthidalja a problémát. A gázellátás biztosan nincs veszélyben - olvasható a hírben.