Csalóka meglepetést hozott az OTP

Vágólapra másolva!
Összességében az elemzői várakozásoknál kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentést közölt az OTP, az adózott eredmény kiugró értékét azonban több, egyszerinek tűnő tétel magyarázza. Bár még ezeket leszámítva is sikerülhetett megverni a becsléseket (bár nem sokkal), nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég, látva a nem teljesítő hitelarány megint gyorsuló emelkedését, vagy az elfogyó orosz lendületet. A folyamatban levő devizahiteles mentőcsomag is kockázatokat rejt, ami miatt kevés indokot látunk az árfolyam tartósabb emelkedésére.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásoknál sokkal nagyobb adózott eredményt ért el az OTP, bár ebben jelentős szerepet játszik a forint időszaki mozgása miatt a leánybanki befektetések átértékelésének pozitív adóhatása, illetve a sajátrészvénycsere ügyleteken elszámolt profit. Amennyiben ezeket is figyelembe vesszük, már sokkal inkább kapunk a várakozásokkal nagyvonalakban megfelelő, mint azokat lényegesen felülmúló számokat.

Elég csak a működési eredmény alakulására pillantani, ami "mindössze" 2,6 százalékkal lett magasabb a konszenzusnál. A meglepetés persze így is kellemes, nagysága azonban már közel sem akkora, mint amit a számok első ránézésre sugallnak.

Forrás: Investor.hu

Mi történt?

Az OTP a bevételi sor nagy növekedését a jutaléktípusú bevételeknek köszönheti, hiszen a nettó kamatbevételek csupán 2 százalékkal emelkedtek a bázisidőszakhoz képest. Nem szabad persze amellett sem elmenni, hogy a bevételek 6 százalékos növekedéséből jelentős részt hasítanak ki maguknak olyan, devizaárfolyam mozgásból, vagy az állampapírpiaci portfólió átértékeléséből származó tételek, melyek miatt nem lehet felhőtlen a bevételi dinamika miatti örömünk.

Forrás: Investor.hu

A működési költségek emelkedtek, így a bank költség/bevétel mutatója 48 százalékos magasságban tartózkodik. Ez a bázisidőszakinál kedvezőtlenebb képet fest, ráadásul az elmúlt négy évet vizsgálva is negatív tendenciát lehet felfedezni.

Forrás: Investor.hu

Vártnál több céltartalékot képzett a bank a második negyedévben úgy, hogy közben a három hónapon túli késedelemben levő hitelek céltartalékkal való fedezettsége csökkent. A magasabb költségekért a késedelmes hitelek arányának 20 százalék fölé emelkedése a felelős. Kedvezőtlen képet fest a portfólió romlásának üteme, ami az első negyedévhez képest is gyorsult valamelyest.

Forrás: Investor.hu

Az adózott eredmény 1 százalékkal csökkent, de fontos kiemelni, hogy a bank idén elszámolta a tranzakciós illeték pótlólagos befizetési kötelezettségét, ami elvitt 13 milliárd forintot. A korrekciós tételektől tisztítva az adózott eredmény 41 százalékkal emelkedett, bár ebben az adózási soron a leánybanki befektetések átértékelése és a sajátrészvénycsere ügyletek egyszeri pozitív hatása is segédkezett (közel 7 milliárd forint értékben).

Forrás: Investor.hu

Eltűnt az orosz profit

A leánybankok közül egyedül a bolgár tudott érdemben hozzájárulni a csoportszintű profithoz, így a külföld súlya 2011. eleji mélységekbe süllyedt a bank eredményeiben. A bolgár leánybank viszont stabilan erős teljesítményt hozott, az értékesítési kampány hatására megugrott a fogyasztási hitelek folyósítása. A hitelminőség romlása viszont az elmúlt több mint egy év leggyorsabb ütemét mutatta, vagyis a kockázati költségek csak úgy csökkenhettek, hogy közben a késedelmes hitelek céltartalékkal való fedezettsége csökkent.

Forrás: Investor.hu

Az eddig masszívan nyereséges orosz leánybank profitja eltűnt, a mostanihoz hasonló 3 milliárd forint alatti profitot utoljára 2010 elején produkált a bank, az orosz fogyasztási hitelsztori felfutása előtt. A gyenge orosz teljesítményt a hitelportfólió minőségének romlása és a kockázati költségek 64 százalékos éves emelkedése magyarázza, hiszen működési eredmény szintjén a tavalyi értékeket hozta a bank. A késedelmes hitelek aránya 18,7 százalékról a negyedév végére 20,6 százalékra emelkedett, céltartalékkal való fedezettségük pedig továbbra is igen magas, 96 százalékos szinten maradt. Az oroszországi kilátásokat beárnyékolhatja, hogy az orosz jegybank a fogyasztási hitelezés lassítására vonatkozó javaslatokat készít elő, miközben a verseny is fokozódik a szegmensben.

Forrás: Investor.hu

Összességében semleges képet fest az OTP második negyedéves gyorsjelentése (bár az eredmény jobb a vártnál, sok az egyszeri tétel, miközben a portfólióminőség romlásának üteme gyorsult), így a kidolgozás alatt levő devizahiteles mentőcsomag fokozott kockázatai miatt egyelőre az óvatosság lehet ajánlott a bankrészvények piacán.

Az OTP árfolyama (Ft)

Forrás: investor.hu