Újra zavargások robbantak ki az egyiptomi fővárosban

Vágólapra másolva!
Egymillió embert várnak pénteken arra az egyiptomi tüntetésre, amit a várt reformok elmaradása miatt hirdettek meg a lakosok. A kormányzattal elégedetlenkedők a reformok mellett azt is követelik, hogy vonják felelősségre az év eleji demonstrációk résztvevőinek haláláért felelős biztonsági erőket.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi főváros egyik büntetőbírósága óvadék ellenében szabadlábra helyezett tíz rendőrt és egy üzletembert, ezért zavargások robbantak ki hétfőn Kairóban. A vád szerint a rendőrök szándékosan megöltek 17 tüntetőt, több mint 350-et pedig megsebesítettek az év eleji kormányellenes demonstrációkon Szuez városban. A vádlottak között van Szuez volt biztonsági vezetője is.

A döntés után az áldozatok feldühödött családtagjai megostromolták a bíróságot, és több órán keresztül megbénították a forgalmat a Szuez város felé vezető főúton. A bíróságot védő rendőrök összecsaptak a tiltakozókkal, sérülésekről nem érkezett jelentés. A zavargások nyomán a főügyész utasította beosztottjait, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen.

Egyiptomban továbbra is feszült a helyzet. Péntekre újabb tüntetést hívtak össze és egymillió résztvevőre számítanak az országot irányító katonai kormányzattal elégedetlenkedők, akiket az dühít, hogy a várt reformok helyett továbbra is az egy helyben toporgás a jellemző. Emellett azt is követelik, hogy vonják végre felelősségre a tüntetők haláláért felelős biztonsági erőket.

Az arab világban az év elején kezdődött felkelésekről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.