Energiatakarékos szuperlézer készült Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Lézertechnológiai áttörést értek el a San Diego-i University of California tudósai. A kis energiájú, takarékos lézerek megjelenésének eredményeként a jövőben a számítógép belsejében lévő drótok helyére is üvegszálak kerülhetnek - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

A University of California tudósai a lézer elindításához szükséges küszöbenergiát sikerült nullára csökkenteniük. A korábbi lézer fényforrásoknak csak azután kezdtek működni, hogy jelentős energiát tápláltak beléjük.

Az elmúlt évek kutatásai arra irányultak, hogy apró, fémből készült doboz alakú lézer fényforrásokat készítsenek. Az ilyen felépítésű lézereknél azonban a nyaláb összeállása előtt a rendszerbe táplált energia nagy része elveszettnek tekinthető. A Mercedeh Khajavikhan által vezetett csoport által kitalált trükk rendkívül egyszerű: négyszögletes alak helyett hengereset használtak. A koaxiálisnak is nevezett új elrendezésű lézer fényforrásoknak nincs küszöbenergiájuk, minden energiát fénnyé alakítanak át.

Tűhegynyi lézereken kísérleteztek

A csoport egészen apró lézereket készített, amelyek magassága a milliméter 200 milliomod része csupán. A közepükön egy fémrúd található, körülötte pedig félvezető anyagok. A lézert egy nagyobb teljesítményű laboratóriumi lézer segítségével látták el energiával. A mérések szerint a kis lézerek minden kapott energiát fénnyé alakítottak, nem volt annyi veszteségük, mint a korábbi típusoknak.

A legkisebb lézer fényforrás kidolgozásáért évek óta folyik a verseny. Apró lézerek dolgoznak a CD-olvasókban, DVD-lejátszókban és a vonalkódolvasókban is. A lézer ráadásul elvben gyorsabban lenne képes nagy mennyiségű információt szállítani, mint a hagyományos tranzisztor alapú áramkörök.

A mostani áttöréssel felgyorsulhat az optikai számítástechnika fejlődése. Előbb csak a chipeken belüli információtovábbításra lesz alkalmas a módszer Dr. Khajavikhan szerint, később viszont a teljesen optikai alapú számításttechnika kora is eljöhet.