A gondjai ellenére Hamilton volt a leggyorsabb délután

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Malajziai Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Mercedesnek nem működött a telemetriája, és a motorját is szerelni kellett, ennek ellenére ő végzett az élen a Malajziai Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén. Räikkönen megelőzte Rosberget, Vettel megpördült, a Red Bull szenvedett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés

Látszólag semmi különös nincs abban, hogy Lewis Hamilton nyerte a Malajziai Nagydíj péntek délutáni szabadedzését, pedig ezúttal nem vezetett sima út a tabella élére: a programja jelentős késedelmet szenvedett a délelőtt felfedezett motorhiba következtében, és visszatértek a telemetriai problémái is. Közben Nico Rosberg még a ferraris Kimi Räikkönentől is kikapott, Sebastian Vettel megpördült, a Red Bull pedig többféle nehézséggel küzdött.

Hamilton motorjában a szívóoldalon romlott el valami, de a Mercedesnek végül sikerült csere nélkül megoldást találnia rá. A brit versenyző így is kevesebb időt tölthetett a pályán, mint csapattársa, és a többieknél később tette meg az időmérő-szimulációját, aztán a leváltásokkal sem volt elégedett, ennek ellenére futotta 1:39.790-es körét. Rosberg viszont nem tudott élni a közepes keverékű gumik előnyével: csak pár századmásodpercet javított rajtuk a keményeken beállított idejéhez képest.

A rekordforró, 60 fokos aszfalt egyébként is alaposan próbára tette a gumik tűrőképességét. A Ferrari azonban Melbourne-höz hasonlóan ismét gyors volt: Räikkönen szűk 4 tizedmásodperccel lemaradt ugyan Hamiltontól, de 55 ezreddel megelőzte Rosberget, és a hosszú etapokon szintén erős tempót diktált. Sebastian Vettel még közelebb kerülhetett volna az élen végző Mercedeshez, mert nagyszerű részidőket ért el, mielőtt az edzést megszakították Roberto Merhi kicsúszása miatt. Vettelnek emiatt félbe kellett hagynia a gyors körét, és már a használt közepes Pirelliken kellett újra próbálkoznia, de akkor éppen ugyanott pördült meg, mint Merhi pár perccel korábban.

Hamilton a gondok ellenére az élen fejezte be az edzést - kattintson a galériához! Forrás: Daimler

A Ferrari versenyzőjéhez hasonlóan Romain Grosjean és Daniel Ricciardo is a kemény gumikon jegyezte a legjobb idejét. A Lotust egy újabb hajtásprobléma kényszerítette a garázsba, Ricciardo pedig azért tett meg mindössze 6 kört, mert a motorjában csak öt henger járt. Csapattársának, Danyiil Kvjatnak sikerült ugyan a 4. helyre feltornáznia Red Bullját, de egy műszaki hiba miatt számára is a tervezettnél korábban ért véget az edzés.

Pastor Maldonado Lotusáról menet közben leszakadt a karosszéria-borítás egy darabja, és a venezuelai végül kiszorult a legjobb tíz közül. A McLarenek hátránya a Mercedeshez képest már 2,7 másodpercre rúgott, és ezúttal Fernando Alonso sem tudta megelőzni a Force Indiákat. A tabella alján nem meglepő módon a Manor párosa végzett, de Will Stevensnek legalább kényelmesen sikerült beférnie 107 százalékon belülre Hamiltonhoz képest.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

07:39
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Folytatódik a móka a pályán

Jó reggelt, de most már tényleg! Hamarosan a második szabadedzéssel folytatódik a Malajziai Nagydíj programja. Az időeltolódás Magyarországhoz képest hét óra, tehát Szepangban délután 2-kor kezdődik a tréning.

07:42
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Felemásan kezdett a Mercedes

Ha valaki átaludta volna a hajnali első edzést, amiért igazán nem tudjuk hibáztatni, Rosberg az élen végezve beváltotta a papírformát, Hamilton alatt viszont lerobbant a Mercedes, mielőtt megtehetett volna egy mért kört is. A Ferrari gyors volt: Räikkönen 4 tizeden belülre közelítette meg Rosberget, bár fél másodpercet vert Vettelre, aki valamiért a bokszban vesztegelt az edzés első egy órájában.

07:45
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Dolgoznak Hamilton autóján

Paddy Lowe elmondta, hogy remélik, nem kell kicserélni benne a motort. A Mercedes a Twitteren azt írta, a szívóoldalon akadt valamilyen hardveres probléma, amely azonban javítható, így Hamilton valószínűleg kimehet a pályára az edzés vége felé. Igaz, ezzel a pályán töltött időből sokat elveszít, és Rosberggel szemben lépéshátrányba kerül azon a pályán, ahol tavaly jelentős fölényben volt.

07:50
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso egész jól kezdett

A délelőtti volt az első hivatalos fellépése a McLaren színeiben, és bár a 14. hellyel nem váltotta meg a világot, egész biztató volt, hogy sikerült beférkőznie a két Force India elé. Buttonnak Melbourne jóvoltából több tapasztalata van az MP4-30-cal, ennek ellenére 2 tizeddel lassabb volt. Egyébként az is ígéretes, hogy a csapatok közül a McLaren tette meg a harmadik legtöbb (39) kört a délelőtt folyamán.

07:53
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Pályára lépett a Manor is

Külön örömteli, hogy miután Melbourne-ben csak szereltek és a szoftvert bütykölték, a Marussia utódja a ma délelőtti edzésen végre mindkét autóját pályára tudta küldeni, így a mezőny ezen a hétvégén már nem lesz foghíjas. Ideális esetben 20-an fognak felsorakozni a rajtrácsra.

07:55
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Forró az aszfalt

Konkrétan tojást lehetne sütni rajta, mert 60 fokos - ez alaposan próbára fogja tenni a gumikat. A levegő 32 fokos, de 20% a valószínűsége, hogy elered az eső az edzésen. Ez a csapatok programját is befolyásolatja. A szél még mindig erősen fúj, mégpedig a célegyenesben hátulról.

07:58
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

Will Stevens bele is csapott a lecsóba, és gyakorolta a rajtot a Manorral. Más egyelőre nincs a pályán, Alonso az imént egykori ferraris kollégáival pacsizott a bokszutcai irányítóközpontban.

08:00
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen a pályán

A Manor után a Ferrari a második csapat, amely tiszteletét teszi odakint. Räikkönen délelőtt a pálya gyors szakaszain, az 1. és a 3. szektorban még gyorsabb is volt Rosbergnél, a kanyargósabb középsőben viszont 7 tizeddel elmaradt tőle. Ez persze jelentős részben a beállításokon múlhatott.

08:02
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Stevensé az első mért kör

1:46.705 alatt teszi meg, ez alig marad el a délelőtti legjobbjától. Megélénkült a forgalom: Kvjat, Vettel, Hülkenberg, Sainz és Grosjean is megjelent a pályán. És itt a jelenet, amikor Alonso meglátogatta a Ferrarit:

08:04
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Beindították Hamilton motorját

A Mercedes ezek szerint jól halad a javítással, de az autó még a bakon áll, beletelik egy kis időbe, amíg kiküldhetik a pályára. Räikkönen közben a hátsó kerekek "nagyon gyenge" tapadására panaszkodott a 2-es és az utolsó kanyarból való kigyorsításkor. Ennek ellenére már átvette a vezetést egy 1:41.002-es körrel, csakhogy Vettel 1:40.980-nal rögtön megelőzte.

08:08
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Már kilencen vannak a tabellán

A sorrend Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Verstappen, Sainz, Maldonado. Heten viszont még ellenőrző kört sem tettek meg - köztük a két Williams és a két McLaren.

08:09
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel tovább gyorsul

1:40.652-re faragta le az idejét, ez már bő 3 tizeddel jobb annál, mint amire délelőtt képes volt. Igaz, akkor csak az edzés végén mehetett ki a pályára. Egyébként természetesen még mindenki a kemény keverékű gumikat használja, a közepesek majd az időmérő-szimulációkhoz kerülnek elő.

08:11
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Lifeg valami a Lotuson

Úgy tűnik, a karosszéria-borítás egy eleme kiszakadt a helyéről, és lifeg Maldonado autóján. A venezuelai ezért visszatért a bokszba. Közben Alonso is feliratkozott a tabellára, a 8. helyen áll.

08:14
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Már csak ketten nem jártak kint

Hamilton a Mercedesszel és Merhi a Manorral. A sorrend bő negyedóra után: Vettel, Räikkönen, Bottas, Massa, Verstappen, Ricciardo, Ericsson, Sainz, Grosjean, Alonso, Button, Maldonado.

08:17
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg átveszi a vezetést

Nem sokat teketóriázott, egy 1:40.438-as körrel azonnal az élre állt. 2 tizedet vert Vettelre, akinél megint csak a középső szektorban ért el jobb részidőt. A sorrend tehát Mercedes, Ferrari, Williams. Helyre állt a rend?

08:21
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg növeli az előnyét

1:40.282-es időt ért el a legutóbb, 0,370 mp-re növelve az előnyét. Ezúttal már az első szektorban is rávert Vettelre. Végre Merhi is elhagyhatta a Manor garázsát, úgyhogy csak Hamilton nem tett meg kört.

08:25
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Honda még mindig recseg

Itt már kevésbé fojtották le, mint Melbourne-ben, de a pálya szélén álló Johnny Herbert szerint továbbra is durva hangja van a többi motorhoz képest. Azt mondja, Alonso és Button az 5/6-os kanyarban sokkal tovább vár a riválisoknál, mielőtt vissza tud lépni a gázpedálra.

08:28
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrari máris közepes gumikon

Vettel és Räikkönen a Pirelli gyorsabb keverékén hajtott pályára, hogy nekivágjon az időmérő-szimulációjának. Az aszfalt hőmérséklete kicsit csökkent, de még így is 58 fok. Ericsson is a közepes gumikon van kint, úgyhogy mindjárt meglátjuk, mekkora a különbség a két keverék között.

08:31
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Merhi besokallt és kicsúszott a 11-es kanyarnál, a Manor a kavicságyban ragadt. Ez nagy pech a Ferrarinak, mert a versenyzői épp a mai leggyorsabb körükben jártak. Vettel az első szektorban 24.991-gyel abszolút, a másodikban pedig 34.019-cel egyéni legjobb részidőt ért el. A Ferrari formája így ma nem fog kiderülni.

08:34
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Így csúszott ki Merhi

Az edzést egy percen belül újraindítják, a Manort elvitték a helyszínről.

08:35
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

Vettel azonnal visszatért a pályára, de a 60 fokos aszfalt az előbb már sokat kivehetett a gumijaiból. Räikkönen, Bottas, Ericsson és Grosjean is a közepes keverékkel indult útnak.

08:38
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Grosjean lelassul

Gond akadt a Lotus hajtásával, visszatért a bokszba,

08:40
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel megpördül

Ugyanott, a 11-es kanyarban, ahol az előbb Merhi kicsúszott, de a Ferrari legalább nem sodródott ki a kavicságyig. Vettel már a 10-es kanyarban többször látványosan korrigált, hogy a pályán tartsa az autóját. Ezzel az időmérő-szimulációja végképp elúszott, de az első két szektorban úgyis elmaradt az előbbi, félbeszakadt körében elért részidejétől.

08:42
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen átveszi a vezetést

Neki sikerül 1:40.163-ra javítania a közepes gumikon, 0,119 mp-t verve Rosberg kemény gumis idejére, Bottas és Massa megelőzte Vettelt a lágyabb Pirellik segítségével. Rosberg is besokallt az egyik jobbosban, Hamilton pedig megjelent a pályán a javítás után!

08:45
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak megint gondjai vannak

"Most teljesen elvesztettük a telemetriát. Boksz, boksz!" - üzenik neki a rádión. Már az első edzés elején is ugyanilyen problémái voltak. Rosberg a közepes gumikon közben csak megközelítette Räikkönent, mégpedig 55 ezredre, de megelőznie nem sikerült. A sorrend: Räikkönen, Rosberg, Bottas, Massa, Vettel, Hamilton, Verstappen, Ericsson, Kvjat, Ricciardo.

08:47
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel így pördült meg

Füstöltek a Ferrari gumijai, de legalább a pálya szélén megállt. Vettel azt kérte, hogy a keméy gumikon teljesíthesse a hosszú etapját.

08:49
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A végsebességek

A Ferrari valóban gyorsnak tűnik az egyenesben, mégpedig a Sauberben is. Räikkönennek és Vettelnek védekezésre kell berendezkednie, hogy a Williamsek ne támadhassák őket sikerrel a versenyen.

08:52
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Grosjean napjának annyi

A Lotust a francia melbourne-i kiesése után átalakították, de ez sem segített: a Twitteren azt írják, hosszabb vizsgálatra van szükség, hogy kiderítsék, Grosjean motorja miért vesztett az erejéből a imént.

08:54
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Räikkönen, Rosberg, Bottas, Massa, Vettel, Hamilton, Verstappen, Ericsson, Kvjat, Ricciardo, Nasr, Pérez, Sainz, Hülkenberg, Alonso, Button. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Vettel és Ricciardo a kemény gumikon érte el az idejét. A Red Bull valamiért régóta nem járt a pályán.

08:58
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat feljön harmadiknak

Megvillant a Red Bull: a közepes gumikon 1:40.346-os kört ment, 2 tizeden belülre közelítve meg az élen álló Räikkönent. Ricciardónak azonban továbbra sincs nyoma. Az autóján jelenleg nem dolgoznak, de nincsenek rajta kerekek.

09:02
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Valami leesett Bottas autójáról

Egy kis darab, nem tudjuk, mi lehetett, de nem okozott különösebb gondot. Megkezdődtek a versenyszimulációk, a többség a közepes gumikat választotta ehhez.

09:05
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre áll

Úgy tűnik, nem nagyon zavarja, hogy alig tett meg kört a nap folyamán: 1:39.790-re javítja a mai etalont, 4 tizedet verve Räikkönenre a közepes gumikon. Pedig az első kanyarban még el is fékezte magát.

09:10
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Mindkét Ferrari a kemény gumikon

Érdekes módon Räikkönen és Vettel is ezen a keveréken teljesíti a hosszú etapját, mégpedig elég tisztességes, 1:44/45-ös időkkel, bár a finn most bement a bokszba, és a közepes Pirellikre váltott. Ericsson és Sainz szintén a keményeket használja.

09:12
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A különbségek a gumik között

Így alakult pár versenyző ideje a kemény illetve a közepes keveréken:

ROS 1:40.282 => 1:40.218
RAI 1:41.002 => 1:40.163
BOT 1:41.384 => 1:40.450
MAS 1.41.524 => 1:40.560
VES 1:41.765 => 1:41.220
ERI 1:42.478 => 1:41.261

Ez a Pirelli jóslatainak megfelelően 0,9-1,1 mp-s elérést jelent, vagyis a közepes gumik az első körben ennyivel tűnnek gyorsabbnak a keményeknél.

09:16
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton a váltóra panaszkodott

A rádión azt mondta, a leváltásoknál nagyobb a hajtáskiesés a szokásosnál. Bottasnak pedig a gyenge tapadással van baja, bár ez a forró aszfalton nem csoda. Nagy a forgalom a pályán, 17-en körözgetnek jelenleg.

09:18
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz letolja Pérezt

1:48.526 volt a legutóbbi köre, a Toro Rosso kétségbeesetten próbálja kikerülni, ő azonban nem könnyíti meg a dolgát. Maldonado visszatért a pályára a karosszéria-borítással kapcsolatos probléma után, és Hamilton is nekivágott egy hosszú etapnak a közepes gumikon.

09:20
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso kisodródott

Érdekes kicsúszás: úgy tűnik, be akarta venni az utolsó kanyart, de lesodródott a pályáról, és ha már ott volt, inkább bement a bokszba.

09:23
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjatnak is műszaki hibája van

A Red Bullnak nehezen lehetne rosszabb napja: Ricciardo az egész edzés alatt csak 6 kört tett meg, és most Kvjat is bemenekült a garázsba valami miatt, ami váltóproblémának tűnt.

09:25
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton szórja a gyors köröket

Csupa 1:44-es kört fut a közepes gumikkal, jelenleg senki nem tudja tartani vele a lépést. A Ferrari versenytempója is biztató egyébként.

09:29
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

A nyűgjei ellenére Hamilton végzett az élen Räikkönen és Rosberg előtt, Vettel a lassabb gumikon érte el a legjobbját, a Red Bull műszaki problémákkal küszködött. Köszönjük a figyelmet, de ne menjenek messzire: hamarosan jelentkezünk az eredménylistával és az összefoglalóval, aztán délután a részletes elemzéssel is.