Lemondása után nem indulna újra a választáson Silvio Berlusconi

Vágólapra másolva!
Az olasz miniszterelnök a stabilizációs törvény elfogadása után mond le, és nem is indul a következő választásokon. A jobbközép jelöltje a volt igazságügyi miniszter, Angelino Alfano lesz.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerint februárban előre hozott választásokat tart majd Olaszország, de ő már nem indul a kormányfői tisztségért - írta szerdán a La Stampa című olasz napilap.

"A költségvetési törvény elfogadása után azonnal lemondok, és mivel úgy vélem, senki nem tudja majd megszerezni a szükséges többséget egy új kormány megalakításához, február elején valószínűleg választások lesznek, de én nem indulok jelöltként" - mondta Berlusconi. A jobbközép jelöltje a PDL-vezető és volt igazságügyi miniszter, Angelino Alfano lesz.

A 41 éves politikus július óta irányítja a Szabadság Népe pártot, és Berlusconi jobbkezének számít. A kormányfő ugyanakkor kizárta azt, hogy Alfano vezetésével átmeneti kormány alakuljon, szerinte az egyetlen kiutat az új választások kiírása jelenti. "Alfano mindenki számára elfogadható, és hiba lenne most feláldozni" - magyarázta Berlusoni.

Az olasz miniszterelnök azt sem tervezi, hogy nemzeti egységkormány formájában próbál többségre szert tenni. "Nem akarom velük befejezni a karrieremet" - mondta a legnagyobb ellenzéki pártról, a demokratákról Berlusconi.

Az olasz államfő hivatala kedd este közölte, hogy a gazdasági stabilizációs törvény elfogadása után távozik a hatalomból Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. A döntés az után született meg, hogy egyik leghűségesebb szövetségese is nyíltan támadta Berlusconit, majd kormánya egy keddi szavazáson elvesztette a parlamenti többséget.

Berlusconi pártja új választásokat akar, az ellenzék viszont egy nemzeti egységkormányt támogatna - írja a BBC. Az olasz parlament várhatóan november végén szavaz a stabilizációs trövényekről, és az államfő csak ez után kezdi meg az egyeztetést a politikai pártokkal a következő lépésekről.

"Fontos, hogy gyorsak legyünk" - mondta Berlusconi a költségvetési törvény elfogadásáról. Szerinte a válságot "lehetőségként és nem teherként" kell értékelni, és a kormány hitelfelvételi költségeinek megnövekedése nagyszerű alkalmat jelent a reformokra, amelyeket mindig is meg akart valósítani, de sohasem volt rá lehetősége.

Mindeközben az Európai Unió képviseletében megfigyelők indulnak Rómába, hogy nyomon kövessék az olasz tervek megvalósulását az államadósság csökkentésére.

Tudósításunkat az olasz kormányválságról itt olvashatja.