Lázár János az Origónak: olcsóbban kell adni a szennyezett vizet

Események

Lázár János
KORMÁNYINFO 12 sajtótájékoztató, 2015.06.11.
Vágólapra másolva!
Olcsóbban kell adni a vezetékes vizet azokon a helyeken, ahol szennyezett a víz - mondta az Origónak Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy külföldre is kiterjesztik a bevándorlóknak szóló plakátkampányt, valamint arról is beszélt, hogy jelentősen növelni akarják a menekültek szűrővizsgálatának számát. Andy Vajna - azaz Vajna András György - vizsgálata lezárult, a producer nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül59 bejegyzés
15:44
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ihatatlan, drága, de a miénk

Az Origo Lázár Jánostól vár választ arra, miért kell fizetni, méghozzá nem is keveset azért az ivóvízért, ami ihatatlan.

Barcson szennyeződhetett az ivóvíz Forrás: MTI/Varga György

Megírtuk, a vezetékes vízért akkor is fizetni kell Magyarországon, ha az emberi fogyasztásra nem alkalmas. Legutóbb Barcson szennyeződött fekáliára utaló baktériummal az ivóvíz, mégis az ország egyik legdrágább köbméterdíját kell fizetniük az ott élőknek.

15:50
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Jön a külföldi plakátkampány?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter talán azt is elárulja, van-e már kormánydöntés arról, hogy a nemrég befejeződött hazai bevándorlásellenes plakátkampányt kiterjesztik-e azokra az országokra is, ahonnét a migránsok érkeznek.

A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros XV. kerületében, Rákospalota határában Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Tegnap egyébként nem cáfolta a kormány, hogy más EU-s tagállamok gyakorlatát követve az ország határain túl, a migránsok hazájában kezdene plakátkampányba, hogy ezzel rettentse el a Magyarországra tartó menekülteket.

Tuzson Bence szerint hírét kell vinni, hogy nem lehet csak úgy átmenni a határon Fotó: Polyak Attila - Origo

Konkrét döntésről ez ügyben Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője sem tud, de ma azt mondta, "arra kell törekedni, hogy minden eszközzel megvédjük az ország határait, és annak is hírét vigyük, nem lehet csak úgy átmenni a magyar határokon".

15:55
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Előkerülhet a csempészési botrány

A Kormányinfón az is kiderülhet, van-e új fejlemény az ukrán-magyar határon virágzó cigarettacsempészés ügyében.

A legutóbbi Kormányinfón is szóba került a csempészési botrány Fotó: Bielik István - Origo

A legutóbbi, három héttel ezelőtti tájékoztatón ugyanis Lázár János arról beszélt, hogy Pintér Sándornak és a NAV-nak is foglalkoznia kellett az ukrán határon szolgálatot teljesítő magyar vámosok ügyével.

Magyar vámosok is érintettek Forrás: AFP

A vizsgálatokat Orbán Viktor rendelte el az Origo cikke nyomán. A megbízottak a keddi kormányülésen számoltak be - mondta Lázár János a Kormányinfón.

16:12
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Augusztus végén értékel Orbán

Augusztus 18-án lesz a következő kormányülés, majd egy hétre rá tartják a következőt, és másnap, augusztus 25-én tartja Orbán Viktor azt a konferenciát, ahol értékeli a kormány munkáját - jelentette be a némi késéssel kezdődött Kormányinfón Lázár János.

16:13
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Most 120 ezer, de lehet 300 ezer is

Idén március óta érzi a kormány, hogy jelentősen nő a migrációs nyomás, egyre több illegális menekült érkezik a határra - mondta Lázár, aki szerint a következő, augusztus 18-i kormányülésen ez a migrációs válság az egyik fő téma lesz. Év végéig 250-300 ezerre is nőhet azok száma, akik illegálisan próbálnak Magyarországra jönni - tette hozzá a miniszter, aki szerint a friss adatok már 120 ezer menekültről szólnak.

Magyarország felé tartó szír menekültek. Lázár János szerint egyre többen lesznek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:15
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ez már népvándorlási válság

„Nem menekültügyi problémáról beszélünk, ez a mostani nem egy klasszikus menekültválság, hanem egy népvándorlási válság, ami veszélyeztetheti az európai életformát és életminőséget” - magyarázta Lázár. Emlékeztetett, hogy az EU tétlenségét látva a kormány júniusban döntött úgy, hogy 175 kilométeres szakaszon ideiglenes határzárat épít.

16:17
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

A határokat nem zárják le teljesen

Megoldani a magyar kormány sem tudja ezt a népvándorlási válságot - mondta Lázár János, de szerinte azért igyekszik a kormányzat megvédeni a polgárait. A miniszter megismételte: nem a határokat zárják le, a menekültek hivatalos határátlépési pontokon jöhetnek, de az illegális migránsoknak útját kell állni - magyarázta.

16:18
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Betelepítés csak pontosan, szépen

Ha Európának bevándorlásra és betelepítésre van szüksége, az csak tervszerű, ellenőrzött keretek között lehetséges - hangzott el.

16:19
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

A régi tagállamok lenyúlták előlünk a pénzt

Méltánytalannak és igazságtalannak tartja Magyarország azt a pénzelosztási szisztémát, amellyel az EU-tagállamok között szétosztotta Brüsszel a határvédelemre fordítható támogatást.

A 61,5 millió euró nevetségesen kevés - mondta Lázár. Ennyi jut Magyarországnak. Szerinte a régi tagállamok egyszerűen lenyúlták a pénzt az új tagállamok elől.

Nem a határokat zárjuk le - fogalmazott Lázár. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:21
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Megköszönte a civilek segítségét

Megköszönte Lázár János a menekülteknek segítő civil szervezetek munkáját, és külön Sólyom László volt államfőét, illetve Lévai Anikóét, a kormányfő feleségéét - mindketten karitatív szervezeteket segítettek önkéntesként. 

16:21
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Hivatalos: lesz külföldi plakátkampány

Megerősítette Lázár János, hogy a jövő héten dönt a kormány arról, hogy külföldi plakátkampányt is indít az illegális bevándorlás visszaszorítására.

Nemcsak Magyarországon, külföldön is lesz plakátkampány Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:23
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nem érdemes idejönni - üzenik a plakátok

A plakátok arról tájékoztatják majd az illegális bevándorlókat, hogy nem érdemes idejönni, felépül a kerítés, és annak rongálása büntethető lesz - sorolta a tájékoztató kampány elemeit Lázár János.

16:24
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

360 gyereket tartóztattak fel - ők maradnak

Csak kedden 360 gyereket tartóztattak fel az illegális bevándorlók között, de a gyerekek külön eljárásban részesülnek, őket nem küldik vissza - mondta Lázár.

A menekültek között nagyon sok a gyerek Fotó: Polyak Attila - Origo
16:25
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

31,4 milliárd forint jut a migráció kezelésére

A kormány összesen 31,4 milliárd forintot fordít a migráció kezelésére - mondta Lázár, megemlítve, hogy csak a migránsok egészségügyi szűrése már több százmillió forintot emésztett fel.

16:26
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Dupla határzár épül

A határzár kétszeres lesz: a gyorstelepítésű drótakadályból és a kerítésből áll.

A határzár kétszeres lesz, katonák és közmunkások építik Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:27
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Lakott területen kívülre küldik őket

Két új ideiglenes befogadó állomás épül, de a meglévőket is kiköltöztetik lakott területen kívülre - magyarázta Lázár. 

16:28
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Hat EU-s ország is plakátkampányol

Az EU tagállamai közül hat olyan is van - köztük Németország -, amelyik a tervezett magyarhoz hasonló külföldi plakátkampányt indított a bevándorlás kérdésében.

16:31
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

1300 milliárd jut az agráriumra, főleg a kicsiknek

Az EU és az Európai Bizottság fontos döntést hozott, amikor jóváhagyta a kormány vidékfejlesztési operatív programját, amely egy komplex program - mondta Lázár. Hozzátette: 80 százalékban a kis- és közepes birtokok kapnak lehetőséget, míg a nagybirtokok legfeljebb 20 százalékban részesülhetnek a támogatásokból.

Az 1300 milliárd forint nem kevés pénz a magyar vidék szempontjából - emlékeztetett Lázár, aki szerint ennek 40 százaléka mezőgazdasági beruházásra megy. Ausztriában ez a szám csak 12 százalék - hívta fel a figyelmet. 

16:33
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nem mindegy, kihez kerül a pénz

Nem mindegy, mire megy el a pénz az uniós agrártámogatásokból, mert emlékszünk arra, hogy korábban egy ilyen program a szocialisták kifizetőhelyévé vált - mondta Lázár János.

Az állattenyésztés modernizációjára 75 milliárd, az élelmiszeripar fejlesztésére pedig 200 milliárd forint jut - sorolta Lázár. Támogatják a fiatal gazdákat is.

A fiatal gazdákat is támogatják az uniós pénzből Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
16:36
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

A sírból kellett visszahozni

A 2007-2013 közötti uniós támogatási összeg 8200 milliárd forint, ebből augusztusig több mint 7000 milliárd forintot ki is fizettünk - mondta Lázár János, aki szerint a rendszert a sírból kellett visszahozni. A következő hétéves ciklusban már 12 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ezt 2017 júliusáig mind pályázatra kiírja a kormány.

16:37
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Megkapják a pénzt az atomerőmű dolgozói

A paksi munkavállalók megnyugodhatnak, mert megkapják a pénzüket - jelentette be Lázár. Elmondta, a célprémium kifizetését a kormány támogatta, a következő napokban pedig ki is fizetik a pénzt.

A paksi dolgozók megkapják a pénzüket Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:38
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Meglesz Brüsszel hozzájárulása is

Meglesz Brüsszel hozzájárulása is hamarosan a paksi atomerőmű fejlesztéséhez - bizakodott a miniszter.

16:40
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Matolcsy mond majd beszédet

Az augusztus 25-i, a kormány egyéves munkáját értékelő konferencián Matolcsy György is részt vesz mások mellett előadóként. Több miniszter is - Balog Zoltán és Varga Mihály - hozzászólhat majd a vitához, így döntött a miniszterelnök.

16:41
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

79 milliárdot kaptak a Quaestor-ügyfelek

 A Quaestor-károsultak nagyon jelentős része megkapta a pénzét, eddig 79 milliárd forintot fizettek ki.

16:42
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szeptember 15-ig izgulhatnak a kormányzatban

Orbán Viktor szeptember közepéig eldönti, hogy a kormány egyéves munkája alapján milyen személyi változásokat tervez a kormányzatban - jelentette be Lázár.

16:43
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Most 200 ezer hitelesen segítenek

Az autó- és fogyasztási hitelek mintegy 200 ezer érintettjének problémáját is vizsgálja majd augusztus 18-i ülésén a kormány, igyekeznek mindkét körnek megoldást találni. Az Origo az autóhitelesek megsegítéséről ebben a cikkben írt.

Kétszázezer embert érint az autóhitelezés Forrás: MTI/Kovács Tamás
16:44
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Átment a vizsgán Andy Vajna

Vajna András György nemzetbiztonsági átvilágítása befejeződött, azon az átvilágított személy megfelelt - árulta el Lázár János a filmipari kormánybiztos és kaszinótulajdonos átvilágításáról.

Andy Vajna, azaz Vajna András György nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Fotó: Valuska Gábor
16:46
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Megvédte a CÖF-től Sólyom Lászlót Lázár

A kormány és Magyarország is köszönettel tartozik mindazoknak, akik a bajba jutott embereken segítenek, ebben benne van Sólyom László is - mondta Lázár arra a kérdésre, hogy a CÖF-CÖKA bírálta a volt államfőt, amiért a menekülteket meglátogatta és segítette.

16:47
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Csak tranzitországokban plakátolnak majd

Már 120 ezer menekült van Szerbiában a hírszerzés információ szerint, akik az EU-ba tartanak, elsősorban őket próbálják a plakátkampánnyal meggyőzni arról, hogy ne jöjjenek át a határon. Csak tranzitországokban helyeznek ki tájékoztatást - árulta el Lázár. 

16:51
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ingyen vizet ígért Lázár János

Magyarországon jelenleg az EU támogatásával jelentős értékű ivóvíz-korszerűsítési program zajlik - válaszolta az Origo kérdésére Lázár arról, hogy sok helyütt ihatatlan, szennyezett ivóvízért is fizetni kell. Lázár szerint a felújítások késésben vannak, ezek az ivóvízellátást befolyásolják, és szerinte a szolgáltatóknak ingyen kellene adniuk a vizet addig, amíg annak minősége nem megfelelő.

A Békés Megyei Vízművek Zrt. munkatársa vizet ereszt a cég lajtos kocsijából Békéscsabán Forrás: MTI/Rosta Tibor
16:52
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Visszaélnek a cigi mellett az állampolgársággal is

Nem csak a cigicsempészet, hanem a magyar állampolgárságok visszaélésszerű igénylése is probléma, ezért mindkét kérdést továbbra is vizsgálja a kormány - mondta az Origo kérdésére a miniszter.

16:54
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Felülírja a nemzetbiztonsági érdek a törvényt

A kerítésépítés nemzetbiztonsági érdek, ez pedig felülírja a régészeti szempontokat - válaszolta Lázár János az Origo felvetésére, miszerint a törvényi előírás a régészeti feltárás, de a kerítésépítésnél ezt nem alkalmazzák. Azért nem, mert kiemelt beruházásként épül - magyarázta.

A határzár fontosabb a régészetnél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:55
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ránéznek a vízszolgáltatók körmére

Külön megvizsgálja a kormány azokat az eseteket, amikor az ihatatlan vízért is elkér annyit a szolgáltató, mintha fogyasztásra alkalmas lenne - tért vissza Lázár az ivóvíz témájára. Azt mondta, szerinte nem lehet ugyanannyit kérni a tiszta, jó vízért, mint az ihatatlanért.

16:57
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Lehetnek új mentő- és katonai helikopterek

A kormány több jelentést is tárgyalt a polgári (mentő, katasztrófavédelmi) és katonai helikopterállomány állapotáról, és tény, hogy felújításra, cserére szorulnak - mondta Lázár. Elsődleges fontosságú a mentőhelikopterek cseréje, de a katonai géppark is modernizálásra szorul - állapította meg Lázár, aki szerint vizsgálják a pénzügyi lehetőségeket. 

17:00
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Több lehet a szűrővizsgálat

Jelentősen növelhetik a szűrővizsgálatok számát a menekültek körében - mondta Lázár János a migránsok közötti fertőzésveszélyre vonatkozó kérdésre válaszolva.

Jelentést kért a kormány az országos tiszti főorvostól, hogy szükség van-e a jelenleginél több vagy másféle szűrővizsgálatra. A jelentést kedden tárgyalja a kormány. Ez azért fontos, mert akik esetleg továbbmennek Ausztriába vagy Németországba, azok egy részét is előbb-utóbb visszatoloncolják Magyarországra.

Jelentősen növelni akarják a menekültek szűrővizsgálatainak számát Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
17:02
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Kételyek lehetnek az MNB-nél Lázár szerint

A kormány nem kommentálja a Magyar Nemzeti Bank pénzköltését, ingatlan- és műkincsvásárlásait, mert tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét - mondta Lázár, aki szerint az új felügyelőbizottságnak kellene eloszlatnia az esetleges kételyeket e téren.  

17:03
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Plakátkampány: pénz nem számít

Nem pénzkérdés a külföldi plakátkampány - mondta Lázár János, ám közlése szerint még nem tudni, mennyibe kerül és kire bízzák majd az illegális bevándorlókat elrettentő plakátkampány megvalósítását. Fontos példa a német kormány hasonló lépése - emlékeztetett.

A plakátkampány nem pénzkérdés Forrás: MTI/Marjai János
17:05
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szóvá teszik Brüsszelben, hogy hol a pénz

Az EU alapszerződése alapján együttműködési kötelezettsége mellett jogai is vannak Magyarországnak - emlékeztetett Lázár, aki szerint szóvá teszik Brüsszelben, hogy más országokhoz és a probléma nagyságához képest kevés pénzt kapott az EU-tól Magyarország a menekültkérdés kezelésére.

17:07
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Majd a nemzetközi menedzsment

Nagy segítséget nyújt majd vélhetően bérkérdésekben is a Paksi Atomerőműnél az az új nemzetközi menedzsment, amelyet felkér majd a kormány - tért vissza a paksi dolgozók bérkérdésére a miniszter. 

17:08
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nem jön ki? Pedig ki kell jönnie!

Arra az újságírói felvetésre, hogy a szakszervezetek szerint nem jön ki a tűzoltóknak, rendőröknek ígért 50 százalékos béremelés, legfeljebb 30 százalékos, Lázár azt mondta: pedig ki kell jönnie.

Elismerte, hogy a bér és a pótlékok viszonya bonyolult, nem mindegy, hogy mit hogyan számolnak, de szerinte ha 50 százalékos béremelést ígért a kormány, akkor annyi is lesz.

Lázár szerint ki kell jönnie a tűzoltók és a rendőrök 50 százalékos béremelésének Forrás: MTI/Nagy Lajos
17:11
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Pár ezer ember maradt ki a kártalanításból

Már 29 ezer Quaestor-károsult sorsát rendezte a kormány, legfeljebb pár ezer ember maradt még ki a segítségből, amire egyébként sokan csak azért szorulnak rá, mert nagyon jelentős hozamra vágytak, és nem elégedtek meg mondjuk az állampapírok nyújtotta kamattal.

17:13
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ez államtitok, nem derült ki semmi

Államtitok az aranyhamisítási ügy, ezért Lázár János nem sokat mondhatott róla. Leginkább semmit, csak annyit, hogy igyekeztek megelőzni a nagyobb bajt.

 

17:15
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Méltányos a felajánlott pénz Lázár szerint

A kerítés nyomvonalán 861, kisajátítással érintett ingatlan van, és ők egy törvénymódosítás miatt nem kérhetik a kisajátítás felfüggesztését, bár panasszal élhetnek - mondta egy kérdésre Lázár, aki azért mindenkit megnyugtatott: ismeri a környéket, és szerinte méltányos a földtulajdonosoknak felajánlott összeg.

Lázár János szerint méltányos a földtulajdonosoknak felajánlott összeg Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
17:18
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Száz vasútat, ezeret! Kell a felcsúti is.

A Felcsútra tervezett kisvasút a hetedik kisvasútépítési projekt az országban, és Lázár János szerint ennél jóval több kellene. Ha nem állna ott Orbán Viktor háza, és nem lenne ott a stadion, akkor is szükség lenne ilyen projektekre Lázár szerint.

17:20
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Elvi döntés van a külföldi kampányról

Elvi döntést hozott a kormány a tranzitországokban a menekültek tájékoztatásáról, de költségkeret sincs, és konkrét tervek sincsenek - mondta a külföldi plakátkampány tervére vonatkozó újabb kérdésre a miniszter.

17:22
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Kedves menekültek, fáradjanak az ajtóhoz!

Nem kell külön tenni azokkal a menekültekkel semmit, akik a kerítés túloldalán vannak - erősítette meg Lázár, aki szerint tájékoztatják a kerítésen feliratokon a menekülteket, hogy fáradjanak az ajtóhoz, vagyis a beléptetőpontokon jelentkezzenek menekültstátuszért. Hiszen, ha a szándék jó, törvényes, miért nem a hivatalos belépési pontokon jönnek? - tette fel a kérdést a miniszter.

A miniszter nem érti, miért nem a hivatalos határátkelőkön jönnek a menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
17:23
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ha kevesebbet csinál a kormány, javul a népszerűsége

Akár önkritikaként is értékelhető viccelődést is megengedett magának Lázár János. A kormány nyáron kevesebb kérdéssel foglalkozik, ez meg is látszik a népszerűségén, mert az javul – mondta a miniszter. Ez arról jutott eszébe, hogy a kormány nem foglalkozott azzal, hogy a felcsúti kisvasútra valóban Nyíregyházáról érkeznek-e járművek, ahogy az Origo is megírta.

17:25
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

L. Simon László tegyen rendet maga körül

A cégnyilvántartás és L. Simon László vagyonnyilatkozata szerint is résztulajdonos a Miniszterelnökség államtitkára a botrányba keveredett barackmagos cégben, de ő nem így nyilatkozik erről, ennek lesz-e következménye - kérdezték Lázártól. A miniszter szerint aki államtitkár vagy kormánytag lesz, jobban teszi, ha minden gazdasági érdekeltségétől megszabadul, hogy a visszaélés vagy az összeférhetetlenség gyanúja fel se merülhessen. Tegyen rendet L. Simon László is maga körül - erre fogja biztatni államtitkárát Lázár.

L. Simon Lászlónak rendet kell tennie maga körül Fotó: Szabó Gábor - Origo
17:26
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz kisebb az ország

Nem lesz kisebb az ország attól, hogy a kerítés az államhatártól kicsit beljebb van - próbált feloldani egy ellentmondást a miniszter egy kérdésre válaszolva.

17:28
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Hóman Bálint csak részben vállalhatatlan

A kormány nem kezdeményezte Hóman Bálint rehabilitációját, nem kezdeményezett neki szoborállítást, és az akadémiához sem fordult, hogy erről állásfoglalást kérjen - mondta Lázár. Hozzátette: tegnap a Zsidó Kerekasztal ülésén is elmondta, hogy Hóman történettudományi munkássága vitathatatlan, politikai tevékenysége viszont vállalhatatlan. 

 

17:31
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

A szovjet emlékműről nem a kormány döntött

Minél nagyobb társadalmi vitára és széles körű egyeztetésre van szükség az elmúlt évek tanulságai alapján egy új, mondjuk a szovjet megszállás áldozatainak szóló emlékmű építése előtt - mondta Lázár, aki szerint a kormány erről nem döntött, hanem egy társadalmi szervezet kezdeményezte, amelynek Balog Zoltán miniszter az elnöke.

A német megszállási emlékmű tanulságait a kormány levonta - tette hozzá Lázár.

A kormány levonta a német megszállási emlékmű tanulságait Fotó: Bielik István - Origo
17:33
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár támogatja az olimpia pályázatát

Személyesen is támogatja Lázár János, hogy Magyarország benyújtsa a pályázatot az olimpia megrendezésére, bár - ismerte el - nem olvasta el az 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmányt. 

17:35
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár csak a költőkért felel

Én csak a költőkért felelek - válaszolta L. Simon Lászlóra utalva Lázár arra a kérdésre, hogy szerinte marad-e posztján Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca egyik államtitkára.

Lázár János csak a költőkért felel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:38
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

A NAV nem nehezék, hanem hajtóerő lehet

Nincs döntés arról, hogy a jelenleg is a gazdasági minisztériumhoz tartozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) betagozódik-e közvetlenül a Varga Mihály vezette tárcába - mondta Lázár a NAV átszervezését firtató kérdésre.

Varga Mihály miniszter és Tállai András államtitkár a Parlamentben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tállai András neve 25 éve mindig felmerül, mert jó adószakértő - mondta a miniszter, aki szerint személyi döntés nem született, így azt sem kommentálná, hogy esélyes lehet-e Tállai a NAV új elnökének.

17:41
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

TATA-beruházás: mivel jobb Szlovákia?

A magyar kormány mindent megtett, nagyvonalú ajánlatot tett, hogy megnyerje a beruházást, meg kell vizsgálni, mivel tudott jobb ajánlatot tenni Szlovákia - mondta a TATA autógyár döntését kommentálva a miniszter.

Arra reagált, hogy a gyár Magyarország helyett Szlovákiát választotta gyára új helyszínéül.

17:42
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Rendezik a Fiumei úti temetőt

A Fiumei úti temetőkben lévő sírhelyek állami gondozásba kerülnek, és a kormány méltó körülményeket teremt az emlékműveknek. Több méltatlan állapotban lévő sírhely van - ismerte el Lázár János. Ehhez a tulajdonviszonyokat is rendezni kell - tette hozzá.

A Fiumei úti temető Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

17:44
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Milyen ország az, ami a temetőket sem tudja rendben tartani?

A helyi életminőség javítása lesz a következő időszak legfontosabb feladata. Addig nem lehetünk nyugodtak, amíg a településeken a templomok és a temetők nincsenek rendben - mondta Lázár. Milyen ország vagyunk, ha a temetőket sem tudjuk rendben tartani? - tette fel a kérdést a miniszter.

Zsidó temető Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
17:51
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Kis kritika az Európai Uniónak

Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök is arra figyelmeztetett, hogy több mint 10 millió ember fogja elhagyni az afrikai országokat a közeljövőben. Éppen ezért a kormány az Európai Uniónak is folyamatosan megpróbálja felhívni a figyelmét a népvándorlás problémájára.

Szerbia, Magyarkanizsa város központjából Magyarország felé induló szír menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az EU ugyanakkor egy éve tárgyalja már ezt a kérdést, és még semmi nem történt - mondta Lázár, aki szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni az utat, ami ide vezetett. Az elmúlt 25 évben sokan úgy gondolták az unióban, hogy korlátlanul be kell engedni a menekülteket, ez hatalmas politikai hiba volt - kritizálta az uniót Lázár.

17:52
augusztus 13, 2015
Vágólapra másolva!

Vége. Viszontlátásra!

Véget ért a Kormányinfó, a jövő héten a nemzeti ünnep miatt nem lesz - tájékoztatta a sajtót Lázár János, majd elköszönt.