A politika béklyózza meg a piacokat a héten

Vágólapra másolva!
Nem függetleníthetik magukat a tőkepiacok a politikai eseményektől a héten, sőt, leginkább a politikusok kezében lesz az irányítás itthon és a külföldi piacokon is. A legfőképpen bizonytalanságot hozó politikai csatározások mellett itthon azért fontos vállalati hírekre is figyelhetünk.
Vágólapra másolva!

Akár tetszik, akár nem, a világ tőkepiacai továbbra is a politikusok vitáinak kereszttüzében vergődnek. A hazai eseményekre vagy a nemzetközi színtérre tekintve a legnagyobb hatást a vállalati hírek helyett inkább az újabb politikai akciók gyakorolhatják ezen a héten is. Üdítő kivétel ez alól a magyar piac, ahol több fontos gyorsjelentés is napvilágot lát. Összességében csapongó, esetenként kifejezetten negatív hangulatra számítunk a piacokon, mivel a politikusok vitái szinte soha nem megnyugvást, hanem bizonytalanságot és pesszimizmust okoznak.

Gyorsjelentésekre figyelhetünk

Szerdán piacnyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését a MOL és vegyipari leánya, a TVK, amit este, piaczárás után az Egis, majd pedig csütörtökön, nyitás előtt az OTP követ majd. A gyorsjelentések sorát az Állami Nyomda indítja ma este, piaczárás után. A MOL és az OTP esetében talán nem kell igazán negatív reakciókra felkészülnünk, de az Egis esetében arra számítunk, hogy a cég a konszenzusnál gyengébb negyedévről számol majd be, és ezáltal a teljes üzleti évre megfogalmazott céljait is elvétheti.

Mindemellett a politikai tényező sem elhanyagolható, az IMF-tárgyalások folyamatosan fejünk felett lebegő kérdése mellett elképzelhető, hogy a héten napvilágot láthatnak újabb információk az önkormányzatok adósságának átvállalásáról is, azaz kiderülhet, mekkora veszteséget terhelne át a kormány a bankszektorra, és pontosan milyen formában, hogy elkerülje a hitelbesorolásunk lerontását. Orbán Viktor hétvégi nyilatkozata alapján erről még korai beszélni, és elutasítja a 20-25 százalékos leírásról szóló pletykákat is.

A makrogazdasági hírek terén vékonyka lesz a felhozatal, a legnagyobb figyelemre a harmadik negyedéves előzetes GDP-adat tarthat számot csütörtökön reggel. Szerdán megismerhetjük a monetáris tanács előző ülésének jegyzőkönyvét, bár a tanács tagjainak elmúlt napokban tett nyilatkozatai alapján igazán sok újdonságot valószínűleg nem tartalmaz majd. A külső tagok a kamat csökkentése mellett, a belsők pedig ellene érvelhettek.

USA: Tánc a meredély szélén

Nem sok ideje volt Barack Obamának megünnepelnie az elnökválasztási győzelmét, hiszen minden nappal közelebb kerülünk az amerikai költségvetési szakadék széléhez. Obama és a képviselőházi republikánusok vezetője, John Boehner már meg is kezdte a tárgyalóasztalhoz vezető furcsa táncát. Mindkét politikus határozottan foglalt állást pénteken: Obama kijelentette, hogy a gazdag adózóktól igenis nagyobb adóbevétel kell, hogy származzon, Boehner pedig kijelentette, hogy nem járul hozzá, hogy megemelkedjenek az adókulcsok a felső jövedelmi szegmensben.

A két álláspont látszólag ellentétes, de a gyakorlatban éppen a megegyezés felé mutat, hiszen létezhet olyan megoldás, ami mindkét feltételnek eleget tesz. Ezzel együtt a megegyezésig vezető út rendkívül rögös lesz, és az egyezség végül nem is biztos, hogy a Wall Street szája ízének megfelelő lesz, nem véletlen, hogy a két politikus nyilatkozata alatt napon belül ugyanúgy délnek vették az indexek az irányt az alapvetően pozitív hangulatban. Pénteken június óta a legrosszabb hetüket zárták az amerikai piacok, és jó esély mutatkozik rá, hogy a bizonytalanság közepette folytatódjon a lejtmenet.

Makroadatok terén szerda és csütörtök lesz igazán érdekes a héten, szerdán a kiskereskedelmi adatok, csütörtökön pedig a szokásos heti munkaerőpiaci adatok és a philadelhpiai és a New York-i Fed index lát majd napvilágot. Az adatokra a Sandy hurrikán október végi pusztítása biztosan rányomja majd a bélyegét, hiszen épp New York térsége és a kiskereskedelmi szektor volt a leginkább érintett a hurrikán pusztításában.

Néhány fontos gyorsjelentésre azért még ezen a héten is sor kerül, leginkább a kiskereskedelmi óriásokra, kedden a Home Depot (NYSE), csütörtökön a WalMart (NYSE), a Target (NYSE) és a Sears Holding (NYSE) számaira figyelhetünk, de ezeken kívül is a szektor több kisebb szereplője is jelent. Az elmúlt negyedéves számok mellett a Sandy hurrikán hatásaira, valamint a karácsonyi bevásárlási szezon kilátásaira vonatkozó menedzsment kommentárok gyakorolhatnak hatást a hangulatra.


Barack Obama és John Boehner

Nyugat-Európa: Még mindig a görögök

Nyugat-Európában ismét, vagy inkább továbbra is a görög helyzet borzolja a kedélyeket. Ma kora reggel ugyan a görög parlament elfogadta a 2013-as költségvetést, ezzel megszavazva a következő megszorító intézkedéscsomagot, a mentőöv következő, mintegy 31,5 milliárd eurós részletére még akár november végéig is várnia kell az országnak. Az a gond, hogy közben ezen a héten pénteken lejár egy 5 milliárd eurós kötvénytartozás, amit a görög költségvetés jelen pillanatban képtelen lenne törleszteni.

Az eurózóna pénzügyminiszterei ma délután ülnek össze Brüsszelben, hogy kiötöljenek valami áthidaló megoldást, hogy elkerüljék Görögország "véletlenszerű" csődjét. Erre végül valószínűleg sor kerül, de a hangulatnak nem igazán kedvez a folyamatos egymásnak feszülés.

A makrogazdasági adatok közül egyértelműen a csütörtöki GDP-adat a legérdekesebb, bár az Európai Bizottság múlt heti, rendkívül pesszimista prognózisai és az erre még egy lapáttal rátevő Mario Draghi nyilatkozata alapján igazán vérmes reményeink nem lehetnek.

Heti makronaptár
(az adatnaptárat a Piaci adatok / Adatnaptár menüpont alatt bármikor elérheti)