Százezer eurójába kerül a kanyarós kijelentése

Kanyaróban halt meg egy másfél éves kisgyerek
Vágólapra másolva!
Százezer eurót ígért évekkel ezelőtt egy biológus annak, aki bebizonyítja neki, hogy a kanyarót vírusfertőzés okozza. Egy német bíróság most elrendelte, hogy ki kell fizetnie az összeget egy orvosnak.
Vágólapra másolva!

A biológus még 2011-ben ígérte meg a jutalmat honlapján annak, aki megfelelő tudományos bizonyítékokkal áll elő arról, hogy a kanyarót vírusfertőzés okozza. A szakember ugyanis azt állítja, hogy a betegség pszichoszomatikus eredetű.

Nem akart fizetni

Egy német orvos számtalan tudományos publikációt gyűjtött össze a témában, és kérte jutalmát, ám a biológus nem volt hajlandó fizetni, ezért az orvos perre vitte a dolgot. Ravensburg bírósága csütörtöki döntésében kimondta, hogy az orvos elegendő bizonyítékokkal állt elő, és jár neki az ígért jutalom.

Vitáznak róla

Németországban fellángolt a vita a kanyaró elleni oltások szükségességéről az után, hogy Berlinben a múlt hónapban meghalt egy gyermek a betegség következtében az ország évek óta egyik legsúlyosabb kanyarójárványában, amelyben idén már több mint 900-an betegedtek meg.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

22 ezer esetet regisztráltak

Az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban felszólította az európai és az ázsiai országokat a fertőző betegség elleni vakcinálás szélesebb körű alkalmazására azt követően, hogy 2014 óta a térségben több mint 22 ezer kanyarós esetet jegyeztek.

Mi a kanyaró?

A kanyaró egy cseppfertőzéssel terjedő betegség, melynek tünetei a hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás, valamint a szájüregi nyálkahártyán foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön. Extrém esetben komplikációként agyvelógyulladást is okozhat, akár 15 évvel a fertőzés után is. A betegség megelőzésére Magyarországon kötelező a védőoltás, amely kanyaró-, mumpsz- és rubeola- (rózsahimlő) vírusokat tartalmaz.