Sikeresek voltak a magyar járványügyi gazdaságvédelmi intézkedések

Tihany, 2020. május 16. A Tihanyi Bencés Apátság és a Balaton látképe napfelkeltekor 2020. május 16-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A héten egy friss felmérésből kiderült, hogy idén a Balaton lett a hazai turizmus nagy sztárja, hiszen gyakorlatilag teltházas lesz az augusztus 20-i hétvége, de egyébként is 70-90 százalékos a foglaltság. A vártnál több diplomás jelenik meg a munkaerőpiacon idén a nyelvvizsga elengedésének köszönhetően. A kormány ötmilliárd forintot szán a zenészek támogatására. Ugyancsak a héten megkezdték a szálláshelyek felújításának támogatására szánt összegek utalását, és érkezik a pedagógusok megemelt bére is. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Rendkívül sikeresek voltak a magyar gazdaságvédelmi intézkedések

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a héten arról adott tájékoztatást, hogy nemcsak a járványügyi védekezésben elért eredményei alapján tartozik Magyarország a világ élvonalába, hanem a koronavírus káros gazdasági hatásaival szemben is kiválóan teljesített.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A banki adósok mellett mintegy egymillió munkavállalót, százötvenezer kisvállalkozást, hatvanezer kisgyermekes családot, több százezer vállalkozást és több mint tízezer hallgatót segítettek a kormány koronavírus-válságban meghozott gazdaságvédelmi intézkedései.

Megjelentek az 50 milliárd forintos Egészségipari támogatási program részletei

A Pénzügyminisztérium (PM) programot indít 50 milliárd forintos kerettel azon magyar vállalkozások beruházásainak és fejlesztéseinek támogatására, amelyek az egészségipar megerősítésében szerepet vállalhatnak.

Illusztráció Forrás: MTI/Bugány János

Az Egészségipari támogatási program célja a hazai gyógyszer- és gyógyászati eszközgyártás fejlesztése a gyártóhelyek számának emelésével és hatékonyságuk növelésével. A vissza nem térítendő támogatással a pályázat nyertesei versenyképesebbé válhatnak, így a program a magyar gazdaság fejlődését is szolgálja. A legkisebb támogatható projektméret 400 millió forint.

Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak a zöld cégek

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy megjelent 7,3 milliárd forintos keretösszeggel a hazai zöld gazdaság kapacitásainak fejlesztését támogató felhívás. A pályázatok 2020. augusztus 31-től nyújthatók be.

Illusztráció Forrás: ALTEO

A tárcavezető elmondta, hogy a nyertes vállalkozások a 20 és 400 millió forint között elnyerhető támogatást egyebek mellett új eszközök beszerzésére, technológiai rendszerek kialakítására, infrastrukturális és ingatlan beruházásra fordíthatják.

Ötmilliárd forinttal támogatja a kormány a zenészeket

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy több mint ötmilliárd forintból legalább 150 raktárkoncert létrejöttét támogatja a kormány. A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy a zenészek és a velük dolgozó háttérembereik kiemelkedő gázsit kapnak, a felvételeket pedig várhatóan szeptembertől teszik majd elérhetővé.

Illusztráció Fotó: sziget.hu/Rockstar Photographers

Ezenfelül a kormány döntött 2 milliárd 120 millió forintos keretről, a rendezvények szervezésnek a támogatásáról. Elsőként kisebb, vidéki klubokat támogatnak, maximum 80 klub kaphat maid támogatást és összesen 10-10 raktárkoncertet rendezhetnek meg. Így összesen 800 rendezvényre kerülhet sor a támogatásból.

Megkezdődött a szálláshelyek felújításának támogatására szánt összegek utalása

A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte, hogy már folyamatban van a támogatások utalása és a hónap végéig minden jogosult megkapja a fejlesztési támogatást. A 16 ezer jelentkező közül 14 ezren jogosultak támogatásra. A pályázathoz hasonlóan az elszámolás is egyszerűsített lesz, de tájékoztató videó is segíti az érintetteket.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója Forrás: MTI/Mohai Balázs

A május 25-én meghirdetett Kisfaludy2030 szobánként 1 millió forintos fejlesztési támogatást biztosít a legfeljebb 8 szobás szálláshelyek tulajdonosainak. A fejlesztéseket 2020 végéig kell befejezniük. A közlemény minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztésének nevezi a 2017-ben kezdődött Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukciót, amelynek a Kisfaludy2030 is része.

Másfél millió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint majdnem másfél millió vendégéjszakát töltött a balatoni strandok környékén mintegy 430 ezer vendég júliusban. A vezérigazgató-helyettes elmondta, a tavalyi adatokkal összehasonlítva a belföldi turizmus hasonló teljesítményt nyújt idén, ami kiváló eredmény annak tükrében, hogy március elején "padlóra" került a teljes ágazat.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A héten a Szállás.hu adataiból az is kiderült, hogy a főszezonban a belföldi foglalások 34 százaléka szólt a Balatonra, így nagyjából 12 százalékkal nőtt az átlagos foglalási érték az előző évhez képest. Az augusztus huszadikai hétvége teltházas lesz a Balatonon, de több partner visszajelzése alapján 70-90 százalékos a foglaltság júliusban és augusztusban is.

Megkezdődött a megemelt tanári bérek folyósítása

Augusztus elején, a napokban kapja meg először magasabb fizetését a szakképzésben dolgozó 32 ezer szakember. Vannak olyan oktatók, akik csaknem kétszer annyi fizetést fognak kapni, mint eddig. Az ágazatban dolgozók egyébként átlagosan 30 százalékos, vagyis 80 ezer forintos pluszt kaphatnak még ebben a hónapban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint a kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosít a béremeléshez, amelynek köszönhetően teljesítményalapú, versenyképes és motiváló rendszer jön létre. Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar oktatás rendszerében hasonló mértékű, minősítéshez kötött béremelésre még nem volt példa. A kimagaslóan teljesítő oktatók akár 60-70 százalékkal többet kereshetnek.

Több mint 15 ezer nagycsalád tudott már autót venni

A Magyar Lízingszövetség szerint több mint 15 ezer nagycsalád vett már autót kormányzati támogatással, közülük több mint 4 ezren lízingszerződéssel. A csaknem egy éve kezdődött program majdnem 28 ezer kérelmet fogadott. Az állami hozzájárulás összege elérte a 35 milliárd forintot, a lízingfinanszírozásoké a 11,5 milliárd forintot, vagyis az autónkénti átlag a kormányzati támogatással együtt csaknem 3 millió forint. A lízingtársaságok a nagycsaládosok 4841 lízingfinanszírozási kérelméből 4438-at hagytak jóvá és ezek a következő hetekben jutnak el a szerződéskötésig.

A vártnál több diplomás jelenik meg a munkaerőpiacon idén

Már több mint százezer beragadt diplomát állítottak ki az egyetemek és főiskolák a nyelvvizsga elengedésének köszönhetően, 81 ezret pedig át is vettek az érintettek – közölte a Magyar Nemzettel az innovációs tárca. A lap információi szerint főként bölcsész- és gazdasági oklevelekhez juthatnak hozzá kedvezményesen a fiatalok.

Nyelvvizsgateszt írása Forrás: MTI

A frissen végzettek mellett most mindazok megkaphatják a diplomájukat, akiknek a diploma kézhez vételének feltételéül szabott nyelvvizsgát nem sikerült megszerezniük az elmúlt időszakban, hiszen a koronavírus-járvány miatt elrendelt Gazdaságvédelmi Akcióterv első intézkedései között szerepelt, hogy
akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek vagy tesznek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatják diplomájukat. Függetlenül attól, hogy hány év telt el a tanulmányok óta, hány nyelvvizsga hiányzik vagy milyen szakra járt az illető.

Megszületett a bérmegállapodás a Postánál

Megállapodtak a munkáltató és a szakszervezetek képviselői, hogy átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, és megmarad az éves teljesítmény elismerés is. A megállapodás szerint a munkáltató differenciált alapbéremelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen. A differenciálás részét képezi a "szenioritás alapú" 4000 és 8000 forint közötti alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. A bérfejlesztés mellett a társaság az éves teljesítmény elismerésre vonatkozó, már megkötött megállapodásnak is eleget tesz. Ennek összértéke így mintegy 5,5 milliárd forint. Az éves elismerés előlegét a vállalat már áprilisban kifizette a dolgozóknak, a másik fele decemberben várható.

Stabilizálódott a kiskereskedelmi forgalom júniusban

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint a kiskereskedelmi üzletek júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, így forgalmuk volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakához képest.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,9 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A Takarékbank elemzői szerint a következő hónapokban tovább javulhat a kiskereskedelmi forgalom.

Megváltozik a háztartási gépek címkéje

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az "A" lesz. 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken - hívja fel a figyelmet a MediaMarkt, amelynek egy korábbi reprezentatív kutatása szerint egy háztartási nagygép vásárlásakor az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

A mosógépek és hűtők 90 százaléka 2017-ben már valamelyik pluszos "A" kategóriába tartozott, ezért a korábbi energiahatékonysági jelölés alapján egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között. Az Európai Unióban ezért is vezetnek be új energiacímkéket, és komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják a gépeket.