Menekülnek a milliomosok Európából

hangulat nyaralás tenger luxus pihenés
Vágólapra másolva!
Egyre növekvő számban hagyják el a milliomosok Európát, elsősorban a vallási feszültségekre, a gyenge gazdasági környezetre, valamint a menekültválságra hivatkozva – derül ki a New World Wealth friss elemzéséből. A legnépszerűbb célállomások között van Ausztrália és Izrael is.
Vágólapra másolva!

A jövőben számos milliomos költözhet el Franciaországból, Németországból és Belgiumból – idézi a kutatás vezetőjét, Andrew Amoilst a CNBC. Ráadásul 2015-ben a legnagyobb milliomos kiáramlást elszenvedő város európai volt: Párizs, Róma és Athén.

A francia főváros vezette a negatív listát, mivel a teljes milliomos populációjának mintegy 6 százalékát (nagyjából 7 ezer fő) veszítette el. A milliomosok migrációja egyfajta indikátora is a lakosság többi részében várható trendeknek, mivel a gazdagok élen járnak a földrajzi mobilitásban.

Nem elhanyagolható, hogy a milliomosok elvándorlása

az állami adóbevételekre is negatív hatással van,

de magával hozhatja a munkahelyek számának csökkenését és a szélesebb körű tőkekiáramlást is. Ez utóbbi pedig megütheti az ingatlanpiacot, illetve a pénzügyi piacokat is.

Európa vesztesei

Párizs után Rómát (5 ezer fő) hagyták el a legnagyobb arányban a gazdagok, melyet Chicago (3 ezer) és Athén (2 ezer fő) követett. A jelentés szerint Franciaországból a keresztények és a muszlimok között – alapvetően a városi régiókban – fokozódó vallási feszültségek, illetve a „lehetőségek hiánya” miatt távoztak elsősorban a milliomosok. Amellett, hogy a jelentés nem részletezi ezen feszültségek mibenlétét, az jól látszik, hogy más városokban elsődlegesen

gazdasági okokra vezethető vissza a milliomosok távozása.

Rómában és Athénban például a gyenge gazdasági környezet az elsődleges ok, noha a görög fővárosban a menekültválság is felmerült indokként.

Nem elég konfortos már Európa a milliomosoknak (a kép illusztráció) Forrás: 123rf.com

Az interjúkra és statisztikákra épülő elemzés kiemeli továbbá, hogy Franciaországban a milliomosok kivándorlásának felgyorsulására számítanak a következő évtizedben, ahogy a „feszültségek eszkalálódnak”. Az Európai Unióban egyébként Franciaországban és Németországban a legnagyobb a muszlim populáció a Pew Research Center novemberben közölt adatai szerint, egyenként nagyjából 4,7 millió fővel. Ez Németországban a lakosság 5,8, míg Franciaországban 7,5 százalékát teszi ki.

Napos oldalon

Általában az látszik, hogy a milliomosok a világ naposabb részeit kedvelik.

A legvonzóbb városok ugyanis Sydney és Melbourne voltak,

egyenként 4 ezer és 3 ezer fős beáramlással. Emellett más ausztrál városok, mint Perth, Brisbane és Noosa is vonzották a gazdagokat.

Emellett Tel-Aviv, Dubaj, San Francisco és Vancouver egyaránt 2 ezer fős beáramlást könyvelhetett el. Az izraeli pénzügyi központnak számító Tel-Aviv egyébként igen kedvelt célállomás az európai milliomosok számára, mivel az öreg kontinensről kivándoroltak nagyjából 80 százaléka Izraelbe ment az elmúlt évben. Kiemelt város volt továbbá Jeruzsálem, Netánja és Herzlyia is.

Sydney az egyik legvonzóbb célpont Forrás: robertharding/Tim Graham

Amolis szerint Ausztrália jelentős vonzereje elsősorban a biztonságból, az erős oktatási és egészségügyi rendszerből, az alacsony népességből, valamint a kellemes klímából fakad. Mivel pedig az Economist Intelligence Unit szerint a szigetország 2016 és 2020 között átlagosan 2,6 százalékos GDP-növekedést produkálhat, így a gazdasági teljesítmény is fokozza a vonzerejét.

Mindennek a hatása pedig

az ausztrál ingatlanpiacon is érződik.

Az elsődleges lakóingatlanok átlagos értéke ugyanis Sydney-ben 14,8 százalékkal emelkedett 2015-ben, míg Melbourne-ben 11,9 százalékkal – derül ki a Knight Frank adataiból. Ez pedig a világ vezető ingatlanpiacai között is lenyűgözően nagy ugrásnak számít. Összehasonlításképpen Párizsban például ugyanezen időszakban 2,1 százalékkal csökkentek az elsődleges lakóingatlanok árai.