Új okmányt kapnak az őstermelők

Káptalantóti, piac
Ami itt nem kapható az nincs is ebben az országban
Vágólapra másolva!
Az ideiglenes őstermelői igazolványok szeptember végi lejáratáig minden ősztermelő megkapja majd új okmányát. Azoknak az őstermelőknek pedig, akiknek még a régi, barna színű, papír alapú igazolványuk van, 2016. október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni őstermelői tevékenységüket.
Vágólapra másolva!

Az okmánycsere megközelítőleg

százezer őstermelőt érint,

akiknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja, hogy

október elsejét követően a lehető leghamarabb keressék fel falugazdászaikat,

az esetleges későbbi torlódások elkerülése érdekében.

A káptalantóti piac: ami itt nem kapható az az Origó korábbi cikke szerint nincs is ebben az országban Forrás: Lantos Gábor

Süle Katalin, a Kamara elnökségi szóvivője a témáról azon a sajtóeseményen beszélt, ahol a

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nyilvános őstermelői adatok lekérdezésére szolgáló okostelefonos alkalmazását és internetes felületetét

mutatták be a sajtó képviselőinek.

A szeptember elsejétől elérhető felületeken bárki ellenőrizheti az őstermelő igazolványának érvényességét az igazolvány száma alapján, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén. Az alkalmazás megadja az őstermelő által termesztett növényfajok és tartott állatok megnevezését, illetve az értékesíteni kívánt növényi, állati eredetű termékek felsorolását is, így a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az árusított terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.

Az alkalmazás célja az intézmény témában kiadott közleménye szerint, hogy

erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat,

továbbá a termék nyomon követhetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot. Az agrárkamara szerint emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl a gazdálkodók, fogyasztók, felvásárlók is várhatóan aktív használói lesznek az alkalmazásnak.