Aszad elnök közelében a szíriai lázadók

Szíria, kormányellenes tüntetők Homs városában 2010. január 20-án
Vágólapra másolva!
A fővárost is elérték a szíriai lázadók csapatai, tavaly ősz óta valóságos hadsereget szerveztek dezertált katonákból. Damaszkusz egyik külvárosában már a felkelők zöld csíkos zászlója lobog, a tömeg pedig a szíriai elnök kivégzését követeli. Homsz városában közben ugyanez a lázadó sereg iráni fegyvereseket ejtett fogságba, és azt állítja, hogy a damaszkuszi kormány már csak Teherán segítségével tudja feltartóztatni őket.
Vágólapra másolva!

A szíriai főváros egy részét is irányításuk alá vonták a rezsim megdöntéséért harcoló felkelők az elmúlt hetekben - jelentette a BBC Damaszkusz egyik külvárosából. A városközponttól mindössze 15 percre található Dúma külvárost a brit közszolgálati televízió tudósítója szerint lázadó fegyveresek ellenőrzik, a felkelők könnyű kézifegyverekkel tartják vissza a kormány jól felfegyverzett csapatait. "Ami itt történik, hatalmas csapás Bassár al-Aszad szíriai elnöknek, a főváros egy részének elvesztése ugyanis nem a rezsim erejét bizonyítja" - írta a BBC.

A szíriai kormány keményen korlátozza a külföldi újságírók munkáját, nagyon nehéz hiteles képet adni kormány és a felkelők erőviszonyairól. A rezsim az elmúlt hetekben több túrát is szervezett a külföldi média számára, de a felkelőket és tüntetőket ezek a sajtóutak általában elkerülik. Ezért is nagy szó, hogy a BBC közel-keleti szerkesztője a hatóságok tudta nélkül, az éj leple alatt eljutott Damaszkusz lázadó fegyveresek által ellenőrzött külvárosába.

A Dúrnába vezető úton a brit beszámoló szerint lázadókból és dezertált katonákból szervezett Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei állítottak fel ellenőrzőpontokat. A fegyveresek azt állítják, a külváros az övék, és bár a kormányerők próbálják visszafoglalni a területet, visszaverik őket. Ha ez igaz, akkor a tavaly óta tartó szíriai felkelés hatalmasat lépett előre, és már közvetlen közelről szorongatja a hatalmát mentő Aszad-rezsimet.

Zöld csíkos zászló

A lábát Damaszkuszban is megvető Szabad Szíriai Hadsereg (Free Syrian Army, FSA) a rezsim ellen harcoló fegyveresek lazán kapcsolódó szövetsége, amelyet tavaly nyáron alapított egy dezertált ezredes, Riad al-Aszad. A tiszt a légierőtől menekült el júliusban, majd a Washington Post szerint a szomszédos Törökországból kezdte szervezni a fegyveres ellenállást. A felkelők hadserege szeptember végén még inkább csak néhány dezertált katona álma volt, mára azonban a legnagyobb ellenzéki erővé nőtte ki magát a szíriai káoszban.

Forrás: AFP
Dezertált katonák a zöld csíkos zászlóval

Meg nem erősített források szerint az FSA-nak már Szíria minden tartományában vannak csapatai, és a katonák tömeges átállásának eredményeként több tízezer főre duzzadt a létszáma. A lázadó hadsereg változtatta a tavalyi szíriai tüntetéseket fegyveres polgárháborúvá: Riad al-Aszad szeptemberben a Washington Postnak azt mondta, szerinte a rezsimet csak erővel és vérontással lehet megdönteni. Bassár el-Aszad elnök az FSA-ra utalva többször is kijelentette, hogy országában nem tüntetések, hanem fegyveres lázadás indult, és ezért tartja jogosnak a kormányerők bevetését.

A két tábor jelképekkel is jól elkülönül egymástól: a kormányerők a jelenlegi elnök, Bassár el-Aszad apjának államfősége idején bevezetett piros-fehér-fekete csíkos zászló alatt vonulnak, míg a Szabad Szíriai Hadsereg az 1932 és 1958 közötti Szíriai Köztársaság zöld-fehér-fekete lobogóját használja. A harcoló felek között vallási megosztottság is van, a rezsim ugyanis főleg az iszlám síita szárnyához tartozó alavitákra támaszkodik, és a kormányerők tisztjei is közülük kerülnek ki. Az ország többségét azonban a szunniták adják, és a hadseregből is főleg a szunnita közkatonák állnak át az FSA oldalára.

"Meg kell ölni az elnököt"

A BBC beszámolója szerint Damaszkusz külvárosában is a Szabad Szíriai Hadsereg zöld csíkos zászlói lobognak, az emberek pedig éjszakánként az egyik téren felállított hatalmas sátorban gyülekeznek, hogy erőt merítsenek hatalmas létszámukból. Bár nyüzsögnek köztük a fegyveresek, a lázadók azt állítják, ők békés forradalmat akarnak: "Mi nem támadjuk meg a rezsimet, a rezsim támad minket" - mondták. A BBC-nek nyilatkozó emberek mind egyetértettek abban, hogy a felkelés végén ki kell végezni Bassár el-Aszad elnököt.

Forrás: AFP/LCC SYRIA
Kormányellenes tüntetők Dúma külvárosában

A külváros azonban továbbra sem biztonságos: a fegyveresek azt állították, hogy január eleje óta távol tartják a kormányerőket, de azok mégis feltűnnek néha: egy hete 12 embert öltek meg egy rajtaütésben. A BBC stábjának is menekülve kellett elhagynia a kerületet, amikor a fegyveresek hírét vették, hogy ismét kormányerők tartanak Dúma felé: a stáb távozása után néhány órával a kormányerők be is törtek a kerületbe.

Iráni harcosok a kormány oldalán

A hosszú elszigeteltség után pénteken a France24 francia hírtelevízió inkognitóban forgató újságíróinak is sikerült kapcsolatot találniuk a Szabad Szíriai Hadsereg harcosaival Binnis városában. A tévének a zöld csíkos maszkot viselő harcosok azt mondták, egységességüknek köszönhetően tudják visszaverni a kormányerőket, noha csak egyszerű Kalasnyikovjaik vannak, a rezsim csapatai viszont tankokkal, gránátokkal támadják őket.

Az FSA pénteken internetes közleményben számolt be arról, hogy a lázadók ellen immár iráni katonákat is bevet a szíriai vezetés: a felkelők szerint a lázadók egyik fészkének számító Homsz városában fogtak el hét felfegyverzett iránit, öt katonát és két civilt. A fárszi (iráni) nyelven beszélő férfiakról a lázadók videofelvételt is közzétettek, ezen a foglyok személyi okmányaikat mutogatják, majd megtörten vallanak arról, hogy civileket gyilkolni jöttek Szíriába.


Iráni foglyok vallanak a felkelők felvételén

A felvételen az egyik férfi arról beszél, hogy az iráni Forradalmi Gárda tagja, és a szíriai légierő homszi parancsnokságától kapott parancsot a tüntetők elleni támadásra. Az FSA a felvétel közzététele után felszólította Iránt, hogy vonja ki Szíriából a kormányt segítő csapatait - írja az al-Arabíja arab hírtelevízió. Az amerikai Time magazin szerint ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy iráni katonák szerepelnek a felvételen. Tavaly év végén ugyanis a szíriai rezsim beszámolt hét iráni mérnök eltűnéséről, nevük épp megegyezik a most orvlövészként bemutatott férfiakéval. Az még nem egyértelmű, hogy a damaszkuszi vezetés próbálta-e mérnököknek álcázni a területén harcoló iráni katonákat, vagy a lázadók próbálják katonáknak beállítani az elfogott iráni civileket.

Az ENSZ BT-hez fordult az Arab Liga
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken újra napirendre tűzte Szíria ügyét, miután az országban megfigyelőmissziót működtető Arab Liga segítséget kért a szervezettől. A liga nemrég lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad elnököt, és azt követelte, hogy pártja alakítson egységkormányt az ellenzékkel közösen. A BT-ben Oroszország és Kína korábban mindig megvétózta a Szíria elleni határozatokat.