Olcsón lehet óriási monitora

Samsung monitor 27B970DS
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk, milyen az élet a full-HD-n túl, és utánajártunk, mivel tud többet egy drága képernyő egy olcsónál. Megmutatjuk, milyen tudású monitort érdemes venni akkor, ha valaki megunta a laptopja miniképernyőjét, és nagyobb LCD-re akar váltani.
Vágólapra másolva!

A laptopok és táblagépek elterjedésével egyre többen dolgoznak miniképernyőn, pedig egy jókora monitoron sokkal kényelmesebb internetezni, de akár szöveget szerkeszteni is. Külső monitort nem csupán asztali géphez, hanem notebookhoz is lehet csatlakoztatni a komfortosabb használat érdekében. Megmutatjuk, hogyan érdemes monitort vásárolni!

Harmincezer forintért már jár a nagyfelbontás

A magyar boltok árlistáit böngészve hamar kiderül, hogy húszcolosnál kisebb monitort már nem érdemes venni, mert a kicsi monitorok alig olcsóbbak nagyobb társaiknál. Ezek közül is érdemes a full-HD (1920x1080 pixeles) felbontású modelleket választani, ezek biztosítják a legnagyobb hasznos munkaterületet, ráadásul nagyfelbontású filmeket is valós minőségben lehet nézni rajtuk.

Forrás: Hewlett-Packard
Extrakeskeny káva, dizájnos külső, IPS-panel: egy felsőbb kategóriás üzleti monitor

Kis kereséssel már 22 colos monitor is akad harmincezer forint körüli összegért, ötvenezerért pedig már 24 colos kijelzőt is lehet venni. Az ennél nagyobb méretnél az ár már jelentősen emelkedik, egy 27 colos képernyőért már 70-100 ezer forint körüli összeget is elkérnek, a jobban felszerelt típusok pedig több mint kétszer ennyibe kerülnek.

Elvétve még akadnak a boltokban fénycsöves háttérvilágítást használó monitorok, de ezek helyett már a fejlettebb, LED-es modelleket érdemes választani, mert ezek gyakorlatilag ugyanannyiba kerülnek, jobb a képminőségük, ráadásul kevesebb áramot is fogyasztanak. Mostanra gyakorlatilag lehetetlen hagyományos képarányú monitort vásárolni, ilyeneket csak a használt cikkek közt érdemes keresni, az új modellek mindegyike szélesvásznú kivitelű.

Élet a full-HD-n túl

Míg a tévék és a házimozi esetében az utóbbi időkig a full-HD számított a minőség etalonjának, kétszáz-kétszázötvenezer forint körüli árért már ennél nagyobb, 2560x1440 pixeles felbontás is elérhető. Ilyen felbontást kínált az általunk kipróbált Samsung S27B970-es monitor is.

27 colos méretével csaknem akkora, mint egy tévé, pedig nem az: a képernyőt nézve a különbség ugyan nem annyira szembeötlő, mint egy régi iPad és egy Retina képernyős modell között, de az 1,6 millió darab plusz képpont által biztosított extra részletesség elsőre jól látszik. Ekkora felbontás mellett két HD-felbontású videó is elfér egymás mellett, vagy egy full-HD-s Blu-ray-film mellett megnyitható még egy chatprogram vagy szövegszerkesztő is. Egy grafikusnak vagy videovágással foglalkozó szakembernek ekkora hasznos monitorterület jelentősen megkönnyíti a munkáját. Ez a drága monitor külön műszeres kalibrálás nélkül is nagy színhűségre képes, ez ugyancsak fontos a vizuális munkát végzők számára.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Két HD-felbontású film, böngésző, fájlkezelő is elfér a full-HD-nél nagyobb felbontású monitoron

A ma még óriásfelbontásúnak számító képet azonban nem tudja akármilyen számítógép biztosítani, még az új, drága üzleti laptopok közül sem mindegyik. Egy asztali PC-be utólag is lehet vásárolni erre alkalmas videokártyát, de a laptopok esetében nincs lehetőség ilyen cserére. Egy ilyen monitor megvásárlása előtt mindenképpen meg kell érdeklődni a noteszgép gyártójánál, hogy az adott típusú gép mekkora felbontású képet tud megjeleníteni. Ha ugyanis egy óriásfelbontású LCD-monitort nem a rendes, maximális felbontásán hajtunk meg, a képminőség jelentősen leromlik. A ma még kimagaslónak számító részletesség mellett a játékok futtatása is problémákba ütközhet, hiszen a felbontás növelésével egyre erősebb hardverre van szükség ahhoz, hogy a játék tökéletesen fusson.

Mitől drágább az egyik monitor a másiknál?

Nem csupán a képméret és a felbontás számít egy monitor esetében, hanem a megjelenítőpanel minősége is. Szerencsés, ha a monitor az IPS nevű technológiát használó panelt tartalmaz - ezt általában külön jelezni is szokták az adatlapokon -, ennek szebb a képe, és akkor sem torzulnak a színei, ha nem teljesen szemből, hanem oldalról nézik. Így ha például ketten ülnek a monitor előtt, mindketten jó minőségben láthatják a képet.

A kevésbé fejlett megjelenítők a TN nevű technológiát használják, ebből is léteznek drágább, jó képminőségű típusok, de az olcsó modellek között egyértelműen az IPS a jobb. Erre jöttünk rá két hasonló kategóriájú monitor, egy HP Pavilion 23xi és az olcsóbb 22xi összehasonlítása során. További árdrágító tényező még a csatlakozók száma és típusa, de az is, ha a monitort tévétunerrel is felszerelik, ekkor ugyanis kis méretű tévéként is használható.

Miben különbözik a monitor a tévétől?

Egy 32 colos LCD-tévét általában olcsóbban lehet megvenni egy ugyanilyen méretű monitornál, pedig mindkettő hasonló technológiát használ. Miben különbözik egy tévé és egy monitor? Mocsár Sándor, a Samsung szakértője szerint a monitorok élettartamát hosszabb, akár napi húszórás üzemre tervezték, míg a tévé esetén a gyártók nyolcórás átlaggal számolnak, vagyis azonos hosszúságú napi használat mellett egy monitor tovább működik hibátlanul. Ugyanakkor ha valaki csak naponta néhány e-mailt küld, illetve elolvassa a Facebookot és a híreket a neten, annak egy tévé is megfelel a monitor helyett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Balra egy USB-port, mellette egy DisPlayport, DVI- és HDMI-csatlakozók, jobbra a monitor tápcsatlakozója

Bár a tévéken is van általában PC-mód, a szövegek olvasása egy monitoron kicsivel kevésbé fárasztó. A filmek gyors jeleneteinek elmosódását megakadályozó több száz hertzes képjavító funkciók a monitorokból hiányoznak, a monitorok inkább gyors válaszidőben erősek. Egy 2 millisecundumos reakcióidejű monitor tökéletes játékra, bár a mai tévék esetében sem tapasztaltunk már a játékprogramok irányítását nehezítő késleltetést.

Mivel kapcsoljam a laptopomat a monitorhoz?

A noteszgépek esetében típusonként eltérő, hogy milyen csatlakozóval rendelkeznek. A régi laptopokon és asztali gépeken, illetve a legolcsóbb monitorokon csak hagyományos kék színű, tüskék fogadására alkalmas VGA-csatlakozó található. Ez nem a legjobb képminőséget képviseli, mivel analóg átvitelt használ, ezért ha ilyen csatlakozóval felszerelt eszközökkel szeretnénk nagyfelbontást használni, érdemes jó minőségű, rendesen árnyékolt VGA-kábelt vásárolni, hogy a betűk ne legyenek szellemképesek.

Az asztali számítógépeken, illetve a laptopok dokkolóegységén általában a fejlettebb, fehér színű DVI nevű csatlakozó is helyet kap: ez is digitális kapcsolatot, így tökéletes képminőséget biztosít.

Az újabb laptopokat már HDMI-csatlakozóval is felszerelik, ez ugyancsak digitális továbbítást tesz lehetővé, ráadásul a kép mellett hangot is átvisz számítógépről a monitorra - persze ennek csak a hangszóróval felszerelt képernyők esetén van jelentősége. Ha valaki otthonra hosszú távra tervez, DVI vagy HDMI-csatlakozóval felszerelt monitort érdemes vennie, az utóbbi lehetővé teszi például tévés beltéri egység, médialejátszó vagy játékgép csatlakoztatását is.

Egyelőre kevéssé ismert csatlakozótípus a DisplayPort, amely a legdrágább monitorokon és számítógépeken kap helyet. Ez is digitális, és a kép és a hang mellett adatok továbbítását is lehetővé teszi a számítógép felé, például a monitorba bedugott pendrive-ról, külön drótok használata nélkül. Ha valaki Macet használ, valószínűleg egyedi kábelt kell vásárolnia, mert például az új MacBook Aireken egy Thunderbolt nevű csatlakozó van, megfelelő átalakítóval azonban ez is kompatibilissá tehető a fenti csatlakozókkal. Szerencsésebbek a Macbook Prót használók, az újabb típusokon szabványos HDMI-csatlakozó is van.

Forrás: Hewlett-Packard
HDMI, DVI és VGA: ezen a monitoron minden fontos csatlakozó megtalálható

Hogyan védekezzek a pixelhiba ellen?

Ha egy képernyő pixelhibás, akkor egy-egy képpontja nem megfelelően működik: például folyamatosan sötét, esetleg állandóan fehéren, pirosan, zölden vagy kéken világít. Mivel egy monitort közelről nézünk, egy ilyen képhiba szembetűnőbb lehet, mint egy többméteres távolságból bámult tévé esetében.

Fontos tudni, hogy önmagában a pixelhiba nem feltétlenül jogosít cserére, az ismert LCD-képernyők gyártói által figyelembe vett ISO-szabvány bizonyos mennyiségű hibát engedélyez (erről korábbi cikkünkben vagy a Wikipédián olvashat részletesen). Azokban az üzletekben, ahol igazán korrektek akarnak lenni, általában a megvásárláskor bekapcsolják a monitort, hogy a vevő meggyőződhessen a képernyő pixelhiba-mentességéről. Egyes gyártók a vételtől számított 3 napig díjmentesen cserélik a pixelhibás készüléket. Ez általában elegendő a probléma megelőzéséhez, mert utólag csak nagyon ritkán bukkan fel pixelhiba egy képernyőn, az ilyen hiba az esetek többségében már az első bekapcsoláskor megjelenik.