A webáruházak nem adnak teljes körű tájékoztatást az elállási jogról

Vágólapra másolva!
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége nagy karácsonyi webáruház tesztjének tanúsága szerint hétből mindössze egy vállalkozás adott teljes körű tájékoztatást az indokolás nélküli elállási jogról. A vizsgálat azt is megállapította, hogy több vállalkozás nem a jogszabályoknak megfelelő tájékoztatást ad webcímén és korlátozza a fogyasztót indokolás nélküli elállási joga gyakorlásában. A fogyasztóknak tehát nem árt odafigyelniük, mert néhány esetben még a kereskedők sincsenek tisztában pontos kötelezettségeikkel.
Vágólapra másolva!

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a teszt során nem végzett próbavásárlást, hanem az internetes honlapokon megtalálható információkat vetette össze a jogszabályi előírásokkal, ami az utóbbit illeti, az egyik legfontosabb hivatkozási hely a távollevők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. kormányrendelet.

Ennek értelmében szigorú tájékoztatási kötelezettség terheli a kereskedőket a távollevők között megkötött szerződések esetében. Azok a szerződések tartoznak ide, amelyeket fogyasztó és vállalkozás köt egymással termék, illetve szolgáltatás értékesítésére irányuló, a vállalkozás által működtetett távértékesítési rendszer keretében olyan módon, hogy a szerződés megkötése érdekében a vállalkozás kizárólag távközlő eszközt alkalmaz.

E szerződések esetében a kereskedőnek többek közt tájékoztatnia kell a szerződés megkötése előtt kellő időben a fogyasztókat az alábbiakról: cégneve, székhelye, általános forgalmi adóval növelt árai, az összes egyéb járulékos - például szállítási - költség, a fizetés, szállítás, teljesítés egyéb feltételei, ajánlati kötöttségének ideje, a szerződés tárgyának lényeges jellemzői, a fogyasztót megillető indokolás nélküli elállási jog. A kormányrendelet szerint pedig e tájékoztatást közérthetően, egyértelműen és pontosan szükséges megadni.

Nem kellő tájékoztatás és jogok korlátozása

A legtöbb hiányosság még mindig az elállási jogról való tájékoztatás körében figyelhető meg: jól mutatja ezt, hogy az 1-től 5-ig terjedő pontozási skálán hét vállalkozásból mindössze egy webáruház kaphatott csak maximális pontszámot. A többi esetében az volt a jellemző, hogy az elállási jogról a fogyasztók nem kapnak teljes körű információkat, azok megadására nem pontosan, közérthetően kerül sor, vagy egyéb hiányosságokban szenvednek.

Forrás: Flickr/Chriss Harrel

Egyes vállalkozások pedig jogsértő módon korlátozzák a fogyasztót indokolás nélküli elállási joga gyakorlásában: így például a blokk, számla ellenében fogadják csak el, vagy azt csupán a sértetlen, eredeti csomagolás birtokában hajlandóak elismerni. Épp emiatt az egyértelmű, pontos és közérthető tájékoztatás követelményének teljes mértékben ismét csak egy webáruház tudott megfelelni.

Pozitív tapasztalatok is születtek

Pozitív eredmény viszont, hogy az online webshopot üzemeltető kereskedők a jogszabályi előírásoknak megfelelően, azaz az áfával növelt értékkel tüntetik fel áraikat, emellett a szállítási költségekről is megfelelő tájékoztatást adnak. Ezen kívül a szerződés tárgyának lényeges jellemzőit a kormányrendelet előírásai szerint mutatták be a fogyasztóknak, a közlési mód sajátosságához igazodva kellő részletességgel.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint örömteli továbbá, hogy az internetes weboldalt üzemeltető cégek pontos nevére és székhelyére vonatkozó tájékoztatás mindössze egy esetben nem elégítette ki a pontosság és egyértelműség követelményét, ugyanennél a vállalkozásnál a fizetési feltételek és módok feltüntetése, valamint az ajánlati kötöttség ideje is hiányzott.

Az összes többi vállalkozás azonban a szükséges módon nyújtott információkat a fizetési, szállítási, teljesítési feltételekről, az ajánlati kötöttség idejéről, valamint cégnevéről és székhelyéről a fogyasztóknak. Végül az említett tájékoztatási kötelezettségek kapcsán fontos megjegyezni: azoktól a kormányrendelet szerint kizárólag a fogyasztó javára lehet eltérni, azaz a jogait csorbító előírások jogszabályba ütköznek.