Trump: Washington és Phenjan már a következő csúcstalálkozó helyszínéről egyeztet

Donald Trump, Ki Dzsongun, csúcstalálkozó, 2018.06.12., GALÉRIA
A sajtó előtt üdvözölve egymást rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte "kiváló kapcsolat" alakul majd ki közöttük, "ehhez nem fér kétség". Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, "a régi beidegződéseket és az előítéleteket"
Vágólapra másolva!
Washington és Phenjan már a következő csúcstalálkozó helyszínéről egyeztet - közölte Donald Trump amerikai elnök vasárnap újságírókkal.
Vágólapra másolva!

Az elnök azonban kitért a konkrétumok elől: sem a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett csúcstalálkozó lehetséges helyszínét, sem az időpontját nem említette.

– fogalmazott Trump a várható csúcstalálkozóról. Majd hozzátette: "ők is akarják ezt a találkozót, mi is akarjuk, aztán majd meglátjuk, mi történik". Donald Trump azt hangoztatta, hogy "nagyon jó a párbeszéd" az Egyesült Államok és Észak-Korea között, és - mint fogalmazott - "közvetve beszélt" Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Csodálatos gazdasági lehetőségek

Az amerikai elnök január 2-án jelentette be, hogy újabb levelet kapott Kim Dzsong Untól, "csodálatosnak" nevezve az észak-koreai vezető üzenetét. Részleteket nem közölt a levélből, de akkor is megerősítette: "valóban nagyon jó viszonyt alakítottunk ki és valószínűleg lesz egy újabb találkozónk is".

Az elnök egy nappal korábban rövid Twitter-bejegyzésben arról írt, hogy "szívesen találkozik" újból Kim Dzsong Unnal, aki szerinte

abban az esetben, ha hajlandó végrehajtani országa végleges atomfegyver-mentesítését és ezzel megszabadulna a gazdaságot szorító nemzetközi szankcióktól is.

Maradnak a szankciók

Vasárnap újságíróknak Donald Trump azt is megerősítette, hogy az újabb csúcstalálkozó előkészületei ellenére is "teljes mértékben" érvényben maradnak az Észak-Korea elleni szankciók, és ez mindaddig így lesz, amíg az Egyesült Államok nem tapasztal "nagyon pozitív" eredményeket.

Tavaly júniusban Szingapúrban találkozott Donald Trump és Kim Dzsong Un Forrás: AFP/Saul Loeb

Első csúcstalálkozójukon, amelyet tavaly júniusban Szingapúrban tartottak, Trump és Kim megegyezett abban, hogy

együttes erővel dolgoznak majd a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésén,

e megegyezés konkrétumairól azonban nem kerültek nyilvánosságra részletek.