Ötmagosak az Intel új processzorai

intel lakefield foveros processzor cpu
Egy Intel Lakefield processzoros, teljes alaplap
Vágólapra másolva!
Könnyű és vékony noteszgépekbe szánja a chipeket.
Vágólapra másolva!

Kevés csinnadratta mellett az Intel bejelentette az évek óta legfurcsább processzorait. A Lakefield családba tartozó termékeket könnyű és vékony, alacsony fogyasztású laptopokba szánja, ezekben debütált a chipeket függőlegesen egymásra halmozó, egy tokozásba befoglaló Foveros gyártási technológiája.

Egy Intel Lakefield processzoros, teljes alaplap Forrás: Intel Corporation

A 10 nm-es processzorok érdekessége, hogy hibrid architektúrát használnak, az Intel lényegében lemásolta az okostelefonos és tabletes piacon már évek óta használt ARM big.LITTLE dizájnt.

A termékek ötmagosak: a mérnökök négy kis teljesítményű, de alacsony fogyasztású Atom (Tremont) magot, továbbá egy erősebb, de nagy fogyasztású Core (Sunny Cove) magot tettek beléjük.

A processzormagok felett található a CPU tokozásába integrált rendszermemória, a számítógépgyártók 4 GB vagy 8 GB RAM-mal előszerelve rendelhetik majd a processzorokat.

Az első két Lakefield családba tartozó processzor főbb specifikációi Forrás: Intel Corporation

A vegyes architektúrának köszönhetően a csupán 7 wattos TDP-jű processzorok komolyabb erőforrásigényű műveletek során feltűnően gyorsabbak lehetnek a hasonló termékeknél, de ez nincs túlságosan komoly, negatív hatással az akkus üzemidőre.

Egyelőre nem világos, hogy mikor kerülhetnek piacra a különleges processzorokkal szerelt, első laptopok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!