Jobban kéne nyomulnia az Apple-nek Ázsiában

Vágólapra másolva!
A Franklin Templeton szerint nincs megfelelő stratégiája az Apple-nek a feltörekvő, nagy növekedési lehetőségeket rejtő piacok meghódítására, emiatt az alapkezelő csökkentette kitettségét a technológiai óriásban. Kína és India meghódítása nélkül az Apple jövője bizonytalanabbnak tűnik, ugyanis Amerikában már telített a piac, és az iPhone készülékek iránti kereslet már nem kielégítő. A Goldman Sachs viszont úgy látja, hogy az Apple helyzete az ázsiai térségekben nagyon is bíztató a növekedés tekintetében.
Vágólapra másolva!

A korábbi 7 százalékról 4,2 százalékra csökkentette Apple-kitettségét a Franklin Templeton meghatározó amerikai részvényalapja 2012-ben. Az alapkezelő azzal indokolta a lépést, hogy az iPhone készülékek gyártója nem rendelkezik megfelelő stratégiával ahhoz, hogyan növelje olcsóbb készülékeinek értékesítését olyan feltörekvő piacokon, mint Kína és India. Világos stratégia nélkül pedig a vállalat jelentős versenyhátrányba kerül.

A Franklin elemzői szerint az Apple-nek új országok meghódítására kéne törekednie, mivel Amerikában már telített a piac, és ott már nem várható robosztus növekedés. A feltörekvő térségekben viszont óriási lehetőségek rejtőznek.

Az Apple-nek annál is inkább új piacok felé kéne fordulnia, mert az iPhone készülékek iránti kereslet korántsem kielégítő. Emiatt az óriásvállalat vissza is vágta a készülékekbe építendő kijelzőinek a megrendeléseit. Ezek után pedig a Nomura elemzője is rontott az Apple részvényekre vonatkozó célárán, melyek hétfőn 11 hónapos mélypontjukra kerültek.

Úgy tűnik, hogy az Apple-nél is tisztában vannak a Kínában és Indiában rejlő lehetőségekkel. Tim Cook, a cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az USA helyett nemsokára Kína válik a vállalat legnagyobb piacává. Ettől még viszont kissé messzebb vannak, a társaság ugyanis 5,7 milliárd dolláros forgalmat bonyolított az ázsiai országban a tavalyi harmadik negyedévben, szemben az amerikai közel 14 milliárdos értékesítésekkel.

Forrás: [origo]

A Franklin Templetonnal ellentétben a Goldman Sachsnál viszont teljesen máshogy látják az Apple helyzetét a feltörekvő piacokon. A befektetési bank szerint az ottani lehetőségek sokkal bíztatóbbak a technológiai vállalat számára, mint ahogy a befektetők hiszik. Állításukat egy felmérésére alapozzák, mely kimutatta, hogy tízből kilenc Apple platform használó nagy valószínűség szerint hű marad a termékekhez, és következő vásárlása során újra a cég elektronikus cikkeit fogja választani.

A bank így megerősítette vételi ajánlását a részvényekre 760 dolláros célár tartása mellett. Az Apple részvények tegnap 0,7 százalékos csökkenés után 502 dolláron állapodtak meg.

Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]