Vágólapra másolva!
Többen a magyar médiatörvényről szóló vita eltörlését, és az emiatt tervezett elmarasztaló határozat visszavonását javasolták az Európai Parlamentben, miután kiderült, a magyar kormány megállapodott a törvény módosításáról az Európai Unióval. A határozattervezet szerint az Európai Bizottságnak tovább kellene vizsgálnia a törvényt. A vita során a baloldali és liberális frakciók tagjai így is kifogásaikat hangoztatták, valaki sztálinizmust emlegetett, miközben Deutsch Tamás Gyurcsányt idézett. A szerda esti vita percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
17:25
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Határozatban sürgetnék a médiatörvény újabb vizsgálatát európai képviselők

Az európai szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egységes Európai Baloldalnak nevezett radikálisabb irányultságú frakció közös határozattervezetet kíván elfogadtatni az Európai Parlamenttel, amely szerdán plenáris ülésen tárgyal a magyar médiatörvényről. A tervezetben szerepel például az a korábbi törekvésük is, hogy az Európai Bizottság az uniós alapjogi charta szempontjából is vizsgálja meg a törvényt, továbbá szabjon ki határidőt ajánlásainak teljesítésére, és ha ezt a magyar fél nem tartja be, indítson hivatalos uniós szabálysértési eljárást.

Az összefogó frakciók arra is sürgetnék a magyar kormányt, hogy a törvénynek azokat az elemeit, amelyek nem bizonyulnak megfelelőnek az uniós szerződések "betűje vagy szellemisége szerint", vonja vissza, és ne alkalmazza. Azt is sürgetik a tervezetben, hogy a törvény megváltoztatásával kapcsolatos folyamatba vonják be az érintetteket is.

A magyar néppárti képviselőcsoport a közös határozattervezetről kedden Strasbourgban kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a balliberális határozattervezet tárgyi tévedéseket és csúsztatásokat tartalmaz, megalapozatlan feltételezésekre épít, és kötelezettségszegési eljárás lefolytatásával fenyeget.

A vita a tervek szerint este fél hatkor kezdődik.

18:55
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptom miatt késett a vita

Az egyiptomi eseményekről szóló vita elhúzódása miatt közel fél órás késéssel kezdődik a vita.

18:57
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

A következő kormányülésen el is fogadják a módosításokat

A magyar miniszterelnök beleegyezett, hogy módosítja a médiatörvényt olyan módon, hogy minden szempontból megfeleljen az európai jognak, többek között az alapjogi chartának is megfeleljen - közölte a vita elején Neelie Kroes az unió médiaügyi biztosa. Kroes szerint a kormány azt ígérte, hogy a következő ülésén el is fogadják a módosítást, és napokon belül beterjesztik a parlament elé.

19:03
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Négy pontban változtat a kormány

Kroes szerint négy pontban változtatja meg a magyar kormány a médiatörvényt. A kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó kitétel a megállapodott módosítások szerint csak a műsorszórásra vonatkozik majd, Az írásbeli sajtóra és a lekérhető audiovizuális sajtóra nem

Nem fognak külföldi műsorszolgáltatókat megbírságolni, de magyar területeken felfüggeszthetik a műsorszórásukat. Előzetes regisztrációra sem lesz szükség a műsorszóráshoz, és módosítják a sértő tartalomra vonatkozó pontot is.

19:05
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs ok a vitára

Marco Scurria néppárti képviselő szerint a biztos szavai után fölösleges is lefolytatni a vitát. Arra kéri az elmarasztaló állásfoglalást javaslókat, vonják vissza javaslatukat.

19:10
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Várják az írásbeli megerősítést

Renate Weber liberális képviselő várja, hogy írásban is megerősítsék a magyar kormány szándékait, de közölte a Médiatanácsot irányító egy személlyel kapcsolatban továbbra is fenntartják aggodalmaikat.

19:12
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

A sztálinista idők is szóba kerültek

Judith Sargentini zöldpárti képviselő aggodalmait hangoztatta, hogy Orbánék valóban be fogják-e tartani ígéretüket, hiszen a Médiatanácsban csak kormánypártiak vannak. A képviselő a sztálinista időket emlegette.

19:13
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Morvai: Mit üzennek a baloldaliak a szemeket 2006-ban kilövető MSZP-nek?

Morvai Krisztina Sargentinihez szólt, azt mondta, megérdemli a Fidesz-kormány, ami most történik, hogy a baloldaliak mind tapsolnak nekik, és baloldali képviselők adják a leckéket. Azt kérdezte, a zöldpárti képviselőtől, mit üzen a baloldali MSZP-nek, amely kilövette 2006-ban a tüntetők szemeit. Sargentini közölte, a kérdező magát minősítette kérdésével.

19:20
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Méltatlan támadások

Mario Borghezio olasz képviselő a Szabadság és Demokrácia Európája frakciójából, azt mondta, méltatlan, hogy a szabadságért olyan sokat harcoló Magyarországot támadják.

19:21
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs értelme a szavazásnak

A vitát meghaladták az események, nincs értelme a másnapi szavazásnak Simon Busuttil a néppárti frakció máltai képviselője. Ő is az elmarasztaló állásfoglalások visszavonását kéri.

19:26
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Okafogyott a vita

A szerdai megegyezés értelmetlenné és okafogyottá teszi az Európai Parlamentben a magyar médiatörvény ellen benyújtott baloldali határozattervezetet - közölte nyilatkozatában a magyar néppárti EP-képviselőcsoport is. Szerintük magyar szocialista EP-képviselőknek "vissza kell vonniuk aláírásukat a tévedéseken alapuló és pusztán politikai célokat szolgáló előterjesztésről.

19:27
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

A módosítás a kritikusokat igazolja

A médiatörvényre panaszkodóknak ad igazat a módosítást Helga Trüpel német zöldpárti képviselő szerint, aki ugyancsak a Médiatanács kormánypárti többségét kifogásolja, és kritizálta Neelie Kroest, hogy nem tett eleget a törvény megváltoztatására.

19:32
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Illyést idéz Tabajdi

Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő szerint Európában sok helyen próbálják korlátozni a médiát. Azt mondta, hogy az uniós kritika a magyar jobboldal politikai veresége. "Mert növeli, aki elfedi a bajt" idézte Illyés Gyulát azzal kapcsolatban, hogy a médiatörvényt további kérdéses részeit is meg kell változtatni.

19:34
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Deutsch Gyurcsányt idéz

Valóban megszületett a megállapodás a módosításokról, így egyetért kollégáival, értelmetlen az indulatoktól és gyűlölségtől indukált vita Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint. Deutsch Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöktől vett idézettel jellemezte a vitát: "Lárifárfi" - mondta.

19:42
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Gál Kinga is 2006-ot emlegeti

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint az, hogy szocialista és liberális frakciók tagjai ragaszkodnak a vitához a módosítások ellenére, azt jelenti, hogy a médiatörvény csak ürügy, hogy a jobboldalt támadják. Szerinte kettős mércéről van szó, ő is a 2006-os eseményeket emlegeti, amikor hallgattak az akkori kormány demokráciát lábbal tipró akcióiról.

19:51
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Pelczné szerint politikai bolhacirkusz folyik

Pelczné Gál Ildikó szerit politikai bolhacirkuszt csinálnak, pedig az ok már nyilvánvalóan megszűnt. Szerinte megvezették az EP-képviselőket, azt mondta olyan inkább más, égetőbb dolgokkal kellene foglalkozni.

19:53
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

A szavazás elvetését javasolják

Egy képviselő azt javasolta, hogy a másnapi ülés napirendjéről vegyék le az elmarasztaló állásfoglalásról szóló szavazást.

19:55
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Szóba került már a kettős állampolgárság is

Az egyik szlovák képviselő a kettős állampolgárságot hozta elő. Azt mondta, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve, ebben is biztos jó szándék volt, de majd megnézhetik magukat, mi lesz, ha Kanadából, az USA-ból és Ukrajnából sokan betelepülnek.

20:10
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Martonyi: Az ártatlanság vélelme helyett a bűnösség vélelme érvényesült a vitában

Magyarország elkötelezett az uniós alapjogok és szerződések irányában - közölte a vita végén Martonyi János külügyminiszter. Azt mondta, hogy a módosításokat a csütörtöki kormányülésen elfogadják, és azonnal beterjesztik a parlament elé. A médiatörvény vitájáról azt mondta, az ártatlanság vélelme helyett a bűnösség vélelme érvényesült a kemény kritikák esetében. Martonyi közölte, a kormány szándéka, hogy az uniós alapjogok chartáját belefoglalják a most készülő magyar alkotmányba.

20:19
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Lezárták a vitát

Lezárták a magyar médiatörvényről szóló vitát, rövid szünettel, majd a dél-koreai kereskedelmi egyezményről szóló vitával folytatódik az EP ülése.

20:30
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Elvette a vita élét a megállapodás

A jobboldali EP-képviselők szerint okafogyottá vált a vita a magyar médiatörvényről, miután Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos a szerda esti vita elején bejelentette, hogy megállapodtak a magyar kormánnyal a vitatott jogszabály módosításában (erről bővebben itt olvashat). Ezt az Európai Parlament szerda esti ülésén többen is elmondták, közbvetlenül az egyiptomi eseményeket taglaló vita után.

A jobboldal részéről többen is felvetették, hogy beterjesztők - a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egységes Európai Baloldalnak nevezett radikálisabb irányultságú frakció - vonják vissza azt a határozattervezetet, amelyben többek között azt kezdeményezték, hogy az uniós alapjogi charta szempontjából is vizsgálják meg a törvényt, szabjanak határidőt az ajánlások teljesítésére, és ha ezt a magyar kormány nem tartja be, indítsanak uniós szabálysértési eljárást.

A baloldali és liberális képviselők többsége üdvözölte a megállapodást, de többen hangoztatták kifogásaikat a magyar médiatanács egyoldalú, kormánypárti összetétele miatt, és kétségeiket a magyar kormány szándékait illetően. További vizsgálatot javasoltak. Többen azt feszegették, hogy lehet az, hogy az elmarasztaló vita előtt jött létre a megállapodás, szerintük ez az EP nyomásának a hatása lehetett. Kroes erre azt mondta, csupán véletlen egybeesés.

Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő szerint az uniós kritika a magyar jobboldal politikai veresége, míg a fideszes Deutsch Tamás egy Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőtől vett idézettel jellemezte a médiatörvény körüli felhajtást, "Lárifárfi" - mondta.

A határozattervezetről csütörtökön szavaznak a képviselők.