Mi a különbség lakáshitel-ajánlat és lakáshitel-ajánlat között?

szerződéskötés
Vágólapra másolva!
Lakáshitelt választani komoly döntés. Nemcsak azért, mert jelentős összegről van szó, hanem azért is, mert egyáltalán nem mindegy, pontosan mennyi is az az összeg, amit vissza kell fizetni. A bankok ajánlatait a legjobb valamilyen hitel-összehasonlító oldalon összevetni, mert külső támogatás nélkül aligha kapunk teljes képet valamennyi bank valamennyi lakáshitel-ajánlatáról.
Vágólapra másolva!

Nagyjából egyszerre kell belőni, hogy mennyi pénzre van szükségünk és hogy mekkora törlesztőt tudunk bevállalni. Meg kell találnunk a lehetőségeink és az elvárásaink között a középutat, hogy kapjunk is valamit, de azért ne terheljük túl magunkat. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban 10 millió forint hitelösszeggel fogunk számolni. Ezt az összeget 20 évre vennénk fel. Ez a hitelvalaszto.hu szerint akár 56 ezer forintos havi törlesztővel is elérhető, de van olyan ajánlat is, amely majdnem 68 ezer forintos törlesztőt foglal magában. Mi adja ezt a jelentős eltérést?

Az oldal szerint a legolcsóbb lakáshitelt a Raiffeisen adja, itt a havi törlesztő részlet 56 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13,5 millió forint. A hitel THM-e 3,19 százalék.

A hitelhez ötéves kamatperiódus tartozik, vagyis a kamatot ötévente újraszámolja és a piaci viszonyokhoz igazítja a bank.

Ez azt jelenti, hogy ha adott esetben elszállnának a kamatok, akkor azt késleltetve ugyan, de figyelembe fogja venni a bank, azaz a havi törlesztő összege a következő periódusokban nőhet. Ha alacsonyabbak lesznek a kamatok, akkor pedig értelemszerűen csökken a törlesztő.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Tízéves kamatperiódus mellett a törlesztő magasabb lesz, hiszen minél hosszabb a periódus, annál magasabb a hitelkamat. Ez tíz év esetében 3,69 százalék, ami 58,6 ezer forint törlesztőt és 14,1 millió forint teljes visszafizetendő összeget eredményez. A K&H Bank húszéves kamatperiódusú, vagyis a teljes hiteltörlesztési időre fix kamatozású hitele még ennél is magasabb törlesztőt és kamatot ajánl: 5,53 százalék THM és 67,8 ezer forint törlesztő kapcsolódik a teljes biztonsághoz. Összesen 16,4 millió forintot kell visszafizetni, ám ez az összeg bizonyosan nem lesz magasabb, akárhová emelkedjenek is a kamatok – igaz, alacsonyabb sem lesz.

A K&H számol induló költséggel, a Raiffeisen azonban egy friss akciónak köszönhetően induló költség nélkül kínálja a hitelét.

Mielőtt boldogan lecsapnánk az olcsóbb ajánlatra, érdemes a részleteket is elolvasni.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen egyéb feltételeket, illetve plusz szolgáltatásokat tartalmaz a tájékoztató. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy kell-e az adott banknál számlát nyitni, illetve ha igen, akkor elég az alapszámla vagy speciálisat kell választani.

Az sem mindegy, van-e külön elvárásunk, preferenciánk. Tipikusan ilyen lehet az előtörlesztés, végtörlesztés lehetősége. Ha tudjuk, hogy jó eséllyel ki tudjuk fizetni pár év múlva a hitel jelentős részét vagy akár a teljes összeget, célszerű megnézni ennek feltételeit. Van-e a végtörlesztésnek, eltörlesztésnek külön díja, s ha igen, az mennyi.

Előfordulhat, hogy a bank olyan díjat köt ki, amely mellett már nem éri meg az előtörlesztés – nem jövünk ki jobban a kamat megspórolásával, mert az ügylet díja túl magas.

De az is elképzelhető, hogy nem számít fel extra fizetnivalót a bank azért, ha korábban fizetjük vissza a hitelt – ez esetben ugyanakkor lehet, hogy eleve kicsivel magasabb kamatot számol fel. Hasonlóképpen át kell nézni a többi extra és egyszeri díjat és a kötelező lakásbiztosításhoz kapcsolódó feltételeket és kedvezményeket.

Lakáshitelt nem veszünk fel minden évben, sőt akár az egész életünket befolyásolhatja, hogy milyen döntést hozunk. Éppen ezért ne siessünk, nézzük meg az ajánlatokat és minden lehetőséget számba véve hozzuk meg a döntést. Nem biztos, hogy az a legjobb ajánlat, amit a számlavezető bankunk ad, de tanulmányozzuk át jól a legolcsóbb konstrukciót is, hogy tisztában legyünk a lehetőségekkel.

Gyorsan és átláthatóan szeretne információt szerezni a banki ajánlatokról? A Hitelválasztó.hu kalkulátorában egyszerűen ki tudja választani az Ön számára legmegfelelőbb személyi kölcsön, lakáshitel, jelzáloghitel vagy babaváró hitel ajánlatot!

A cikk megszületését támogatta a hitelvalaszto.hu, ahol a hiteleket az igényei szerint mérlegelheti.