Szijjártó Péter: A munkahelyek megvédéséhez beruházásokra van szükség

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban
Vágólapra másolva!
A munkahelyek megvédéséhez és új álláshelyek létrehozásához beruházásokra van szükség - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a versenyképességi program támogató okiratainak újabb átadásán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter közölte, hogy

Magyarország lezárta a koronavírus-járvány elleni védekezés első, az egészségügyre koncentráló szakaszát.

Sikeresen megakadályozták, hogy tömegessé váljanak a fertőzések, így a második szakaszban az egészségügyi mellett gazdasági feladatok is jönnek - tette hozzá, majd kiemelte, hogy

meg kell védeni az emberek munkahelyeit.

A tárcavezető szerint ez azoknak a vállalatoknak a támogatásával lehetséges, amelyek hajlandók a rendkívül nehéz körülmények között is beruházásokat létrehozni. A válság alatt is fejleszteni kell, új, modern technológiákat kell bevezetni és kapacitásokat bővíteni annak érdekében, hogy az új világgazdasági versenyben a magyarországi vállalatok jobb pozícióból tudjanak indulni, mint amilyenben a járvány előtt voltak.

- közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ezek a cégek ezzel csaknem 144 ezer munkahelyet fognak megvédeni. Mint mondta, 2010 után a jelenleginél jóval gyengébb állapotban lévő magyar gazdaságnak is sikerült a maga javára fordítania a világgazdasági kihívásokat, így most, amikor az ereje teljében lévő magyar gazdaság szembesül a kihívásokkal, sokkal nagyobb esély van erre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hétfőn újabb három cég vehetett át támogató okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Szijjártó Péter a három vállalatról elmondta, együttesen 1,36 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ezzel 888 munkahelyet védenek meg, és ehhez a kormánytól 681 millió forint támogatást kapnak.

A Modine Hungária Gépjárműtechnikai Kft. 574 millió forintos beruházásához 287 milliós támogatást biztosít a kormány. A Mezőkövesden és Gyöngyösön működő, főként haszongépjárművekbe való radiátorok, olajhűtők gyártásával foglalkozó vállalat a támogatás segítségével technológiai újítást és az új piacokra való bejutást teszi lehetővé.

A Motor-Classic Zrt. 572 millió forintos beruházásához 286 millió forint állami támogatást nyert el. A veterán autók kereskedelmével, felújításával foglalkozó tatabányai cég az összegből új berendezéseket vásárol, és további tíz új munkahelyet is létesít.

Pata József Gépipari Kft. beruházásának volumene 215 millió forint, amelyhez a magyar állam 107 millió forinttal járul hozzá. A Bács-Kiskun megyei Fajszon tevékenykedő autóipari beszállító cég a támogatás segítségével eszközberuházást és -fejlesztést hajt végre.