Nyertek az esélyesek a női kézilabda-Eb első játéknapján

Horizontal
Nora Moerk (L) of Norway in action with Patrycja Swierzewska (R) and Dagmara Nocun of Poland during the preliminary round match between Norway and Poland of the 2020 EHF European Women's Handball Championship tournament at the Sydbank Arena in Kolding, Denmark, on December 3, 2020. (Photo by Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
Norvégia és Svédország válogatottja is győzelemmel kezdte a dániai női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörét csütörtökön. Ahogy az olimpiai bajnok orosz, valamint a német válogatott is.

A koldingi D csoportban több mint 15 percig jól tartották magukat a lengyelek, ám a hétszeres kontinensbajnok norvégok a szünetig félgőzzel játszva is négy gólra növelték előnyüket. A skandinávok hat találattal kezdték a második félidőt - ebből négyet Camilla Herrem dobott -, ezzel eldöntötték a meccset, amelyet végül 35-22-re nyertek meg.

A Győri Audi ETO KC norvég légiósai közül a meccs legjobbjának választott Veronica Kristiansen és Kari Brattset két-két, Stine Oftedal pedig három gólt dobott.

A németek remekül kezdtek, 7-1-re vezettek, ám a románok egy 4-0-s sorozattal felzárkóztak, és a szünetben három találat volt a különbség. A második félidő elején egyenlített Románia, majd a német válogatott egy 5-1-es szériát produkált, és visszaszerzett előnyét megtartotta a meccs végéig (22-19).
A Ferencváros német balátlövője, Emily Bölk kilenc lövésből négy gólt szerzett, amivel ő lett mérkőzés legjobb játékosa.

A herningi B csoportban a csehek a második félidő elején meglepetésre már három góllal vezettek a svédek ellen, ám utóbbiak egy 7-1-es sorozattal fordítottak, és az ekkor megszerzett előnyüket megőrizték a meccs végéig.

A világbajnoki ezüstérmes spanyolok szinte végig vezettek az első félidőben, ám az oroszok előbb egy hármas, majd egy ötös gólsorozattal fordítottak, és a szünetben már 13-11 volt az állás a javukra.

A második felvonásban ellenállhatatlanul támadott és rendkívül hatékonyan védekezett az orosz együttes, amely a vártnál is simábban győzött (31-22).

A magyar válogatott a koldingi C csoportban pénteken 18.15-től Horvátországgal játszik.

A csoportok első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:
B csoport (Herning):
Svédország–Csehország 27-24 (13-13)
Oroszország–Spanyolország 31-22 (13-11)
D csoport (Kolding):
Norvégia–Lengyelország 35-22 (17-13)
Németország-Románia 22–19 (13-10)