Vágólapra másolva!
A kormány pénteken benyújtotta a tranzakciós illetékről, a távközlési adóról és a biztosítási adóról szóló törvényjavaslatokat.
Vágólapra másolva!

A Széll Kálmán-terv 2.0-ban bejelentett intézkedéseknek megfelelően Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken benyújtotta tranzakciós illetékről, a távközlési adóról és a biztosítási adóról szóló törvényjavaslatot.

A telefonadó a korábban már bejelentett információknak megfelelően percenként kétforintos lesz, de csak havonta az első tíz perc után kell megfizetni. Magánszemélyek számára 700, a cégek számára 2500 forint lesz a felső határa. A törvény részletes indoklásából kiderül, hogy a kormány a költségvetési hiánycél tartásának érdekében vezeti be az új adót.Mentes az adó alól a segélyhívás, az adománygyűjtő szám hívása, üzenetküldés adománygyűjtő számra, és a teszthívás.

A tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslat szerint egyezrelékes illetékfizetési kötelezettség terheli egyebek mellett az átutalást, beszedést, készpénz be- és kifizetést, a készpénzátutalást, okmányos meghitelezést (akkreditív) és a készpénzfizetésre szóló csekk beváltását.

Nem kell illetéket fizetni az állampolgár egy bankban vezetett saját, eltérő számlák közötti pénzmozgása, az értékpapírszámlával kapcsolatos fizetési számlán végrehajtott fizetési művelet és a fizetési, illetve értékpapír-elszámolási rendszerekben történő teljesítés véglegességéről szóló törvény hatálya alá tartozó fizetési műveletek után.

A törvényjavaslat értelmében az illeték hatálya nem terjed ki a Magyar Nemzeti Bankra, továbbá a kincstári körben végzett pénzforgalmi szolgáltatásokra, illetve a bankközi műveletekre. Az illetékfizetési kötelezettséget a pénzforgalmi szolgáltató állapítja és fizeti meg havonta, azt állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon vallja be.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése szorosan illeszkedik ahhoz az adópolitikai célkitűzéshez, miszerint az adóstruktúra úgy alakuljon át, hogy abban a munkát terhelő közterhek aránya csökkenjen, a forgalmi-fogyasztási adók szerepe növekedjen, elősegítve a munkavállalási hajlandóság és a foglalkoztatás növelését, de nem veszélyeztetve a költségvetési célok megvalósítását.

A telefonadó júliustól él

A biztosítási adóról szóló törvényjavaslat szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra 30 százalékos, a casco biztosításokon 15 százalékos, a vagyoni és balesetbiztosításokon pedig 10 százalékos adókulcs lesz. Az általános biztosítási adó az életbiztosításokra és a betegbiztosításra sem vonatkozik.

A tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról szóló törvény csak 2013. január 1-jén lép hatályba, a telefonadót azonban már 2012. júliusában bevezetik.