Alacsony szén-dioxid-kibocsátással készített mesterséges mézet egy cég

méz
Vágólapra másolva!
Már méh sem kell a mézhez: egy amerikai cég alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett képes azt mesterségesen előállítani.
Vágólapra másolva!

A Melibio mikrobiális fermentációt és szintetikus biológiát használ a méz előállításához, csak éppen méheket nem.

Az előállítás utánozza azt a folyamatot, ahogy a méh is dolgozik, így ez a találmány is ugyanazt az alapanyagot, a természetes virágnektárt használja a méz elkészítéséhez, mint a méhek.

A mézet gyakran emlegetik egészségügyi előnyei miatt. A Melibio méze kis mennyiségben tartalmaz valódi mézben található aminosavakat, ásványi anyagokat és enzimeket is.

A vállalat 2021 végéig tervezi a termék bevezetését.

A jövő év végéig mesterségesen előállított méz is forgalomba kerül, mely ugyanúgy természetes virágnektárból készül, mint amit a méhek hoznak létre, épp ezért ugyanúgy tartalmaz aminosavakat, ásványi anyagokat és enzimeket is (a kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

Persze kérdezhetjük, hogy mit szólnak ehhez a méhek?

A méhpopuláció az egész világon csökkenőben van, ami megnehezíti a méz kitermelését és az ezzel foglalkozók megélhetését.

Ez pedig a méz áremelkedéséhez vezet, amely a piac egyik szereplőjének sem jó, sem az eladónak, sem a vevőnek.

A mesterségesen előállított méz nem kell, hogy teljesen átvegye a méhek által előállított méz helyét, de csökkentheti a keresleti nyomást, így a folyamatos ellátás mellett egyensúlyba hozhatja az árakat is.

Forrás: Thespoon.tech