Űrtörténelmi látvány: így tette meg az első métereket a Mars felé a Curiosity

Mars Science Laboratory, Curiosity, start
Vágólapra másolva!
A szombati start után mintegy háromnegyed óráig lélegzetvisszafojtva várták a NASA szakemberei és szerte a világon az űrkutatás iránt érdeklődő emberek, hogy rendben elindul-e a Mars felé a Curiosity. A látvány pazar volt, az eddigi legnagyobb marsjáró szépen eltávolodott a hordozórendszer második fokozatától. Videó.
Vágólapra másolva!


A Curiosity leválik az utolsó fokozatról (NASA). A filmen 30 másodperctől látható a hordozóeszköz második, Centaur nevű fokozatára szerelt kamera képe. A Curiosityt rejtő leszállópanel lassan forogva elindul a Mars felé, ahová 2012 augusztusában érkezik meg

A Curiosity egyébként a terveknek megfelelően, a kedvező időjárás miatt az első lehetséges alkalommal, november 26-án szombaton, hazai idő szerint 16.02-kor startolt (részletes beszámolónk itt olvasható).

Forrás: Pat Corkery, United Launch Alliance

Forrás: NASA, JPL

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A szondát a kétfokozatú ATLAS V hordozórakéta először Föld körüli parkolópályára állította, majd a második fokozat ismételt beindításával, a start után közel háromnegyed órával indult el az űreszköz a vörös bolygó felé.

A NASA hivatalos közleménye alapján a Curiosity minden rendszere a várakozásoknak megfelelő állapotban van - tehát egyelőre teljes sikernek ígérkezik a küldetés.

Az eddigi legfejlettebb marsfelszíni kutatóegység 2012 augusztusában érkezik a Marsra. Küldetésének fő feladata annak vizsgálata, hogy milyen körülmények létezhettek egykor az esetleges élet számára.

Forrás: AFP
A következő izgalmakra jövő nyárig kell várni, akkor landol a Curiosity a Marson (NASA, JPL)

Ajánlat:

Részletes beszámolónk a Curiosity szombati startjáról

"Ha el kellene hagyni a Földet, a Marson lenne a legjobb esély a túlélésre"