Ez vár a magyar befektetési piacra

kilátások jövő meglepetés célpont befektetés kockázat
Vágólapra másolva!
A folyamatosan változó környezet állandóan új döntések elé állítja a befektetőket. Az MNB a kamatvágások végével egy korszak zárult le a magyar befektetési és alapkezelési piacon, emellett több geopolitikai és gazdaságpolitikai tényező is formálja a piacokat. Horváth Istvánt, a K&H alapkezelő befektetési igazgatóját kérdeztük a kilátásokról.
Vágólapra másolva!

Investor.hu: Milyenek a makrogazdasági kilátásaink belátható távon?


Horváth István: A Nemzeti Bank várhatóan fenn fogja tartani alacsony kamatpolitikáját. A jelenlegi alapkamat mellett gyorsan kialakulhat negatív reálkamat a betéti piacon, mivel a rezsicsökkentés hatásának kiesésével az inflációs mutató visszatérhet a 2 százalékos szint köré. Ez új helyzet a hazai megtakarítóknak, akik hagyományosan a kockázatmentes befektetéseken (pl. bankbetétek) is infláció feletti kamatot tudtak elérni. A Monetáris Tanács az elmúlt két évben végig fenntartotta „galamb” hozzáállását, valószínűleg ez a közeljövőben sem fog változni. Ezt megerősíti az a jegybanki kommunikáció, mely szerint az árfolyam mozgása önmagában nem fontos, csak ha ez hirtelen és nagy mozgást takar. Ez a gazdasági önszabályozó rendszer, amelyben a deviza árfolyamok szabad mozgása hatással van a külkereskedelmre már egy jó tíz éve működik a lengyel gazdasági modellben. Mivel a gazdasági helyzetünk, az eurózóna gazdaságába integrálva, de az árfolyam rugalamsságát és ezzel alkalmazkodóképességünket megtartva előnyt jelenthet. Ezen tényezőkből kifolyólag a Nemzeti Bank tolerálja, ha a forint fokozatos gyengülést mutat és tudja tartani 2015 végéig az alacsony kamatkörnyezetet.

Investor.hu: Hogyan érinti ez a hazai alapkezelési piacot?


H.I.: A magyar befektetők láthatóan elkezdtek adaptálódni az alacsony kamatkörnyezethez. A betétekből, rövid állampapírokból és pénzpiaci alapokból a lakossági tőke kiáramlását láthattuk az elmúlt hetekben. Ezek az eszközök jelenleg az amúgy is rekord alacsony alapkamat által kínált hozamokat sem érik el, nem csoda, hogy a befektetők keresik az alternatívákat.
A gyengülő forint miatt a deviza alapú megtakarítások kerülhetnek előtérbe, ahol már most sok megoldás elérhető, de a következő hónapokban erre válaszképp alapkezelői oldalon a kínálat fejlődésére lehet számítani. Összességében mind az alacsony kamat, mind a gyengülő forint az alternatívák keresése felé fogja terelni a befektetőket.

Investor.hu: A deviza kitettséggel rendelkező alapokon kívül mely típusok fellendülését várják?


H.I.:Elsősorban a vegyes alapok felé fordulhat a lakosság. A fent említett pénzpiaci alapok, mint mondtam, már nem hoznak eleget, hogy kielégítsék a befektetők igényeit, másik oldalon a részvény alapok úgy tűnik, továbbra is túl kockázatosak a lakosságnak.
Az értékpapírok között még a lakossági állampapírok lehetnek megfelelő alternatívák, ezek szívtak is el forrást az alapkezelőktől. Ennek ellenére úgy vélem, hogy a befektetési alapoknak megvan az az előnye, hogy nem csak „egy termékes” a történet, nem egyféle igényre ad választ.

Investor.hu: Sokan a részvénypiaci emelkedés végét, illetve a kötvényhozamok csökkenésének visszafordulását várják. Ön mit gondol erről?


H.I.: Mint egy korábbi közleményünkben rávilágítottunk, a világgazdasági növekedési kilátások kedvezően alakulnak, ami jó alap lehet a részvénypiacok további növekedéséhez. Azonban a portfoliónkon belül az egyes szegmensek között átsúlyozásra volt szükség.

A kötvény hozamokkal kapcsolatban már ennyire nem vagyunk optimisták. A Fed eszközvásárlási programja a végéhez közeledik, ugyanakkor a kamat emelésére 2015 előtt valószínűleg nem kerül sor az amerikai jegybank óvatossága miatt. Meglátásunk szerint a hazai rövid kötvény hozamok is elérték mélypontjukat, illetve a hosszabb papírok esetében már a hozamok emelkedésére számítunk középtávon.
Azonban azt ki lehet emelni, hogy az alapjainkban a mai napig vannak a magyar állam, illetve a fejlesztési bank által kibocsátott devizás kötvények. Ezek az eszközök a mai napra a devizás kibocsátások leállásának köszönhetően gyakorlatilag eltűntek a piacról, illetve jelenleg nem is terveznek új kibocsátást, így ennek az eszköznek a relatív felértékelődését várjuk.

Investor.hu: Az egyre inkább korrekcióval fenyegető részvénypiac és a rekord alacsony kötvényhozamok mellett mi az előnye a vegyes alapoknak?


H.I.: Valóban van egy látszólagos ellentmondás, de több előnye is van. Egyik oldalról a vegyes alapjainkban aktív portfoliókezelést folytatunk, amivel a referenciahozamokhoz képest lehet javítani a teljesítményen. Ez azt jelenti, hogy szakembereink figyelik a piaci folyamatokat, árfolyamokat és folyamatosan ehhez igazítják az alap portfolióját. Ezáltal nem csak egy adott indexet követünk le, hanem igyekszünk felülteljesíteni azt, és az egyéni ügyfélnek sem kell a hírek napi követésével és a portfolió átrendezésével fáradozni
Másik oldalon ott van, hogy az ügyfél egyetlen befektetéssel tud diverzifikált portfolióhoz jutni, ami eleve csökkenti a befektetéssel kapcsolatos kiadásokat. Míg egyéb esetben külön kéne megvenni az adott részvényeket és kötvényeket, a vegyes alapoknál ez egyetlen ügylettel megoldható, ami időt, energiát és pénzt spórol ügyfeleinknek.

Investor.hu: Ha már a típusokat tisztáztuk, térjünk át a piacokra. Jelenleg inkább a fejlett vagy inkább feltörekvő piacok lehetnek jó befektetési lehetőség?


H.I.: Mindkettőn mutatkoznak vételi lehetőségek, igazából befektetési stratégiától függ, hogy ki hol keresi ezeket. Az európai piacok, azon belül is a pénzügyi szektor túladott. Az Európai Központi Bank közelgő stressztesztje, illetve az újonnan bevezetett 1 000 milliárd eurós hitelprogram a bankrendszerbe vetetett bizalmat erősítheti, ami kedvezően hathat az árfolyamokra.


A fejlett piacok másik nagy nyertese az amerikai energiaszektor volt, ahol most kezdenek beérni a válság előtti befektetések, valamint a technológiai és makro környzet is támogató volt. A cégek rendkívül jó kilátásokal rendelkeztek, alacsony piaci árazás melett. Az alul árazottság ellenére ezen papírok emelkedése lassan indult el, 2013 második negyedévétől van pozíciónk a piacon, az emelkedés azonban 2014 elejéig váratott magára. Az európai pénzügyi cégek is akadoznak jelenleg, de hosszabb távon az olajrészvényekhez hasonló helyzetet várunk.


A feltörekvő piacokon tavaly nyár óta felülsúlyozzuk az indiai piacot, és nemrégiben megemeltük a kínai részvények súlyát, melyek szintén túladottságot mutattak, melyet meglátásunk szerint fundamentális tényezők nem igazoltak vissza.


Investor.hu: Az orosz piacon nem mutatkozik jó vételi lehetőség az alulteljesítő részvények mellett?


H.I.: A mostani orosz szankciók visszafoghatják a gazdaság fejlődését, mind fejlett mind feltörekvő piaci indexekben. Természetesen a kereskedelem hiánya mind fogadó, mint küldő félnek előnytelen, nem csoda, hogy mindkét piac elkezdte árazni a kiesést. Ugyanakkor számunkra úgy tűnik, hogy az orosz vezetést nem zavarja a gazdasági izoláció, illetve az csak másodlagos probléma a geopolitikai kérdések mellett. Ameddig az állam nem mutat érzékenységet a gazdasági „veszteségekre”, nem tartom jó befektetésnek az orosz piacot, hiszen az kedvezőtlen makro környezetben nem tudnak növekedésnek indulni az árfolyamok.